RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розпустити не можна залишити: два головних сценарії на вибори 21 липня

Життєдіяльність нової Ради може бути нетривалою

Життєдіяльність нової Ради може бути нетривалою Фото: UNIAN

У вівторок, 4 червня, Конституційний суд України розгляне подання 62 народних депутатів щодо конституційності указу президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів. КСУ може в тій чи іншій формі висловити зауваження Зеленському з приводу його указу, проте чи призведе це до скасування виборів - поки залишається питанням. Чому в будь-якому разі проведення виборів 21 липня під загрозою і чи дійсно Зеленський може швидше ще раз розпустити парламент, ніж піти на коаліцію з кимось із старих політичних сил, - розбирався "Апостроф".

"Конституційний суд планує стати співучасником в тому, щоб зірвати дострокові вибори в парламент", - ось так досить різко на рішення КСУ узяти під сумнів перший указ новообраного президента Володимира Зеленського відреагувала лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

З такою оцінкою дій суду погоджуються й інші депутати, які справедливо вважають, що КСУ грає в піддавки з парламентом, всіляко демонструючи свою лояльність п'ятому президенту Петру Порошенку.

"Порошенко розуміє, що його вже "Європейська солідарність" може і не потрапити до Ради нового скликання, тому буде всіма силами намагатися утримати вплив якомога довше. Кожен день перебування партії при владі як і раніше приносить йому дивіденди", - говорить не під запис один з депутатів БПП.

Втім, інші співрозмовники "Апострофа" в парламенті також переконані - дострокові вибори 21 липня можуть не відбудуться, а ситуація у Верховній Раді може розвиватися за двома не залежними один від одного сценаріями.

Перший сценарій. Перенести дату виборів на початок осені

Якщо депутати цього пленарного тижня не зможуть проголосувати за закон "Про державні закупівлі", то за чинною процедурою Центральна виборча комісія не встигне роздрукувати бюлетені і вчасно підготувати виборчий процес.

Це найвірогідніший сценарій розвитку подій, про який останні два тижні відкрито попереджали в ЦВК і Комітеті виборців України.

"Чинний закон про державні закупівлі зараз не дає можливостей закупити всі необхідні товари і послуги. До дня голосування залишилося 55 днів, фактично ми бачимо, що найбільш критична ситуація пов'язана з виборчими бюлетенями, тобто у нас буде тільки 17 днів, щоб закупити бюлетені... Ми готові працювати у будь-якому режимі, щоб ці вибори відбулися, але нам потрібні інструменти, щоб рухатися чітко за процедурою", - повідомила журналістам секретар комісії Наталія Бернацька.

Водночас, за словами голови комісії Тетяни Сліпачук, за два місяці до виборів не можна ухвалювати закон "з коліна", оскільки порушуються виборчі права громадян.

"Ми ще з минулого року неодноразово зверталися до парламенту з проханням ухвалити відповідні закони в строк", - нарікає Сліпачук. За її словами, для прийняття необхідних рішень залишився "день-два", після чого можливості для проведення тендерних процедур будуть скорочуватися.

У ситуації, коли закон все ж не ухвалять, дату виборів доведеться перенести.

Як переконані співрозмовники "Апострофу", наближені до команди чинного президента, у відтермінуванні дати виборів зацікавлений і сам Володимир Зеленський.

Як переконані співрозмовники "Апострофа", наближені до команди чинного президента, в відтермінування дати виборів зацікавлений і сам Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

"У нього в команді як і раніше впевнені, що його виборець - молодь, яка на літо роз'їжджається хто-куди. І для того, що забезпечити максимальну явку на вибори, найкраще перенести день голосування на початок вересня", - розповідає "Апострофу" один з представників парламенту.

Перенесення дати виборів вигідне і окремим депутатам, особливо тим, хто має намір спробувати своє щастя на мажоритарних округах.

"Часу на виборчу кампанію залишилося мало. Тому навіть один або два додаткові місяці на підготовку можуть істотно допомогти. Та й рейтинг Зеленського з кожним днем буде падати, тому шанси отримати мандат зростають", - розповідає один з депутатів-мажоритарників.

Другий сценарій. Повторно розпустити парламент

У розпорядженні "Апострофа" опинився внутрішній документ партії "Слуга народу" з детальною соціологією підтримки політичних сил на позачергових виборах парламенту, які можуть відбутися 21 липня.

Так, якби вибори відбулися минулими вихідними, партію новообраного президента підтримали б не більше 35% виборців. Це говорить про те, що від "Слуги народу" в новий парламент, найімовірніше, пройде приблизно 90 депутатів за списками і не більше 50-60 за мажоритарною системою. Більшості з такою кількістю депутатів не буде. Відповідно, партія президента змушена буде формувати коаліцію з іншими політсилами.

З урахуванням специфіки формування кадрової політики в команді Зеленського, новому президенту буде вкрай складно знайти союзників серед старих і нових політичних сил. Тому в команді президента серйозно розглядають можливість повторного розпуску парламенту, кажуть джерела "Апострофу".

Однак чинному президенту не вдасться це зробити без порушення Конституції України. Адже згідно з нормами Конституції України, повноваження Верховної Ради, обраної на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень ВР попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання.

Втім, співрозмовники "Апострофа" в парламенті переконані, що команда чинного президента і це скликання розпустила з порушеннями конституційних норм. Тому Зеленський може спробувати ще раз оголосити про розпуск ВР.

Однак в реалістичність такого сценарію вірять не всі. Куди більше депутатів переконані, що вибори Верховної Ради відбудуться, а от її життєдіяльність може бути нетривалою. "Найімовірніше, Зеленський розпустить і новий парламент, але через рік, коли це дозволить Конституція", - говорить один з лідерів фракції в парламенті.

Подібні припущення побічно підтверджують і інші політики, які неохоче повідомляють про свої політичні амбіції і все більше приймають рішення не брати участі у майбутніх виборах.

"Ніхто з політиків зі здоровим глуздом не захоче асоціюватися з найбільш провальною роботою парламенту за весь час. Через рік, може, і президент вже зміниться. Краще поспостерігати зі сторони", - прогнозують, трохи мріючи, депутати.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві