RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зібров, Винник і зухвало розстебнута сорочка: чим і як засівають свої округи мажоритарники

На що готові мажоритарники перед виборами

На що готові мажоритарники перед виборами Фото из открытых источников

Поки судді Конституційного суду визначаються, чи відповідає нормам Конституції указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради, кандидати-мажоритарники часу дарма не гають і вже засівають свої округи всілякими благами. Адже навіть якщо охоронці Основного Закону скасують дострокові вибори, електорально-аграрна праця кандидатів не пропаде, навпаки, вона принесе ще більш рясний урожай до осені. Як відбувається кандидатська посівна в регіонах України, і чим намагаються заманити виборців, з'ясовував "Апостроф".

Дитячі технології

В Українській політиці існує три непорушних традиції:

1. У всіх бідах країни завжди слід звинувачувати "попередників".

2. Обіцянка зняти депутатську недоторканність неодмінно має прозвучати хоча б 10 разів протягом виборчої кампанії.

3. Хочеш наростити рейтинг - йди до дітей.

І так уже вийшло, що свій указ про розпуск парламенту Володимир Зеленський видав напередодні Міжнародного дня захисту дітей, який випадає на 1 червня. І поки в столиці експерти, юристи та журналісти сперечалися, чи мав право президент множити на нуль парламент, існує коаліція чи ні, політичні "аграрії" зорієнтувалися блискавично і кинулися організовувати на своїх округах дитячі свята.

За цим заняттям застали, наприклад, депутата Одеської міськради Дмитра Танцюру, який, за інформацією ЗМІ, планує похід до парламенту від 133 округу в Одесі. Рецепт дитячого свята від Танцюри простий, як пристрій лопати: встановлюєш у місті невелику сцену з банером, пишеш на банері "День захисту дітей" та своє ім'я, роздаєш дітям кульки з написом: "Дмитро Танцюра". Розігруєш парочку китайських бюджетних смартфонів у конкурсах, викладаєш фотозвіт у Facebook, підписуєш сторіс: "Ми постійно працюємо для дітей і заради дітей", вуаля, і справа зроблена. Ах, да, неодмінний атрибут дитячого свята по-танцюрівськи - солодка вата, яку дітям накручують молоді дівчата у футболках із написом: "Дмитро Танцюра". Бюджетненько, але це не означає, що неефективно.

Хочеться розмаху? Будь ласка. Колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк, який балотується в Раду за 95 виборчим округом (Київська область) влаштував дитячі свята по всьому округу: Ірпінь, Боярка, Вишневе, Білогородка. Неодмінні атрибути - кульки з символікою партії Карплюка і його ПІБ.

Колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк влаштував дитячі свята по всьому округу: Ірпінь, Боярка, Вишневе, Білогородка

А чинний нардеп, обраний від 135 округу, Сергій Ківалов (обирався за цим округом у Раду вже 4 рази) влаштував відразу два дитячих свята в Приморському районі Одеси з батутами, безкоштовною солодкою ватою, аквагримом для дітей, шоу аніматорів, конкурсами, призами, тобто - все як у людей. А щоб маленькі громадяни, а головне, їхні батьки не забували, кому зобов'язані веселим дозвіллям, банерів, плакатів, футболок, кульок із написом "Сергій Ківалов за Одесу" на території парку Шевченка, ймовірно, було навіть більше, ніж самих гостей свята.

Утім, організація дитячих агітаційних перформансів, заняття хоч і важливе, але залишає мало простору для креативу, а без креативу в нинішніх політичних реаліях, розраховувати на хороший урожай на окрузі не варто.

Мажоритарні креативники

Це розуміє, наприклад, депутат Одеської облради Віталій Саутенков, який на 139 окрузі роздавав... окуляри.

"Провели безкоштовну діагностику зору для всіх бажаючих із подальшою видачею окулярів (у підсумку нашим фондом було вже видано близько 10 000 безкоштовних окулярів)", - відрапортував у своєму Facebook Віталій Саутенков.

До речі, окулярами засіває 130-й округ у Миколаївській області й нардеп від "Народного фронту" Ігор Бріченко. Правда, цей округ - вотчина мажоритарника Андрія Вадатурського, але це не заважає Бріченку, а точніше, його благодійному фонду "Крокуємо з турботою" безкоштовно організовувати перевірку зору жителів села Новопетрівка і також роздавати окуляри. Цю акцію Бріченко називає "Дивитися і бачити". А щоб нардепа в жодному разі не запідозрили в "посівній" на окрузі, Бріченко запевняє: "Ця акція не містить в собі ніякого політичного підтексту, а реалізує право займатися благодійністю відповідно до законів України, та відповідно до статусу БФ Ігоря Бріченко "Крокуємо з турботою", - зазначається на сторінці благодійного фонду в соцмережах.

Утім, варто віддати нардепу належне. На відміну від інших парламентаріїв, які обсипають благами виборців свого округу за бюджетні кошти, а потім подають це як особисту ініціативу, Ігор Бріченко чесно зізнається, що, наприклад, гроші на соціальний спортзал, який він відкривав 10 червня в Снігурівці, обладнаний за гроші платників податків. Але! Хто поклопотався перед Кабміном про виділення коштів? Ігор Віталійович Бріченко.

Особливий креатив від імені нардепа Геннадія Чекіти зафіксували в кінці травня місцеві журналісти з Одеси. Агітатори Чекіти роздавали жителям Малиновського району... набори медикаментів. Подарунки від нардепа вийшли максимально брутальними: бинт, вата, перекис водню, активоване вугілля, кілька таблеток цитрамону й аспірину і дві заповітних пляшечки з настоянками на всі випадки життя - валеріани та пустирника.

Чинний нардеп, обраний від 135 округу, Сергій Ківалов влаштував відразу два дитячих свята в Приморському районі Одеси prawwwda.com

Вирішив зайти з козирів і екс-мер Полтави Олександр Мамай. На президентських виборах Мамай був одним із довірених осіб Юрія Бойка в Полтавській області, і, хоча про парламентські амбіції Мамай ще офіційно не заявив, колишній чиновник активно "засіває" регіон. Та ще й як. На початку червня Олександр Мамай оголосив про розіграші 100 квитків на концерт Олега Винника. Пізніше, переможці могли отримати квитки на концерт Винника в офісі політичної партії "Совість України".

А ось нардеп від Радикальної партії Артем Вітко, який мітить у парламент вдруге від 149 округу (Полтавська область), ніяких квитків не розігрував. Нардеп вирішив діяти масштабно і просто привіз в Нові Санжари цілого народного артиста Павла Зіброва, про що не забув відрапортувати на своїй сторінці в соцмережах. Декорація була така: новосанжарчани "просять" Вітка скоріше балотуватися в нове скликання ВР, Вітко люб'язно приймає "запрошення", на сцену виходить Зібров і нардеп, артист і вдячні слухачі зливаються в музичному екстазі.

Не думав, не гадав йти в нардепи по мажоритарці й керівник Черкаського обласного військкомату Євген Курбет.

"Після оголошення позачергових виборів до Верховної Ради України до мене звернулися громадські активісти, представники місцевого самоврядування, медики, учасники бойових дій, ініціативні групи та громадяни Черкаської області, щоб я продовжував представляти і захищати їхні інтереси на найвищому державному рівні - у парламенті. Як людина, вірна військовій присязі - захищати і служити народу, - я даю свою згоду", - заявив днями Курбет. Правда, громадська організація "ЛАД", почесним членом спостережної ради якої є воєнком, почала "засівати" округ ще навесні, причому в прямому сенсі цього слова. Від імені громадської організації місцевим жителям роздавали... насіння: петрушки, буряка, огірків, кабачків, кропу. При цьому агітатори проявили чудеса неймінгу, запакувавши насіння огірків в брендовані пакетики "ЛАДа" і назвали їх "Черкаський ковбой".

Оригінальний спосіб зняти електоральні вершки придумав і чинний нардеп від БПП Руслан Сольвар. Парламентарій пройшов у Раду за 91 округом Київської області і має намір зробити це ще раз, правда, вже як самовисуванець. У своєму окрузі Сольвар запустив автобуси, які абсолютно безкоштовно перевозять пільговиків. А щоб пасажири на наступних виборах не переплутали прізвища в бюлетенях, на автобусах величезними буквами написано "з повагою до вас, Руслан Сольвар", ну, і звичайно ж, надруковано портрет нардепа.

Колега Сольвара по фракції БПП, мажоритарник від 38 округу (Дніпропетровська область) Вадим Нестеренко пішов ще далі. За інформацією спостерігачів "Громадянської мережі ОПОРА", 11 червня Нестеренко запросив своїх потенційних виборців послухати звіт про свою роботу на окрузі. Все було чесно: звіт люди почули, а потім агітатори Нестеренка, а точніше, його благодійного фонду "Твій рідний край", почали роздавати... лотерейні квитки. Правда, що саме можна виграти в цій лотереї від благодійного фонду нардепа - невідомо, але, щоб отримати квиток, необхідно заповнити спеціальну форму і залишити свої персональні дані.

Посівна за олдскулом

Але все ще залишаються і такі кандидати, хто впевнений, що окуляри, концерти, квитки, автобуси та інші новації - марна трата часу і ресурсів. На їхню думку, найбільш ефективно впливати на виборця можна старим перевіреним засобом - роздачею їжі. Адже їжа, на відміну від окулярів, потрібна всім.

Наприклад, в Луганській області в кінці травня місцевим жителям безкоштовно роздавали мішки з цукром від імені депутата-мажоритарника Сергія Шахова. А на Великдень команда нардепа Олександра Фельдмана роздавала безкоштовні паски прямо на вході в зоопарк "Фельдман екопарк". Поширювала паски і громадська організація "ЛАД" Євгена Курбета.

Смачні подарунки на травневі свята роздавав і нардеп Олексій Гончаренко. Про це повідомляв Центр протидії корупції. У набір від Гончаренка увійшла коробка цукерок, пляшка вина, чашка і листівка із зображенням парламентарія в білій, зухвало розстебнутій на два перші гудзики сорочці.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Фейкова благодійність

Цікава деталь: практично всі свої благі починання депутати й кандидати в депутати проводять через благодійні фонди імені самих себе.

"Благодійні фонди - форми легалізації корупційних і кримінальних схем на виборах, - пояснює "Апострофу" генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель. - У законі чітко прописано норми щодо заборони підкупу виборців. Адже підкуп може бути не тільки у формі продовольчих наборів або конвертів із грошима. Це можуть бути і різні послуги, наприклад, туристичні. А благодійні фонди дозволяють уникнути відповідальності, адже підкуп від імені благодійних фондів відбувається повністю безкарно. Ми навіть зустрічали приклади, коли кандидат публічно розводив руками і казав, що офіційно до благодійного фонду він не має ніякого відношення і навіть не розуміє, чому в своїй назві фонд використовував ім'я і прізвище співзвучні з ім'ям і прізвищем кандидата".

А щоб перестрахуватися на всі 100%, і отримати повний імунітет від звинувачень у підкупі, кандидати в нардепи використовують ще одну поширену схему: до останнього тягнуть з реєстрацією в ЦВК, паралельно роздаючи окуляри, продукти і подарунки. Адже якщо кандидат офіційно не зареєстрований, то і звинуватити його в підкупі, навіть непрямому - неможливо.

Переломити ситуацію могли б зміни до виборчого законодавства. Але, по-перше, навіщо нардепам рубати сук, на якому вони самі ж і сидять, а, по-друге, за словами Кошеля, як би ідеально не були прописані закони, хто захоче купити виборців, той завжди придумає, як це зробити.

"Тільки змінами в законодавство ми проблему не вирішимо. Ми тільки частково зможемо зменшити її масштаби. Вирішення проблеми загалом пов'язано з рівнем політичної культури українців. Наприклад, ми закликаємо українців не голосувати за кандидатів, які використовують технології підкупу. Повністю такі технології, звичайно, не викоренити, але істотно обмежити вплив можливо. Наприклад, ще 10-15 років тому технологія підкупу спрацьовувала на 80%. Тобто зі 100 громадян, які отримували конверти або продуктові набори, 80 - чесно голосували за кандидата. Зараз ефективність цієї технології менше 50%. Тому-то політики і почали використовувати схеми непрямого підкупу, адже якщо просто дати конверт з грошима, це може викликати скандал і опір", - резюмував експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України