RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський проти депутатів: хто переможе у битві за дострокові вибори

Долю дострокового розпуску парламенту вирішує КСУ

Долю дострокового розпуску парламенту вирішує КСУ Фото: UNIAN

У Конституційному суді (КСУ) почалося слухання за поданням народних депутатів щодо неконституційності указу президента про розпуск Верховної Ради. Нардепи вважають, що їх незаконно позбавляють основного місця роботи на чотири місяці раніше встановленого терміну. Адже вибори до парламенту можуть пройти не 31 жовтня, а 21 липня. Для багатьох партій і "мажоритарників" рішення президента зіпсувало як плани на літо, так і підготовку - моральну і фінансову - до виборчого процесу. Тепер долю дострокового розпуску парламенту вирішує КСУ.

Вівторок під Конституційним судом почався з мітингу. Кілька десятків протестувальників зібралися під будівлею з вимогою скасувати указ Зеленського. "Захистимо Конституцію від її "гаранта-преЗедента", - йшлося на плакатах мітингувальників.

Прийшли вони не даремно. На початок засідання суду приїжджав і сам Зеленський. Цей візит увійшов в історію: вперше гарант був присутній на засіданні КС. За день до цього, коли стало відомо про плани Зеленського, багато хто розцінив це як тиск на суд. Сам президент, виступаючи в суді, спробував переконати у зворотному. Але це не зовсім вийшло.

Зеленський натякнув суддям, що за процесом стежить вся країна, а рішення про розпуск Верховної Ради підтримує більшість громадян. "І, думаю, ви ухвалите справедливе рішення, за яке нам не буде соромно і перед своїм народом, і перед усією Україною, і перед нашими дітьми", - зазначив президент. Він вважає, що рішення про дострокове припинення повноважень Ради відповідає духу і букві закону.

Одразу після виступу він покинув зал засідання суду, щоб його присутність не розцінювали як тиск. Точку зору Зеленського в КС залишився відстоювати представник президента Федір Веніславський, якому було не солодко.

Прочитавши зміст подання нардепів і обґрунтування точки зору Зеленського, судді перейшли до запитань. Сторону депутатів представляли нардепи від "Народного фронту" Ігор Алексєєв і Андрій Тетерук, а також депутат від "Радикальної партії" Олег Купрієнко. Також в залі був присутній нардеп Антон Геращенко (НФ), але він не виступав.

Парламентарії наполягали, що у Зеленського не було права розпускати парламент, оскільки 17 травня, після виходу НФ з коаліції, у Ради був місяць на створення нової коаліції.

Президент вважає своє рішення про розпуск, що відповідає духу і букві закону Фото: president.gov.ua

"У президента можуть настати обставини для дострокового припинення повноважень парламенту тільки після 17 червня 2019 року, коли закінчиться місячний термін, гарантований Конституцією України, на формування нової коаліції", - сказав нардеп Алексєєв.

На аргументи команди Зеленського, що коаліції не існує з моменту виходу з її складу "Радикальної партії" в 2016 році, депутат нагадав, що "немає ніяких фактів, що підтверджують припинення діяльності коаліції "Європейська Україна" до 17 травня 2019 року".

Оскаржити точку зору нардепів Веніславському вдалося не одразу. Суд пішов на перерву, під час якого з'явилася інформація про замінування будівлі КС. Але з будівлі нікого не виводили - усі залишилися на своїх місцях. Розгляд конституційності дострокових виборів виявився важливішим, ніж власне життя.

Незабаром засідання продовжилося. Веніславський сказав, що рішення Зеленського не суперечить Конституції і передав суддям пояснювальну записку президента, де той обґрунтував свій указ.

Далі були запитання до сторін - почали з депутатів. Під час дискусії були гарячі суперечки. Наприклад, нардеп Купрієнко сперечався з суддею Віктором Кривенко про кількість нардепів у коаліції. Разом з тим, депутати не надали ніяких документів з інформацією, скільки ж було парламентаріїв у коаліції станом на 2016 або 2019 рік.

Найбільше запитань дісталося представникові президента. У перерві між засіданнями Веніславський заявив, що КС обов'язково визнає рішення про розпуск конституційним.

"Переконаний, що підстав для визнання неконституційним указу президента про дострокове припинення повноважень парламенту немає", - заявив він журналістам.

Також він спрогнозував, що рішення КС ми дізнаємося наприкінці червня. Але, судячи з допиту, який судді влаштували Веніславському, рішення буде швидким і не на користь президента.

Головна проблема сьогоднішнього засідання - нерозуміння. Чим насправді є коаліція? На даний момент в українському законодавстві немає статей, які б регулювали і пояснювали суть коаліції - коли вона починає свою роботу, а коли припиняє. Тому зараз ми спостерігаємо дискусії про те, що не прописано в законах. І в цій суперечці кожен має рацію.

Хто виграє суд?

До цього дня в КС зберігся вплив Петра Порошенка, а йому невигідні дострокові вибори, як і багатьом іншим партіям. Тому більш ймовірно, що рішення суду буде не на користь чинного президента.

Після 8-годинного засідання КС перейшов до закритої частини. Тепер від них залежить багато чого: ухвалити рішення в інтересах Конституції або окремих груп впливу.

Політичний експерт Максим Степаненко передбачає, що у рішенні про розпуск Ради є всі шанси стати неконституційним. Тобто ймовірність скасування дострокових виборів досить велика.

"Але не варто забувати, що Україна - все ще не настільки правова держава, щоб рішення судів, зокрема і КС, не залежали від політичної кон'юнктури. Так чи інакше, з юридичної точки зору, визнання неконституційним рішення Зеленського - цілком обґрунтовано. Як буде насправді - побачимо найближчим часом", - резюмує експерт.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів