RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українські військовополонені моряки можуть повернутися додому: останні новини і всі подробиці

Україна і Росія майже домовилися щодо обміну полоненими

Україна і Росія майже домовилися щодо обміну полоненими ТСН

Останніми днями Україна і Росія серйозно активізували переговори щодо обміну полоненими, і, здається, в список також потраплять військовополонені українські моряки, яких Міжнародний трибунал ООН наказав Москві відпустити ще 25 травня.

Не виключено, що жест доброї волі з боку президента Росії Володимира Путіна може виявитися політичною пасткою для українців, оскільки все може статися якраз під дострокові вибори до Верховної Ради і зіграти на руку одному відомому політику.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про це на даний момент.

Вперше про можливість передачі полонених українських моряків куму Путіна Віктору Медведчуку під вибори заявили російський адвокат українців Микола Полозов, а також працюючий в Москві український журналіст Роман Цимбалюк ще в лютому 2019 року.

"Українські моряки можуть бути повернуті ближче до парламентських виборів, наприклад, Віктору Медведчуку. На своєму прекрасному літаку він поверне три екіпажі наших кораблів і тим самим покаже, що саме у нього є ключі від дверей в Кремль", - сказав тоді журналіст.

Вторив йому і Полозов: "враховуючи, що до Верховної Ради балотуватимуться і проросійські сили, в тому числі і рух Віктора Медведчука ... не виключаю, що в Кремлі готують якісь дії політичного характеру з використанням військовополонених і з прицілом на вибори до Верховної Ради. Тут можуть бути різні варіанти. Наприклад, дадуть комусь із опозиційних діячів кілька моряків і скажуть: "Ось, дивіться, вони змогли повернути моряків додому, а влада - ні", - сказав тоді Полозов.

Натяк на таку "багатоходівочку" видав і сам Путін 20 червня під час чергової "прямої лінії". Він визнав, що обговорював це питання з Медведчуком і заявив, що питання обміну полоненими "ніколи не зникало з поля зору".

Більш прямий інсайд на цю тему озвучив в інтерв'ю "Апострофу" журналіст Дмитро Гордон 29 червня. При цьому він натякнув, що Україні такий жест Путіна може дорого обійтися.

"Путін віддасть моряків Медведчуку, а всі три канали Медведчука прославлять його і скажуть: "Подивіться, це уряд імпотента не міг вирішити питання, а ми все вирішили з Росією. Так само будемо вирішувати всі інші питання: і газ, і ціна на нафту - все будемо вирішувати; бачите, ми вже почали", - сказав Гордон.

Трохи пізніше, 14 липня, тема можливого звільнення українських моряків знову стала гарячою з подачі екс-президента України Петра Порошенка.

"Маю інформацію, ... що на 90% наші полонені можуть бути звільнені до дня виборів, до 21 липня. Молюся, щоб так і було", - сказав він .

Вже наступного дня питання обміну вийшло на офіційний рівень. Зокрема, позицію Росії озвучив заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін.

"Росія і Україна обговорюють питання обміну затриманих в Керченській протоці українських моряків", - коротко заявив дипломат.

Це фактично стало першим офіційним натяком на те, що Росія готова до такого кроку, адже раніше, коли піднімалася ця тема, в Москві кивали на суд і наполягали на тому, що полонені українські моряки - злочинці. У Росії вважають, що українці порушили держкордон РФ в Керченській протоці, який ніхто в світі не визнає.

В той же день, уповноважений РФ з прав людини Тетяна Москалькова, яка 15 липня перебувала в Києві і зустрічалася зі своєю українською колегою Людмилою Денисовою, озвучила умови звільнення полонених українських моряків, натякнувши, що Москва чекає від Києва визнання провини моряків і засудження їх в Україні.

Ще через день, 16 липня заступник голови Офісу президента України Вадим Пристайко заявив, що Україна і РФ попередньо домовилися про обмін полоненими впродовж місяця. Він також допустив, що Путін таки виконає указ Міжнародного трибуналу ООН.

"З історії ми пам'ятаємо, що це не перший випадок, коли Росія не виконує рішення Трибуналу демонстративно, а потім виконує їх - так само демонстративно", - заявив Пристайко.

У свою чергу Москалькова і Денисова заявили, що готують звернення до президентів щодо помилування полонених.

"Ми обговорили, що звернемося до керівників наших країн з розгляду деяких кейсів - деяких наших громадян і громадян вашої країни про помилування і якимось іншим методам, щоб вони були звільнені", - сказала Денисова на спільній прес-конференції з Москальковою.

Йдеться про список, в якому є 150 громадян України, в тому числі і 24 українських моряка.

Тим часом глава МЗС України Павло Клімкін озвучив побоювання щодо плану Москви зі звільнення українських моряків. За його словами, якщо Україна визнає провину моряків, то фактично визнає і те, що Крим - це Росія.

"Якщо приймемо їх умови щодо моряків - Росія тоді цим скористається щодо нашої позиції по Криму, нашої позиції в міжнародних судах, щодо всього, куди ми йдемо. І скаже, що насправді не було російської агресії. Це дуже комплексне питання", - підкреслив дипломат.

У середу, 17 липня, Лефортовський суд Москви продовжив арешт на три місяці до 24 жовтня 2019 року 13-ти українським морякам - Денису Гриценку, Сергій Попову, Богдану Головашу, Михайлу Власюку, Андрію Драчу, В'ячеславу Зінченку, Андрію Артеменку, Володимиру Варімезу, Владиславу Костишину, Олегу Мельничуку, Сергію Чулібу, Віктору Беспальченку, Василю Сороці.

Найближчим часом суд розгляне клопотання щодо інших 11 моряків

Тим часом, російська пропагандистка Ольга Скабєєва заявила, що українських моряків, які утримуються в Росії, можуть відпустити додому.

"Схема яка: російське Міністерство закордонних справ відправило ноту в МЗС України і там написано, що ми маємо право, після продовження арешту, арешт був щойно продовжений, після цього слідчий в односторонньому порядку має право змінити цей запобіжний захід і відправити їх з СІЗО під домашній арешт. Домашньої адреси тут у Росії у них немає, саме тому російське законодавство передбачає, знову-таки, я ще раз уточню, після продовження арешту, їх таки відправлять до Києва і Одеси, але я все одно не розумію з чого б це" , - зазначила вона.

Незабаром стало відомо, що Лефортовський суд Москви продовжив арешт всім 24 морякам, про що повідомив адвокат Микола Полозов.

Крім того, Микола Полозов розкритикував заяву скандальної російської пропагандистки Ольги Скабєєвої про те, що українських моряків можуть відпустити під домашній арешт. Свою думку юрист висловив виданню "Апостроф".

"Коментувати Скабєєву і її домисли я не буду", - відповів адвокат на прохання прокоментувати заяву пропагандистки.

За словами Полозова, у всіх засіданнях по моряках судді відмовилися долучати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України