RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Тістечка з сусального золота і думки про реванш: як у Порошенка і Тимошенко відзначили кінець виборів

У штабі у екс-президента подавали вишукані страви

У штабі у екс-президента подавали вишукані страви Фото:

Дострокові парламентські вибори відбулися. Кореспонденти "Апострофа" побували в штабах різних політичних сил, які, швидше за все, потраплять у Верховну Раду IX скликання. Серед цих сил і представники старої політичної гвардії - партія "Європейська Солідарність" Петра Порошенка і "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Примара проросійського реваншу

Прес-центр офісу партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка відкрився для журналістів о 16:00. Представники преси запізнились, а дощ розпочався точно за графіком. Волонтери й кухарі почали закривати столи водостійким матеріалом. Обслуговуючий персонал змагався з негодою кілька разів. Зрештою хмари відступили й визирнуло сонце.

На пропускному пункті рамок і металошукачів немає – лише турнікети. Тут виникає сутичка між представниками прес-служби і журналістами телеканалу NewsOne, який належить куму Володимира Путіна, Віктору Медведчуку. Журналістів не можуть знайти у списку.

- Шукайте у самому кінці. Ми тут такі очікувані гості, - іронізує, звертаючись російською, оператор телеканалу.

- Ми всім раді, - втрутилася співробітниця прес-служби.

- Ну, у нас вільна країна! – відповів оператор.

- Поки вільна, - обізвався юнак з прес-службі і його колеги вибухають сміхом.

- Не поки, а завжди.., – намагається огризатися оператор, але його проштовхують через турнікет.

На барі подавали коктейлі мохіто й апероль шпріц, із безалкогольних напоїв – грейпфрутовий і лимонний лимонади з м'ятою. "Я к маменьке родной с последним приветом," – наспівував бармен, вичавлюючи шматочок лайму у лід для мохіто.

Закуски – канапки з салом, хамоном і тушкованими овочами, сандвічі з шинкою, фрукти, тарталетки з шоколадом, хумус із соусом песто, салати у стакані – капрезе, цезар з нуту й кіноа. Потім частували кішами з куркою, лососем та броколі і грибами. Готували банош. "А казали, будуть кормити чимось більш суттєвим!", - вигукує голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Вікторія Сюмар, йдучи вітатися із соратниками. На ній розкішна біла вишиванка. Пізніше цього вечора вона одягне вишукану червону сукню, але до преси вже не вийде.

Коли остаточно розпогодилось, кухарі почали розтоплювати вугілля для шашликів та овочів гриль. На десерт подавали тістечко - кокосове печиво з масляним кремом, оздоблене шоколадом з фісташками і напиленням з сусального золота.

На території немає вільного сигналу Wi-Fi. Журналісти через це бідкаються – адміністратори лише розводять руками.

Першою на сцену вийшла заступниця міністра з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. На ній брючний костюм кольору прапора ЄС й туфлі на високій платформі.

Вона говорить, що партія розробила 5 документів щодо нацбезпеки. Вони стосуються реформи СБУ, прикордонної служби та ставлення до державної таємниці. Відзначає, що нещодавна резолюція Європаламенту визнає напад Росії на українські кораблі у листопаді минулого року актом агресії. На думку Климпуш-Цинцадзе, зв'язки з Євросоюзом вдалося встановити завдяки праці людей, які входять в "Європейську солідарність". Вона заявляє, що у 2023 році можна буде починати переговори про вступ України до ЄС, а у 2027 році Литва почне головування в Євросоюзі і з того часу Україна може спробувати отримати членство. Також треба використати саміт НАТО, який відбудеться наприкінці 2019 року, щоб обговорити можливість членства у Альянсі.

Віталій Гайдукевич і Володимир В'ятрович, яких у партії називають представниками громадськості, заявили про те, що їздили Україною та побачили ознаки проросійського реваншу. Зокрема декомунізованим вулицям повертаються старі назви, а також знову встановлюються пам'ятники радянським діячам. Вятровича викликали на сцену несподівано - в цей момент він з апетитом їв плов із шашликом. Голова Інституту національної пам'яті розпочав промову, ще дожовуючи шматок м'яса.

Представник військових серед кандидатів у депутати від "ЄС" - генерал-лейтенант Михайло Забродський. Це міцно збитий чоловік з козацькою зачіскою та червоною шиєю. Він почав свою промову із гасла Never give up (Ніколи не здавайся). Генерал говорив про необхідність зберегти військовий бюджет та державне оборонне замовлення. На його думку, найважливішими напрямками є робота з модернізації ВМС, протиповітряної оборони та особливо – з розробки українських ракетних комплексів.

Дружина екс-президента, Марина Порошенко, яка прийшла у штаб у довгій лляній вишиванці, зазначила, що настрій у неї гарний. Вона пообіцяла, що партія її чоловіка працюватиме у тому ж напрямку, як і в останні 5 років.

Мустафа Джемільов заявив "Апострофу", що Україні вдасться повернути Крим, лише коли розвалиться Росія і ознаки цього процесу уже є. Але важливо і отримувати підтримку з Європи.

Лідер ЄС - Петро Порошенко, розказуючи про проросійський реванш, назвав "Опозиційну Платформу – За життя" - "окупаційною платформою". Зал відреагував посмішками. Голова партії пообіцяв зберегти проєвропейську та державницьку політику. Також відзначив, що його дружина (яка в цей час спостерігала за чоловіком, сидячи в першому ряду) продовжить займатися інклюзивною освітою.

Також Порошенко зазначив, що найближчим союзником вважає партію "Голос" Святослава Вакарчука. "Ми готові до ситуативної та стратегічної співпраці з усіма, хто підтримує курс на ЄС і НАТО", - додав колишній президент. Також він заявив, що його партія має свого кандидата, але прізвище цієї людини не назвав.

"Зараз ми боремося на мажоритарних округах. Є численні факти підкупу виборців й інших порушень", - казав Порошенко, перебираючи правою рукою чотки, які зроблені з невеликих напівпрозорих камінчиків неправильної форми.

Перші результати екзит-полів - 8,9% на користь "Європейської Солідарності", присутні сприйняли зі стриманим оптимізмом. Посиденьки гостей тривали ледь не до опівночі, аж допоки працівники не почали розбирати сцену, а офіціанти і бармени - пакувати посуд й інвентар.

"Ми не претендуємо на жодну з посад"

Виборчий штаб "Батьківщини" розташувався в центральному партійному офісі на вулиці Турівській у столичному районі Поділ. Втім, журналістів вирішили відгородити від публічної діяльності штабу, зібравши представників медіа лише на прес-конференцію лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

Інтерес преси до партії і, особливо, до її лідера, залишається незмінно високим, не залежно від того, яке місце Тимошенко чи "Батьківщина" набирають на президентских чи парламентських виборах. От і в цей день, приблизно за годину до прес-конференції, яка була призначена на 20.00, тобто відразу після закриття виборчих дільниць, в прес-центрі були встановлені більше двох десятків телекамер.

Втім, журналісти намагалися прибути заздалегідь, і не тільки для того, щоб зайняти зручне місце в прес-центрі, але і у зв'язку з тим, що на вході був встановлений металошукач, проходження якого дещо уповільнювало потрапляння на прес-конференцію.

Тимошенко з'явилася у супроводі соратників. І, незважаючи на те, що біля столу, на якому щільною огорожею стояли мікрофони з логотипами телеканалів, були поставлені стільці, вона вітала присутніх стоячи.

Як тут не згадати брифінги, які проводилися по середах після засідання Кабінету міністрів під час перебування Юлії Володимирівни прем'єр-міністром. Вона завжди починала їх стоячи, доповідаючи про виконану роботу.

Однак в цей день Тимошенко дала зрозуміти, що не претендує ані на пост глави уряду, ані на будь-яку іншу посаду. "Ми не претендуємо на жодну з посад", - заявила вона. Питання коаліції і Кабінету міністрів, за її словами, є відповідальністю президента та його партії "Слуга народу", яка зайняла на виборах перше місце.

"Лише президент України та його партія будуть приймати рішення, з ким створювати коаліцію, кого висувати на посаду прем'єр-міністра та міністрів. І питання, якою буде коаліція та яким чином буде формуватися уряд, потрібно ставити президенту України Володимиру Зеленському. А ми їх вітаємо з перемогою", - сказала Тимошенко.

Також вона прямо заявила, що "Батьківщина" готова увійти в правлячу коаліцію, але тільки з партіями "Слуга народу" та "Голос" і ні з ким більше.

Читайте також