RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Затримання Гримчака: подробиці справи топ-чиновника часів Порошенка

Заступник міністра погорів на хабарі

Заступник міністра погорів на хабарі Фото: UNIAN

Увечері 14 серпня стало відомо про затримання заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій України, Юрія Гримчака. Розмір хабара - майже $500 тис. Що сталося в середу увечері та за що заступник міністра брав гроші, розбирався "Апостроф".

Що сталося

14 серпня слідчі Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Головного управління СБУ в Києві та Київській області спільно з детективами НАБУ затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака та його помічника на отриманні хабара в $480 тис. Гроші були знайдені в машині того самого помічника, Ігоря Овдієнка, який також є братом дружини заступника міністра. Зазначимо, що в момент затримання вони перебували в різних місцях.

За Овдієнко і Гримчаком стежили більше місяця, кажуть в СБУ. Ці $480 тис. - це вже друга частина суми хабара. Перший транш ($ 600 тис.) був отриманий раніше. Подільники відразу поквапились його конвертувати в валютних обмінниках. Але СБУ вилучила ці гроші.

Після затримання, Гримчака відвезли в Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури, про що розповів його адвокат Фелікс Кашарський.

Звідки гроші

За словами детективів НАБУ, затримані підозрюються в шахрайстві в особливо великих розмірах - ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України. "Світить" їм від 5 до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Також в НАБУ уточнили, що підозрювані вимагали хабар в розмірі $1,1 млн від представників юридичної фірми. Нібито ця сума дозволила б прийняти необхідні рішення в інтересах фірми.

Пізніше Генеральний прокурор і близький соратник Гримчака Юрій Луценко розповів детальніше, за що ж був затриманий його колишній помічник. "Він (Гримчак, - "Апостроф") і його помічники вимагали гроші за вплив на рішення суддів (Верховного Суду) і чиновників Мінкультури для прийняття замовних рішень", - написав генпрокурор на своїй сторінці в Facebook, додавши, що йому "соромно за Гримчака".

Відомий український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на матеріали справи, на своїй сторінці в Facebook повідомив, що заступника міністра підозрюють у використанні зв'язків з керівництвом Управління культурної спадщини й заповідником Мінкультури для отримання дозволу на будівництво.

"Дане управління, яке очолює Олександр Єпіфанов, давно відомо торгівлею дозволами на будівництво в історично цінних місцях, перш за все в Києві. Якщо такого дозволу немає - будівництво незаконне. Начебто одна підпис, а як же дорого вона стоїть. Гримчак виступив посередником у вирішенні корупційного питання ", - написав Бутусов. Він також анонсував нові підозри Гримчаку.

У той же день правоохоронці провели обшуки в квартирі заступник міністра.

Дружина Гримчака заперечує отримання хабара чоловіком, а справа, яку інкримінують її чоловікові, назвала політичним замовленням.

Заперечують всі звинувачення і в Мінкульті. Вранці 15 серпня Міністерство офіційно повідомило про те, що після відповідних змін в законодавстві, не має ніяких правових підстав для узгодження будь-якого нового будівництва на території історично населених місць, в тому числі, й на території Києва.

"Отже, будь-які звинувачення або підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками Мінкультури є безпідставними, надуманими і такими, що не базуються на жодній з норм права. Міністерство не погоджує проекти будівництва або реконструкції будівель в історично населених місцях, в тому числі, й в Києві ", - повідомили в Мінкульті.

Як відреагували в Міністерстві

У міністерстві з питань тимчасово окупованих територій заявили, що затримання Гримчака ніяк не пов'язане з роботою їх відомства та з виконанням ним посадових обов'язків. Також вони прокоментували і затримання самого помічника.

"Повідомлення в ЗМІ про затримання помічника заступника міністра також не є коректним, оскільки в штатному розкладі міністерства немає посади" помічник заступника міністра ". Згадане в ЗМІ особа не є працівником МінТОТ", - розповіли у відомстві.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному