RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Забрати Нацгвардію у Авакова: навіщо Зеленському кишенькова армія

За останні роки Нацгвардія поповнилася танками, вертольотами та зброєю

За останні роки Нацгвардія поповнилася танками, вертольотами та зброєю Фото: unian

З першими днями роботи парламенту IX скликання почалася і нова сторінка в законодавчій сфері країни. "Позеленіла" влада поступово почала демонструвати суспільству, що вона хоче зробити і поміняти. Правом законодавчої ініціативи скористався і президент Володимир Зеленський. Кожен його законопроект заслуговує на детальне вивчення. Поки що "Апостроф" вирішив розібратися, з чим пов'язана пропозиція гаранта позбавити Міністерство внутрішніх справ керівництва над Національною гвардією, і до чого вона призведе.

Чим займається Нацгвардія

Закон про Національну гвардію України (НГУ) говорить, що це - військове формування з правоохоронними функціями. Вона призначена для захисту громадського порядку, державного кордону, органів державної влади, а також для припинення масових заворушень. Це стислий перелік повноважень.

Підпорядковується Нацгвардія Міністерству внутрішніх справ. Чому так? Спочатку варто згадати, що НГУ в минулому була відома як Внутрішні війська (ВВ) МВС. Це формування існувало до 2014 року, коли було прийнято закон про відновлення Нацгвардії. На зорі незалежності України ВВ Нацгвардія розглядалася як прообраз майбутньої армії. Тоді були побоювання, що військові частини радянської армії, що залишилися на території колишньої УРСР, не присягнуть незалежній Україні. Але все завершилося добре та й Національну гвардію вирішили не розформовувати, а зберегти як силову структуру.

Відновлення Нацгвардії пов'язано з анексією Криму і початком військових дій на Сході. У разі введення воєнного стану Нацгвардія переходить в підпорядкування до Міністерства оборони. Відповідні зміни були підтримані парламентом у 2015 році. Але в мирний час за Національну гвардію повністю відповідає МВС. Навіть командувача НГУ президент призначає за поданням міністра внутрішніх справ.

Останні 5 років НГУ була в руках однієї людини - міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Саме такий козир у силових структурах (не забуваємо про поліцію) дозволив йому стримувати свого головного опонента - президента Петра Порошенка від узурпації влади. Зараз же у Зеленського вирішили трохи підкоригувати функції Авакова, який опинився в новому Кабміні на старій посаді.

Навіщо Зеленському Нацгвардія

Законопроект про передачу керівництва Нацгвардією президенту зареєстрований 29 серпня. У документі пропонується прибрати з основного закону про силову структуру будь-які згадки про МВС, замінивши їх на "президент" або "командувач". Останнього також мають намір призначати в Офісі Зеленського.

"... в умовах особливого періоду здійснення силами спеціальних операцій, до складу яких входять і підрозділи НГУ, заходів із протидії військовій агресії РФ щодо України і захисту суверенних територій нашої держави, керівництво військовими формуваннями, зокрема і Національною гвардією України, належить не до сфери внутрішніх справ, політику в якій за законом формує Міністерство внутрішніх справ України, а до сфери національної безпеки та оборони", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Джерела "Апострофа" в оточенні президента розповідають іншу історію. Позбавити Авакова впливу на Національну гвардію було умовою його повернення в МВС. У Зеленського не хочуть, щоб Арсен Борисович дозволяв собі і далі тримати в напрузі президента, якщо у них не складуться партнерські відносини. Тому для збереження своїх же нервів вирішили Авакову "полегшити" його роботу.

У Зеленського не хочуть, щоб Арсен Борисович дозволяв собі і далі тримати в напрузі президента Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Він погодився з цими умовами. Також у нього є час до кінця року провести дійсно ефективну реформу поліції і показати хороший результат", - розповідає співрозмовник "Апострофа". Якщо Аваков покаже себе з кращої сторони, у нього є всі шанси залишитися в політиці, але не в МВС. У Зеленського навіть не виключають, що під нього можуть створити окрему посаду, наприклад, віце-прем'єр-міністра з питань силового блоку.

У Авакова ж цю інформацію спростовують. Мовляв, Арсену Борисовичу умов ніяких не ставили, а в МВС повернули за хорошу роботу поліції на виборах. "Все інше - це вкидання", - коротко висловився соратник Авакова. Також він звернув увагу, що підпорядкувати собі Національну гвардію Зеленський не зможе. Оскільки в 106 статті Конституції України, в якій визначено завдання президента, на даний момент немає пункту про те, що президент має право призначати і звільняти командувача Нацгвардією. Але хто сказав, що не можна такі зміни до Конституції внести пізніше.

Нагадаємо, що подібна боротьба за НГУ, точніше за ВВ, виникла в 2007 році при президенті Вікторі Ющенку. Тоді він намагався своїм указом (не через голосування в парламенті) вивести Внутрішні війська з підпорядкування МВС. Причина була проста - не допустити використання ВВ в інтересах певних політичних сил, що могло створити загрозу національній безпеці країни.

У цьому є частка правди. На той час главою МВС при прем'єр-міністрі Віктору Януковичу був Василь Цушко - людина "регіоналів", який виконував їхні вказівки. Саме тому Ющенко спробував вивести з-під контролю МВС ВВ. Рік органи буцалися між собою, і тільки в 2008 році, коли вже на чолі МВС був Юрій Луценко, Ющенко зважився скасувати свій указ.

Зеленський вирішив розібратися з питанням підпорядкування НГУ через парламент. Але вже в його фракції "Слуга народу" припускають, що в підсумку запропонований законопроект президентом буде трохи змінений.

"Я вважаю, що ми повинні проголосувати за передачу президенту керівництва Нацгвардією, але з подальшим розширенням законодавчої бази щодо функціоналу", - прокоментувала "Апострофу" нардеп і член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук, додавши, що дуже важливо в цьому випадку чітко прописати повноваження всіх - Нацгвардії, президента та командувача.

Зі своєю колегою погоджується і Денис Монастирський - керівник комітету з питань правоохоронної діяльності, який буде розглядати і коригувати даний законопроект.

"До цього законопроекту є зауваження по деяких нормах, які винесено в одних законах і не винесено в інших. Тому що підпорядкування такого органу потребує великих змін законодавчої бази", - розповів він "Апострофу".

Сергій Згурця: "Швидше за все, рішення пов'язане з деякими політичними фігурами, які за цей час стали надто сильні" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вітає рішення Зеленського перепідпорядкувати собі Національну гвардію. "Це, швидше за все, пов'язано з деякими політичними фігурами, які за цей час стали надмірно сильні", - зазначає експерт в розмові з "Апострофом".

Але є моменти, з якими потрібно розібратися, щоб в майбутньому не зіткнутися з повним захопленням влади. Згурець нагадує, що за останні роки Нацгвардія поповнилася пристойним арсеналом озброєння - танки, вертольоти, зброя - яке їй насправді не потрібно.

"Такий арсенал виходить за межі відповідальності силової структури, яка відповідає за внутрішню безпеку в країні. Яким чином танки можуть використовуватися для вирішення питань внутрішньої безпеки?" - задається риторичним питанням Згурець.

І це перетворює НГУ в другу армію з функціональністю, яка перетинається з функціональністю Збройних сил. Якщо весь цей потенціал опиниться в руках однієї людини, то така концентрація силових важелів в руках Володимира Зеленського являє собою прямий шлях до авторитаризму. Арсен Аваков, при всіх своїх мінусах, зумів забезпечити чесні вибори і став серйозною противагою для Петра Порошенка, не дозволивши йому зосередити владу в своїх руках. Такою же противагою Аваков міг би служити і для Зеленського, але тепер можливий перехід НГУ в пряме підпорядкування до президента є серйозною загрозою для демократії в Україні.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві