RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зе-монстри: навіщо команді Зеленського знадобилося скорочувати Кабмін

Нова влада вирішила оптимізувати витрати, але критики вказують на недоліки

Нова влада вирішила оптимізувати витрати, але критики вказують на недоліки Фото: kmu.gov.ua

Команда Володимира Зеленського взяла курс на скорочення комітетів, посад і навіть цілих міністерств. Призначаючи новий Кабінет міністрів, нова влада значно зменшила кількість відомств і віце-прем'єрів. Питання аграрної політики, наприклад, були передані міністерству економічного розвитку, міністерства енергетики і екології об'єднані, а міністерство інформаційної політики - ліквідовано. У команді нового президента такі кроки називають оптимізацією заради економії, але скептики стверджують, що частина питань при цьому просто "загубляться" або залишаться без належної уваги. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

Новий парламент повністю перезавантажив Кабінет міністрів і призначив нового прем'єр-міністра. Як і передбачав "Апостроф", став екс-радник Володимира Зеленського Олексій Гончарук. За квотою президента, міністром оборони став Андрій Загороднюк, міністром закордонних справ Вадим Пристайко - це була єдина кандидатура на цей пост. Також, як уже писав "Апостроф", під час голосування 29 серпня Рада "пакетом" підтримала такий склад Кабміну:

Дмитро Кулеба - віце-прем'єр з питань євро- та євроатлантичної інтеграції; Михайло Федоров - віце-прем'єр з питань цифрової трансформації; Дмитро Дубілет - міністр Кабміну; Тимофій Милованов - економіка, торгівля, сільське господарство; Денис Малюська - Мін'юст; Оксана Маркарова - Мінфін; Олексій Оржель - енергетика та екологія; Владислав Криклій - транспорт; Олена Бабак - розвиток громад та територій; Анна Новосад - освіта; Зоряна Скалецька - МОЗ; Володимир Бородянський - молодь, культура і спорт; Юлія Соколовська - соцполітика; Арсен Аваков - МВС; Оксана Коляда - ветерани і тимчасово окуповані території.

Інша частина Кабміну здебільшого - або неофіційна квота президента, або люди з його оточення. Декого лобіював і вже новий прем'єр-міністр, наприклад, Олексія Оржеля. Владислава Криклія співрозмовники "Апострофа" називають близьким до Арсена Авакова, Бородянського - до самого Зеленського та екс-гендиректора 1+1 Олександра Ткаченка, Зоряну Скалецьку - до президента клініки "Борис" Михайла Радуцького, Оксану Маркарову, як запевняють співрозмовники "Апострофа", лобіював олігарх Ігор Коломойський. Є ставленики голови Офісу президента Андрія Богдана, а також люди, котрі наближені до олігарха Віктору Пінчуку.

Новий Кабмін значно скоротили. Тепер, замість 25 членів Кабміну, їх стало 17, а замість шести віце-прем'єрів - всього два. Зате в Кабміні з'явився новий напрям - міністерство цифрової трансформації, за яке відповідає SMMщик президентської кампанії Михайло Федоров. Відповідна реорганізація вже затверджена постановою Кабміну, яку ухвалили на першому засіданні 2 вересня.

gallery / 2049/175330

В результаті Кабмін отримав відразу кілька міністерств-монстрів. Найбільше критики звучало з приводу об'єднаного міністерства економіки, аграрної політики і торгівлі. Поки неясно, який саме функціонал буде у нового відомства та чи перейдуть до нього всі повноваження колишнього МінАПК або тільки їх частина. Співрозмовники видання стверджують, що все поки що перебуває на стадії розробки, але нове відомство точно буде займатися запровадженням ринку землі. Департамент, відповідальний за агрополітику, очолить екс-глава Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький. Співрозмовники називають його ставлеником бізнесмена-аграрія Юрія Косюка.

"Ми вважаємо, що міністерство має працювати ефективно, а це можливо, коли до його предметів відання будуть належати взаємопов'язані питання. Сільське господарство, наприклад, це ж теж економіка. Ми вважаємо, що штат був роздутим, цим ми і керувалися при скороченні міністерств" , - пояснює "Апострофу" народний депутат від "Слуги народу", - Данило Гетьманцев.

Ще одне відомство-монстр - міністерство культури, молоді та спорту, яке також буде займатися інформаційною політикою. Очолив його давній та близький друг Володимира Зеленського, екс-директор медіагрупи Star Light Media Володимир Бородянський. Сам він в інтерв'ю "Лівому берегу" приписував ідею створення такого різнопланового відомства колишньому генпродюсеру 1+1 Олександру Ткаченку, проте співрозмовники "Апострофа" запевняють, що до розробки концепції відомства була залучена ціла команда, в тому числі, з Офісу президента. До сфер діяльності нового міністерства будуть відноситись кіно, спорт, інформаційна безпека та медіа, туризм, книги, видавнича справа, театр, музеї. Також Бородянський анонсував створення нових держагентств - агентства спорту високих досягнень, агентства масового спорту та агентства гуманітарної інфраструктури.

За словами співрозмовника з "Слуги народу", який знайомий з процесом формування міністерства, нове відомство стане операційним центром, який координуватиме різні процеси, пов'язані з культурою, молоддю та спортом. "Така концепція була розроблена ще під час президентської кампанії, щоб скоротити бюрократичні процеси. Ми хочемо піти лекалами схожого британського міністерства. Щоб, як сказав Бородянський, це було міністерство того, що несе життя в життя, а то сталося так, що у нас на кожну потребу було по міністерству", - розповідає співрозмовник.

В новому міністерстві збережуться повноваження видачі дозволів на забудову в історичному центрі - те, що завжди вважалося найбільш "хлібним" в функціонуванні вже колишнього міністерства культури.

gallery / 2049/175333

Критики такого об'єднання вважають, що тепер деякі складові просто "випадуть" з поля зору нового відомства.

"Я не прихильник такого великого об'єднання. Культуру та інформацію об'єднати ще можна було, але міністерство молоді та спорту варто було віднести до міністерства соціальної політики. Тому що до культури це відноситься дуже опосередковано", - прокоментував "Апострофу" нардеп від "Європейської солідарності" Микола Княжицький.

Зазнали змін і інші міністерства. Наприклад, міністерство екології також пішло під ніж. Частина його функцій тепер перебуватиме в сфері міністерства енергетики. Міністерство у справах ветеранів, яке спочатку в Зе-команді планували ліквідувати, трансформувалося в міністерство України у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Такі кроки, опоненти з інших партій вважають необдуманими. Вони вказують на те, що незважаючи на бажання заощадити, апарат нових міністерств все одно буде великим, а крім того, доведеться запрошувати сторонніх експертів.

"Вони просто створили міністерства-монстри під забаганки певних людей, не прописавши планів роботи, не розподіливши обов'язків. По суті, робота міністерств ще, мінімум, два тижні буде паралізована", - резюмує один з нардепів з фракції "Європейської солідарності".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України