RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ГОНЧАРук України: чого чекати від нового прем'єр-міністра

У Кабміні не буде особливих дискусій, бо будуть усі "свої"

У Кабміні не буде особливих дискусій, бо будуть усі "свої"   Фото: Апостроф / Євген Котенко

Новий прем'єр-міністр Олексій Гончарук є більше виконавцем, але така кандидатура вигідна Офісу президента Володимира Зеленського. Таку думку висловив "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

В першу чергу шукали людину незаплямовану, технократичну, молоду. Обирали з найближчого кола - із тих, хто був під рукою. Гончарук непогано себе зарекомендував, коли працював в Офісі ефективного регулювання BRDO.

Із негативних сторін, які стали для нього позитивними, зазначу те, що Гончарук – більше виконавець, командний гравець, ніж людина, яка буде висувати власні ініціативи. Це розрахунок на людину, яка співпрацюватиме напряму з Офісом президента, яка працюватиме в команді, в структурі. Але з іншого боку, складно уявити, щоб ОП шукав людину, яка б максимально не погоджувалась з їхніми поглядами.

Гончарук молодий - йому лише 35 років. У цьому плані, йому може не вистачити досвіду. Але він працював і в Міністерстві екології, й в BRDO. Тож, думаю, він чудово розуміє, як працює держава. Те, що він займав посаду в Офісі президента, супроводжував Зеленського у поїздках, дозволяє сподіватися, що він має план роботи. Під час представлення в парламенті він заявив, що конкретні пропозиції будуть вироблені після того, як уряд оцінить реальний стан справ в країні.

Читайте: Зеленський отримав владу, про яку і не мріяв Янукович, але не все буде гладко - Георгій Касьянов

Власну команду він обирав сам – проводив співбесіди із претендентами, які потім затверджувалися Володимиром Зеленським. Ще одна його позитивна риса – він націлений на швидкий результат, що імпонує Зеленському. Швидкий результат буде грати і на рейтинг президента, і на позитивні перетворення в Україні. Є низка законопроектів, які були підготовані ще попередньою владою. Це і законопроект про початок роботи Вищого антикорупційного суду (він готовий, за нього треба просто проголосувати), і законопроект про зняття недоторканності з народних депутатів. Це завдання в першу чергу парламенту, але уряд має співпрацювати з комітетом ВРУ, аби змінити фінансову політику.

Найперше завдання прем'єра зараз – це робота над бюджетом, його збалансованість, закладання коштів на зовнішні виплати, соціальну сферу. Я думаю, цього року проект бюджета ми отримаємо трохи пізніше, ніж зазвичай. Уряд в першу чергу мають цікавити гроші - це і детінізація економіки, й антикорупційна політика. Вони мають збільшувати джерела надходження до бюджету. Треба підтримувати на високому рівні наші Збройні сили, розвивати їх. Є також ініціатива оптимізувати сервісну функцію, надання послуг державою – "держава у смартфоні". Це також буде одним із пріоритетів – те, що люди можуть одразу побачити й оцінити.

Крім того, є проблема соціальних виплат. У нас люди звикли, що щороку підвищувалися соціальні стандарти. Вони будуть на це розраховувати й надалі. Є великі питання щодо реформи системи освіти, охорони здоров'я, правоохоронних органів.

Ще одне питання – з приводу подальшої децентралізації. Я вважаю, що вона має продовжуватися. Можливо, приберуть віце-прем'єрів, тому невідомо, як буде організована структура уряду. У Зеленського заявляли, що хочуть скоротити кількість чиновників. Цікаво, чи збережеться традиція голосування в уряді – коли Володимир Гройсман виносив якесь питання, і міністри підіймали руки. Думаю, у Кабміні не буде зараз особливих дискусій, бо будуть усі "свої".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України