RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий Кабмін України: хто є хто в уряді

Верховна Рада призначила новий уряд

Верховна Рада призначила новий уряд Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Верховна Рада 9-го скликання 29 серпня провела своє перше пленарне засідання, на якому був затверджений новий склад уряду. "Апостроф" розбирався, кого призначили міністрами.

Прем'єр-міністром затверджений Олексій Гончарук. Йому 35 років, і він став наймолодшим главою уряду в історії незалежної України. За освітою Гончарук юрист, він закінчив Інститут права Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП). До призначення на посаду заступника глави Адміністрації (зараз Офіс) президента в кінці травня 2019 року Гончарук очолював Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office, BRDO), головне завдання якого - спрощення держрегулювання і комунікації з бізнесом.

Дмитро Кулеба призначений на посаду віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Кулеба - кар'єрний дипломат, на момент призначення в Кабмін займав пост постійного представника України при Раді Європи. Кандидат юридичних наук.

Ще одним віце-прем'єром став Михайло Федоров. Цю посаду він суміщатиме з постом міністра цифрової трансформації. Федоров - молодий запорізький IT-підприємець, засновник digital-агентства SMM-STUDIO. Під час президентських перегонів він відповідав за просування кампанії Володимира Зеленського в інтернеті, після чого став позаштатним радником глави держави. Був обраний народним депутатом за списком партії "Слуга народу".

У новому складі Кабміну зберегли посади глава МВС Арсен Аваков і міністр фінансів Оксана Маркарова.

Аваков був затверджений на посаді в лютому 2014 року, ставши єдиним з міністрів, призначених в уряд після Революції гідності, хто зберіг свій пост. Разом з тим, нинішнє призначення для Авакова, як очікується, буде тимчасовим - йдеться про кілька місяців до затвердження нової кандидатури.

Маркарова обіймає посаду керівника Мінфіну з червня 2018 року - спочатку в статуті в.о міністра, а з 22 листопада 2018 року - в якості повноправного глави відомства. Вона - випускниця Києво-Могилянської Академії, також навчалася у США. До приходу на держслужбу в 2015 році працювала в приватному фінансовому секторі.

Новим міністром закордонних справ став Вадим Пристайко. Він - кадровий дипломат, зокрема, був послом України в Канаді, главою місії України при НАТО, першим заступником глави МЗС. 22 травня 2019 був призначений заступником глави Адміністрації президента (з 25 червня - заступник голови Офісу президента).

Міністр оборони - Андрій Загороднюк. У 2015-2017 роках Загороднюк очолював Проектний офіс реформ Міністерства оборони. У липні 2019-го був призначений позаштатним радником президента Володимира Зеленського та членом наглядової ради держконцерну "Укроборонпром". Він також є генеральним директором компанії Discovery Drilling Equipment.

Тимофій Милованов очолив Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Він є почесним президентом Київської школи економіки та членом Ради Національного банку України. Відомо, що Милованов був організатором тижневого тренінгу в Трускавці для новообраних народних депутатів від партії "Слуга народу".

На посаді міністра енергетики та захисту навколишнього середовища затверджений Олексій Оржель. Тривалий час працював у Національній комісії державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. На виборах до Верховної Ради був обраний народним депутатом України за списком партії "Слуга народу". Є главою Української асоціації відновлюваної енергетики та керівником сектора "Енергетика" BRDO.

Фото: Апостроф / Колаж

Міністерство освіти і науки очолила Анна Новосад. Вона має ступінь бакалавра політології Києво-Могилянської Академії. У 2014-2017 роках Новосад була радником міністра освіти і науки, після чого стала керівником управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міносвіти. Обрана депутатом Верховної Ради від партії "Слуга народу".

Міністром інфраструктури став Владислав Криклій, також обраний нардепом від "Слуги народу". З 2015 року Криклій - начальник Головного сервісного центру МВС України. Він має ступінь кандидата економічних наук, у 2000-х працював в сфері інвестицій та цінних паперів.

Юлія Соколовська призначена міністром соціальної політики. На момент затвердження на посаді була радником в Міністерстві фінансів. До цього Соколовська була директором департаменту витрат бюджету соціальної сфери в Мінекономрозвитку.

Володимир Бородянський затверджений на посаді міністра культури, молоді і спорту. У 2004 році він став генеральним директором телеканалу СТБ, а в 2012 році - керівником підконтрольної олігарху Віктору Пінчуку медіагрупи StarLightMedia, в яку крім СТБ входять, зокрема, такі телеканали як ICTV, Новий канал, М1, М2 (покинув посаду в 2018 році). У червні 2019 року Бородянський був призначений позаштатним радником президента Володимира Зеленського.

На пост міністра розвитку громад і територій призначена Олена Бабак. Вона є фахівцем у сфері житлово-комунальних послуг. Була народним депутатом України попереднього скликання (фракція "Самопоміч"), заступником голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Оксана Коляда стала міністром у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. До цього вона була заступником міністра у справах ветеранів. Коляда - полковник запасу, учасник бойових дій в зоні АТО/ООС. У 2017 році протягом трьох місяців була заступником командувача АТО.

Дмитро Дубілет призначений міністром Кабінету міністрів. Був директором "Приватбанку" з інформаційних технологій, коли фінустанову очолював його батько Олександр Дубілет. Після націоналізації банку в грудні 2016 року залишив банк, згодом став співзасновником "Монобанку".

Міністерство охорони здоров'я очолила Зоряна Скалецька. Вона - глава правління Української медико-правової асоціації, провідний експерт в організації "Реанімаційний пакет реформ" з питань медичної реформи, директор громадської організації "Форум здоров'я".

Денис Малюська призначений міністром юстиції. Він - юрист у сфері врегулювання суперечок і банкрутств, глава правління BRDO / World Bank Group. Був обраний народним депутатом від партії "Слуга народу".

Слід зазначити, що у новому Кабміні в порівнянні з попереднім скоротилася кількість міністерств. Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі об'єднали з Міністерством аграрної політики та продовольства, Міністерство енергетики та вугільної промисловості - з Міністерством екології та природних ресурсів, Міністерство у справах ветеранів - з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій, Міністерство культури - з Міністерством молоді та спорту.

Крім того, Рада затвердила на посаді глави Служби безпеки України Івана Баканова, який до цього керував СБУ в статусі в.о.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі