RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал в США: як Луценко посварив Україну з Трампом

Колишній генпрокурор будь-якими шляхами хотів зберегти свою посаду

Колишній генпрокурор будь-якими шляхами хотів зберегти свою посаду Фото: unian

Політичний скандал навколо тиску адміністрації Трампа на Україну набирає обертів. Перед Конгресом США виступив вже колишній спецпредставник Держдепу США в Україні Курт Волкер, який теж став одним з фігурантів цього скандалу. Його відповіді на питання конгресменів розкривають нові повороти та підводні камені “Українагейту”. Американська сторона опубліковала стенограму цього виступу. "Апостроф" переклав та проаналізував деякі деталі доповіді Волкера.

Як Юрій Луценко за посаду тримався

Нагадаємо, що головною причиною скандалу стала підозра в тому, що президент США Дональд Трамп чинив тиск на свого українського колегу Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня. Нібито Дональд Трамп вимагав від Зеленського ініціювати в Україні розслідування проти сім`ї свого політичного супротивника - демократа Джо Байдена. Це вже спричинило початок процедури імпічменту стосовно Дональда Трампа та відставку самого Волкера, якого теж підозрюють в участі в цьому скандалі.

Доповідь Волкера якраз і була спрямована на те, аби розкрити роль американського дипломата в "Українагейті". Найбільш пікантними його моментами стали спроби американського дипломата розповісти про роль колишнього генпрокурора Юрія Луценка в ситуації навколо "українського втручання у вибори президента США" та розслідування діяльності газодобувної компанії Burisma (її президентом є колишній міністр екології Януковича, Микола Злочевський).

“У перші місяці 2019 року мене непокоїла історія про Україну, яка набирала обертів в США та підживлювалася звинуваченнями, зробленими тодішнім генеральним прокурором України Юрієм Луценком. Мовляв, деякі громадяни України прагнули вплинути на президентські вибори в США, в тому числі, шляхом передачі інформації, яка, як вони сподівалися, була б згубною для кампанії Дональда Трампа.

Також були й інші розповіді, які підживлював тодішній генеральний прокурор, що компанія Burisma намагалася отримати вплив на тодішнього віце-президента Байдена, сплачуючи високу зарплатню його сину Хантеру Байдену.

Пан Луценко висловив ці звинувачення у розмовах із американськими ЗМІ, які широко їх розтиражували, зокрема, серед аудиторії консервативних медіа.

Я добре знав ситуацію в Україні та одного разу зустрічався з паном Луценком під час одного з моїх візитів в Україну у 2018 році. ... Я вважав, що звинувачення пана Луценка переслідують корисливу мету, а саме зробити себе цінним для США, щоб США могли перешкодити його відставці з посади новим урядом.

У травні 2019 року я дізнався, що колишній мер Нью-Йорка Руді Джуліані планував поїхати в Україну, щоб розглянути ці звинувачення. Я зумів поговорити з ним перед візитом, конкретно для того, щоб розповісти, що Луценко, на моє переконання, не заслуговує на довіру та його замінять, коли новий уряд вступить на посаду”, - розповів у Конгресі Курт Волкер.

Таким чином, всі події скандальних контактів адміністрації Трампа та України Курт Волкер спробував пояснити махінаціями одного з ключових політиків України за часів президента Петра Порошенко. То чи варто довіряти судженням колишнього американського спецпредставника?

“В двосторонніх українсько-американських відносинах наразі складна ситуація і найбільші перипетії ще попереду. Зараз триває перерозподіл відповідальності та провини між усіма, хто згадується в скандалі. З одного боку, українська сторона однозначно зробила ставку у виборах 2016 року на Хіларі Клінтон — і саме тут слід шукати витоки “неприязні”. З іншого боку, не можна виключати, що Луценко теж замішаний. Судячи зі скандальних подій останнього року, зокрема, списках Йованович (в березні 2019 року Юрій Луценко заявив, що посол США в Україні Марі Йованович передала йому список людей, яких не можна переслідувати, - "Апостроф"), він цілком міг займатися чимось подібним — використовувати зв'язки зі США як спосіб зміцнення своїх позицій. Втім, точно сказати і зробити оцінки поки дуже складно”, - розповів "Апострофу" Микола Капітоненко, експерт з питань міжнародної політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).

“Для того, щоб розібратися у цій версії, слід дочекатися свідчень самого Луценка перед тим же Конгресом. Тим паче, що він якраз зараз посилено вчить англійську мову. Підстав не довіряти Волкеру я не бачу, але почути іншу сторону ми теж маємо. Тим не менш, не варто переоцінювати вплив дій навіть діючого тоді генпрокурора України на перебіг подій та відносин зі Сполученими Штатами", - висловив переконання під час розмови з "Апострофом" Євген Магда, директор Інституту Світової Політики

Джуліані в ролі спічрайтера для Зеленського

Але в доповіді Курта Волкера згадується не лише Луценко. Нагадаємо, що головною причиною процедури імпічменту, яку вже ініційовано стосовно Дональда Трампа, є повідомлення про те, що він зажадав отримати компромат на свого суперника - Джо Байдена, здійснюючи тиск на українську владу. І тепер нижня палата Конгресу, контрольована Демократичною партією, риє землю в пошуках підтверджень цьому. І в доповіді Курта Волкера є тези, що однозначно будуть сприйняті противниками Трампа як свідчення тиску на Україну.

“10 липня 2019 року я зустрівся з близьким помічником президента Зеленського Андрієм Єрмаком за чашкою кави у Вашингтоні, округ Колумбія. Ми продовжили розмову про мера Джуліані (Руді Джуліані довгий час був мером Нью-Йорка, а зараз він є особистим адвокатом Дональда Трампа, - "Апостроф"), і він попросив мене з'єднати з ним. Я погодився, звернувся до мера Джуліані і запитав, чи він погодився б вийти на зв’язок... Ми вели довгу розмову про Україну. На мій подив, пан Джуліані вже самостійно прийшов до висновку, що пан Луценко не був гідним довіри та діяв з корисливих мотивів. Він згадував як звинувачення щодо віце-президента Байдена, так і втручання у вибори 2016 року та підкреслив, що все, чого він хотів бачити, - це те, щоб Україна розслідувала минулі події відповідно до власних законів... Я передав прохання від Андрія Єрмака щодо прямого контакту з мером Джуліані і мер сказав, що він дійсно хотів би зв’язатися", - розповів Курт Волкер.

Надалі Волкер виступав посередником у контактах між Джуліані та Єрмаком. Один з випадків його посередництва явно виходить за межі дипломатичної практики. “Мер Джуліані заявив, що вважає, що президенту України необхідно зробити заяву про боротьбу з корупцією та додав, що він обговорював це з паном Єрмаком... Я передав це пану Єрмаку, і він сказав, що вони справді готують таку заяву. Він сказав, що це стосуватиметься компанії Burisma та 2016 року в більш широкому контексті викорінення корупції...16 серпня пан Єрмак поділився зі мною проектом заяви... Я передав цей проект послу Сондленду, який погодився - це була відмінна заява. Ми мали подальшу розмову з мером Джуліані, який сказав, що, на його думку, текст повинен містити конкретні посилання на Burisma та 2016 рік. Ми з Сондлендом обговорили ці питання, і я відредагував проект пана Єрмака, включивши ці пункти. Потім я обговорював це з паном Єрмаком. Він сказав, що з певних причин - включаючи те, що пан Луценко все ще був офіційно Генеральним прокурором - вони не хочуть згадувати про Burisma та про 2016 рік.”

Таким чином, спецпредставник США в Україні Курт Волкер та посол США в ЄС Гордон Сондленд переписували заяву Зеленського на вимогу адвоката Дональда Трампа. І начебто лише чинні повноваження Юрія Луценка зупинили українську сторону від виголошення цієї заяви. Ця ситуація не просто порушує норми дипломатії, враховуючи оприлюднену переписку американських дипломатів — вона є прямим свідченням на користь теорії про “тиск на Україну”. Адже американці вимагали від Зеленського цю заяву, як умову призначення дати візиту до США та надання військової допомоги Україні.

Про це свідчать деякі моменти переписки між американськими представниками, раніше опубліковані "Апострофом":

Курт Волкер Андрію Єрмаку (25.7.2019):

"Дізнався з Білого дому — якщо президент Зеленський переконає Трампа, що він проведе розслідування/докопається до істини у тому, що сталося в 2016 році, ми зможемо узгодити точну дату візиту до Вашингтона".

Курт Волкер Руді Джуліані (9.8.2019):

"Вітаю, пане мер! Мав гарну розмову із Єрмаком минулого вечора. Він був дуже задоволений вашою телефонною розмовою. Згадав, що Зе зробить заяву. Чи можемо ми поговорити по телефону, щоби переконатися, що Зе отримає правильну пораду щодо того, що саме він має сказати? Хочу переконатися, що це буде зроблено правильно. Дякую!"

Курт Волкер Ґордону Сондленду після розмови із Джуліані про можливу заяву України (13.8.2019):

"Особливу увагу потрібно приділити проблемі втручання у політичні процеси у Сполучених Штатах, особливо припущенню щодо втручання українських політиків. Я хочу заявити, що це неприпустимо. Ми маємо намір розпочати і завершити прозоре і неупереджене розслідування усіх наявних фактів та епізодів, зокрема і тих, що стосуються Burisma та виборів 2016 року у США, що, у свою чергу, зможе запобігти появі цієї проблеми у майбутньому".

Вільям Тейлор (тимчасовий повірений у справах США в Україні) Ґордону Сондленду (1.9.2019):

"Чи ми тепер говоримо, що військова допомога і зустріч у Білому домі залежать від розслідування?"

Вільям Тейлор Курту Волкеру (8.9.2019):

"Це буде божевіллям, якщо вони дадуть інтерв’ю і не отримають військової допомоги. Росіянам це сподобається. (І я йду)".

Вільям Тейлор Ґордону Сондленду (9.9.2019):

"Я вже говорив по телефону, я вважаю це божевіллям — відмовляти у військовій допомозі задля допомоги у політичній кампанії".

Комусь тепер серйозно перепаде на горіхи

Здавалося б, що у Курта Волкера, не говорячи вже про посла США в ЄС чи посла США в Україні, не було ніяких причин влазити в переговори Джуліані та Єрмака після того, як він допоміг їм встановити персональний контакт. Втім, у американських посадовців все ж таки могли бути мотиви спробувати вплинути на ситуацію "Ініціатива Волкера пов'язана, вочевидь з тим, що тези щодо розслідування, які хотіли почути американці, не були гарантовані. І тому надалі посадовці могли діяти на випередження, сподіваючись, що інціатива сподобається американському президенту", - зауважив Микола Капітоненко.

Питання виникають і щодо української сторони переговорів. “Мене тривожить те, що Волкер і Сондленд просували ідею заяви. Якби ця заява прозвучала , це була б геополітична бомба, яка б остаточно підірвала довіру до України та двопартійну підтримку. І в даному випадку активність пана Єрмака лякає — адже якщо він таким способом готував зустріч Зеленського і Трампа, то це м`яко кажучи, було дуже недалекоглядно. В будь-якій країні на захід від України після оприлюднення таких записів людина просто перестала б працювати на свої посаді. І це дуже погано, що ми готові були робити заяву, продиктовану Джуліані, лише б організувати зустріч з Трампом", - висловив тривогу Євген Магда

Доповідь Курта Волкера, особливо разом з оприлюдненою перепискою американських дипломатів, проливають світло на багато нових обставин скандалу навколо імпічменту Дональда Трампа. Вочевидь, тепер в прицілі інтересів Конгресу опиняться пов'язані з Україною американські дипломати та адвокат Трампа Руді Джуліані. Але і до української сторони виникає все більше питань - причому як до старої, так і до нової команди. Означилася деструктивна роль Юрія Луценка, який будь-що хотів втриматися на посаді. А готовність команди нового президента потакати бажанням чи то самого Трампа, чи то його впливового персонального адвоката, який не обіймає жодної офіційної посади в США, викликає дуже велику тривогу. Адже Україна сьогодні, як і всі останні роки, далеко не в тому стані, щоб заради одномоментної вигоди ризикувати відносинами з таким важливим партнером, як Сполучені Штати.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному