RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знову турборежим: як депутати "продаватимуть" землю

Парламент знову може запрацювати в "турборежимі"

Парламент знову може запрацювати в "турборежимі" Фото: unian

Попри надактивну роботу нинішнього скликання Верховної Ради, в минулому році Офісу президента так і не вдалося протиснути через головний законодавчий орган країни низку важливих для себе питань. Зокрема, Верховна Рада не запустила ринок землі, а також провалила голосування, яке стосується легалізації грального бізнесу. Новий політичний сезон почнеться з цих двох вкрай контроверсійних тем. Про те, як на Банковій хочуть примусити парламент голосувати за землю та "ігорку", читайте в матеріалі "Апострофа".

Уже наступного тижня народні депутати можуть проголосувати за скандальний законопроект №2278-10 про ринок землі. Про те, що все йде до того, що голосування відбудеться найближчого часу, повідомив колишній народний депутат від Блоку Петра Порошенка, а нині - радник прем'єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак. За його словами, всі процедурні моменти для голосування за проект закону у другому читанні вже виконані. "Відповідно, в перший пленарний день - 14 січня - парламент вже зможе проголосувати за земреформу. Всі формальні процедури виконані. Тепер справа лише за політичною волею та бажанням здійснити реформу століття", - написав Мушак (до слова, двоюрідний брат власника одного з найбільших агрохолдингів країни - "Кернел" - Андрія Веревського) на своїй сторінці в Facebook.

Усі поправки до закону, а їх виявилося понад 4000, аграрний комітет пройшов ще до Нового року - 28 грудня члени комітету повідомили, що їх розгляд закінчено. Сам процес аналізу запропонованих депутатами змін до законопроекту вийшов досить непростим та супроводжувався скандалами. Наприклад, перед засіданнями комітету депутатам з інших фракцій (окрім "Слуги народу") не роздавати таблиці з правками для ознайомлення, а багато поправок просто не було зачитано. Крім того, часто депутатам не давали можливість виступити та аргументувати необхідність голосування за свою поправку.

При цьому комітет працював в авральному режимі: депутати засідали практично кожен день. Однак навіть така прискорена процедура не сприяла швидкому ухваленню законопроекту в другому читанні до нового року. І це при тому, що за інформацією джерел "Апострофа" в Офісі президента, на якнайшвидшому голосуванні наполягав президент Володимир Зеленський, який був вкрай незадоволений тим, що законопроект не був ухвалений вчасно.

Зеленський був вкрай незадоволений тим, що законопроект не був прийнятий вчасноФото: unian

Процес застопорився не лише через протидію з боку інших фракцій, блокування трибуни та масових протестів під стінами парламенту. Адже формально у президента в стінах парламенту є монобільшість, а також "власний" голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Вся справа в тому, що в самій фракції "Слуга народу" не було консенсусу: проти даного голосування виступили багато мажоритарників. Зокрема, велася внутрішня дискусія щодо того, якою має бути "стеля" концентрації земель в одних руках. У підсумку компроміс був знайдений, і президент записав відеозвернення, в якому сказав про те, що даний показник буде знижений до 10 тисяч гектарів, хоча спочатку звучали і 20, і 50 тисяч гектарів в одні руки.

Окрім того, в підсумковій версії документа збереглося обмеження купівлі землі для іноземців. Також в документі прописані норми, які наголошують, що право власності на земельні ділянки можуть набувати банки та кредитні установи в порядку звернення стягнення на них у якості предмету застави. Така земля може бути відчужена банками та кредитними установами на торгах протягом 2 років зі дня набуття права власності.

Але якою буде остаточна версія законопроекту, зараз сказати складно, адже все залежить від того, які правки підтримає сесійна зала. З огляду на позицію опозиційно налаштованих фракцій, можна спрогнозувати, що так просто провести голосування вони не дадуть. А отже, найімовірніше, нас чекає ще одне блокування трибуни, а також торги.

До слова, голосувати в Раді планують за скороченою процедурою - згідно зі 119 статтею регламенту, яка дозволяє не проводити обговорення щодо кожної правки. А це означає, що надважливий закон прийматиметься в уже звичному для "слуг народу" "турборежимі".

Схожа ситуація чекає й на законопроект 2285-д, який регулює порядок проведення та організацію азартних ігор. Цей "подарунок" також не вдалося покласти під ялинку Володимиру Зеленському, оскільки в сесійній залі під час голосування не знайшлося достатньої кількості голосів. "За" проголосували лише 213 депутатів. У підсумку законопроект авторства Олександра Дубінського був направлений до комітету на доопрацювання і тепер, після свят його також можуть винести в сесійну залу. Втім, даний документ викликає багато питань, оскільки не було проведено жодних громадських обговорень і дискусій, а чимало експертів його критикують.

Рада не підтримала законопроект Олександра ДубинськогоФото: unian

Щодо необхідності легалізації грального бізнесу Володимир Зеленський говорив не раз, зокрема, ставив строк до 1 грудня. Однак "гральний" документ, як і в випадку з законопроектом про ринок землі, викликав серйозну дискусію всередині СН, де оффрекордс говорять про його незбалансованість та використання на користь певних груп впливу на ринку азартних ігор.

Обидва питання - і земельне, і гральне - будуть просуватися в стінах Верховної Ради вже наступного сесійного тижня, оскільки голосування за них вкрай важливі для Володимира Зеленського, вважає політолог Петро Олещук. "Розгляд та прийняття відповідних рішень - доволі важливе питання для президента. Він дуже серйозно поставився до провалу голосування по легалізації грального бізнесу і це завдало шкоду його авторитету в рамках власної політичної сили. Я думаю, що для нього успішне голосування з цього питання, а також питання землі - це історія про його імідж, а також про те, якою мірою він керує ситуацією у власній політичній силі", - сказав він у коментарі "Апострофу", нагадавши, що питання землі має вельми серйозне значення для співпраці з західними партнерами і, зокрема, з МВФ. Також влада розраховує, що це дозволить наповнити бюджет. Цим і пояснюється той факт, що дане питання так форсується.

Цікаво, що крім вже наявного законопроекту 2 січня в Верховній Раді також зареєстрували альтернативний законопроект 2285-10 про гральний бізнес авторства депутата Дар'ї Володіної, яка разом із Дубинським входить до умовної групи впливу Ігоря Коломойського у фракції СН. Текст законопроекту на сайті Верховної Раді поки що відсутній. Тим не менш, є висока ймовірність того, що в останній момент даний документ "спливе" в залі Верховної Ради...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві