RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На волосині від звільнення: "кінець епохи бідності" або початок кінця Гончарука

Старт політичного сезону став холодним душем для керівництва країни

Старт політичного сезону став холодним душем для керівництва країни Фото:

Через гостре бажання топ-чиновників зустріти новий рік при грошах стався скандал, в результаті якого репутаційно постраждав (і в майбутньому ще постраждає) прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Тим часом його недоброзичливці підливають масла у вогонь, вкидаючи в інформпростір компрометуючі аудіозаписи за участю голови уряду. Про те, чим ця масштабна інформаційна атака закінчиться для прем'єра і всього уряду, з`ясовував "Апостроф".

Скандал із зарплатами та преміями міністрам і керівникам державних підприємств не вщухає вже кілька днів. Вал критики почався після того, як стало відомо про те, що міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський разом зі своїми заступниками в грудні 2019 року розподілили собі в якості премій та різних "бонусів" понад 2 млн грн. Пізніше виявилося, що власноруч оформлені керівництвом "тринадцяті зарплати" у вигляді доплат були виплачені практично у всіх міністерствах. Найбільш щедрими виявилися міністерства закордонних справ, юстиції, а також Мінекономіки. Заробітна плата міністра закордонних справ склала 234 тис. грн, його заступників - від 45 тис. до 96 тис. грн, міністра юстиції - 226 тис. гривень, його заступників - від 90 тис. до 153 тис. грн., міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - 222,6 тис. грн.

Відзначилися і колишні "єврооптимісти", а нині - представники найбільших державних підприємств. Стало відомо про зарплату в 300 тис. грн у колишнього народного депутата Мустафи Найєма, який зараз обіймає посаду заступника генерального директора держконцерну "Укроборонпром". Його давній друг, екс-нардеп Сергій Лещенко, якого в кінці минулого року включили до складу наглядової ради "Укрзалізниці", буде отримувати більше 500 тис. грн на місяць.

Не чекаючи виклику "на килим" прем'єр-міністр Гончарук пояснив підвищення зарплат прагненням побороти корупцію у владі. Він підкреслив, що деякі міністри взагалі отримали зарплату з затримкою в кілька місяців.

А ось Найєм пояснив, що це не зарплата, а одноразова виплата.

"Була одноразова виплата декількох премій і надбавок за попередній "волонтерський" період роботи в концерні", - написав він у себе в Facebook.

Колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко пояснив "Апострофу", що рішення про нарахування премій, доплат та компенсацій приймає безпосередньо міністр, але за погодженням з прем'єром або віце-прем'єром. Схожа ситуація відбувається і з оплатою праці керівництву державних компаній. Тільки там наглядова рада складає фінансовий план, який затверджує уряд.

"У державному бюджеті немає рядка, де вказана зарплата міністра або його заступника. Є фонд оплати праці, з якого ці зарплати виплачують, їх розміри встановлюються на рівні міністра. Законодавство цього не забороняє. Думаю, тут більше питання щодо морального аспекту - нараховувати собі премії і доплати чи ні. Особливо смішно це виглядає на тлі заяв прем'єра про показники ефективності міністерств", - говорить він.

Депутати без 100 тисяч

Крім новин про рекордні зарплати міністрам, виник скандал в зв'язку із чутками щодо підвищення зарплат народним депутатам до 100 тис. грн на місяць. Втім, в самому парламенті цю інформацію спростовують.

Секретар парламентського комітету з питань бюджету Володимир Цабаль з "Голосу" повідомив нашому виданню про те, що депутатські зарплати дійсно виросли, але не до 100 тис. гривень.

"Зростання зарплат у народних депутатів пов'язане зі збільшенням прожиткового мінімуму в державному бюджеті. Це 9 відсотків, тобто десь в середньому зростання зарплати склало 3 тис. гривень", - сказав він "Апострофу".

Нагадаємо, що починаючи з 2017 року, розміри зарплати для народних депутатів розраховуються на підставі прожиткового мінімуму державного бюджету. Ставка народного депутата становить 10 прожиткових мінімумів, до якої додаються надбавки за інтенсивність праці, премії, компенсацію за житло, за приміщення приймальні в окрузі, тощо.

Гончарук на волосині

Після того, як суми премій просочилися в ЗМІ, експерти почали міркувати про те, якими ж будуть подальші наслідки для міністрів і Кабміну в цілому. Зокрема, звучали думки про те, що Верховна Рада може вимагати звільнення деяких з них. Чутки про те, що до весни склад Кабміну буде перетасовано, активно гуляють в кулуарах парламенту ще з кінця минулого року. Втім, тут варто нагадати про те, що відправити весь Кабмін у відставку народні депутати зможуть не раніше жовтня. До цього періоду діє річний імунітет програми дій уряду. Але звільнити окремих міністрів, крім оборони та закордонних справ, цілком можливо. Для цього необхідно подання прем'єра Гончарука та 226 голосів у парламентському залі.

Масла у вогонь почали підливати деякі нардепи з орбіти впливу Ігоря Коломойського - Олександр Дубінський і Максим Бужанський, які явно намагалися розгойдати ситуацію. Увечері, 15 січня, відбулося засідання фракції "Слуга народу", на яке були запрошені прем'єр-міністр Олексій Гончарук, голова "Укрпошти" Ігор Смілянський, керівник "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, а також деякі міністри. До речі, пан Смілянський теж відмитився надвисокою зарплатою у розмірі в 1,9 млн грн щомісячно. Тобто вдвічі більше, ніж отримує на своїй посаді президент США Дональд Трамп.

Як розповів "Апострофу" співрозмовник видання, який був присутній на заході, в ході зустрічі обговорювали питання величезних зарплат членів уряду. Однак все обійшлося без зайвих звинувачень. "Кадрові або адміністративні санкції вирішили не застосовувати, але контроль за виплатами тепер буде здійснюватися ретельніше", - розповів один з нардепів.

Втім, не обійшлося без інцидентів. "Під цю зустріч якісь "доброзичливці " виклали аудіозаписи, явно націлені на дискредитацію Гончарука. Дубинський та Бужанський намагалися загострити обстановку під час засідання і говорили про недовіру Гончаруку. Однак їх підтримали лише кілька нардепів", - розповів "Апострофу" один з нардепів.

Варто відзначити, що записи були опубліковані на YouTube. На них, зокрема, прем'єр Олексій Гончарук, заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, міністр фінансів Оксана Маркарова обговорюють не дуже райдужний стан економіки країни та курс гривні.

Одна з головних зачіпок, за допомогою якої ініціатори "зливу" сподівалися підчепити Гончарука, було його висловлювання про Зеленського як про "президента, у якого примітивне розуміння економіки". Пізніше вийшов ще один запис в такому ж дусі. У низці ЗМІ з'явилося вкидання про те, що Гончарук, нібито в зв'язку з цим скандалом, вже написав заяву про відставку. Втім, відразу кілька поінформованих джерел підкреслили, що насправді ніякої заяви Гончарук не писав. Пізніше відповідну заяву з цього приводу зробили і в прес-службі прем'єра. "Президент нічого образливого в розмові з аудіозаписів не побачив і вважає це накатом ворогів, а тому міняти Гончарука на цьому етапі не хоче і не буде", - зазначило джерело з Офісу президента.

Але у будь-якому разі старт політичного сезону явно став холодним душем і для Офісу президента, і Кабміну. Низка медіа-скандалів, в яких фігурувати перші особи держави за два тижня нового року, провал амбітних планів по голосуваннях у Верховній Раді - все це свідчить про те, що протягом усього 2020 роки влада буде знаходиться в украй непростій, якщо не сказати - екстремальній ситуації. Якщо до цього додати внутрішні конфлікти всередині команди Зеленського і жорстку внутрішньовидову боротьбу за низку головних крісел в країні - глави Офісу президента, спікера Верховної Ради і прем'єр-міністра - варто вже найближчим часом очікувати на нові захоплюючі інформаційні провокації.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному