RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус і корупція наступають: чому Міноборони не може нагодувати солдатів

Армія може лишитися без продуктів

Армія може лишитися без продуктів Фото: УНІАН

Найближчими місяцями військовослужбовці ЗСУ можуть залишитися без харчування. "Апостроф" розбирався, як це пов'язано з бажанням чиновників з Міноборони повернути старі корупційні схеми.

Без їжі під час епідемії

За останній місяць в Збройних силах відбулися серйозні зміни. Ще 1 березня 2020 року прес-служба міністерства оборони України браво відрапортувала про те, що всі бойові частини Збройних сил перейшли на нову систему харчування по каталогу продуктів. Зазначалося, що військовослужбовці можуть самостійно вибрати собі сніданки, обіди та вечері. "В оновленому меню тепер більше 400 найменувань продуктів, з яких можна скласти щоденний раціон військових. Головна умова - не вийти за сумою за межі вартості добового комплекту, який під час аукціонів визначено в межах від 67 до 74 грн за один добовий комплект", - відзначали в оборонному відомстві.

Але вже 18 березня перший заступник міністра оборони Іван Руснак заявив, що з забезпеченням харчування військовослужбовців ЗСУ та Національної гвардії МВС виникли серйозні проблеми. Компанії, які виграли торги по наданню харчування для військовослужбовців, відмовляються виконувати свої зобов'язання, посилаючись на форс-мажорні обставини, пов'язані з карантином з протидії коронавірусу.

Про те, що ситуація з харчуванням в армії перебуває на межі краху, стало зрозуміло після того, як в розпорядженні "Апострофа" опинилася копія документа, датованого 13 березня 2020 року, з Офісу президента України. Розпорядження підписане заступником керівника Офісу Ганною Коваленко. До приходу в команду Зеленського, Коваленко була радником трьох міністрів оборони. Згідно з документом, всі голови ОДА та Київської міської адміністрації, починаючи з 25 березня, повинні бути готові надати військовим частинам допомогу в забезпеченні продуктами харчування, а також персонал для приготування їжі. При цьому допомога повинна надаватися на безоплатній основі, а про результати виконаної роботи треба щотижня інформувати Банкову.

Паралельно в Міністерстві оборони наполягають на внесенні змін до Державного бюджету 2020 року, щоб забезпечити безперебійне годування армії. Очікується, що Верховна Рада схвалить можливість продовжити право для компаній, що надають послуги з харчування в 2020 році за договорами 2019 року. Термін нинішніх договорів закінчився 21 березня 2020 року. Для роботи над законопроектом залучені міністерства внутрішніх справ, фінансів, економіки та юстиції.

Законопроект був зареєстрований у парламенті 23 березня. Згідно з його тексту, пропонується дозволити Міноборони і МВС та іншим військовим формуванням закуповувати послуги забезпечення харчуванням за договорами, які діяли в 2019 році. У пояснювальній записці зазначається, що надавати послуги відмовляється компанія "Понтем.УА". За даними відкритих реєстрів, компанія зареєстрована в Литві. Її кінцевим бенефіціаром є Норкус Ірмантас. Компанія забезпечує обідами школярів кількох областей. Піар на найвищому рівні компанія отримала в 2017 році від президента Петра Порошенка. Тоді в ході українсько-литовського економічного форуму, він нахвалював "Понтем" за те, що компанія за останні 2 роки налагодила систему якісного харчування в школах України. У 2020 році компанія вперше виграла торги з харчування військовослужбовців. За даними системи "Прозорро", вона отримала договір на суму 182 млн грн на поставку продуктів до військових частин Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей.

Курсант в їдальні Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, 2018 рік Фото: УНІАН

Компанія неодноразово потрапляла у скандали, пов'язані із завищеними цінами на продукти. Їх пропозиції були набагато дорожчими, ніж вартість на ринку. Варто уточнити, що це замовлення "Понтем" теж отримав зі скандалом. У торгах брали участь вісім фірм, але замовник вибрав найдорожчу пропозицію від компанії "Атомсервіс". Дану компанію пов'язують з Юрієм Іванющенком, більш відомим як "Юра Єнакіївський". У ЗМІ неодноразово спливали деталі монопольної схеми постачання харчування армії фірмами з його орбіти впливу. Рішення замовника литовці оскаржили в Антимонопольному комітеті, повернувшись на тендер і вигравши його. Виглядає дивним, що компанія, яка отримала з таким трудом перемогу, раптом вирішила відмовитися від її плодів.

Тим часом в Раді поки немає єдиної думки про прохання Міноборони "перерахувати" зміст кухні. Заступник голови глави комітету Юрій Мисягін з фракції "Слуга народу" повідомив "Апострофу", що в комітеті жодного документа від керівництва армії не надходило, тому говорити про винесення якихось змін в бюджет немає сенсу. "Зайде, будемо обговорювати", - сказав він нашому журналісту.

Варто нагадати, що питання позачергового засідання обговорюється, і, швидше за все, депутати спробують зібратися в суботу, 28 березня. Секретар профільного комітету Роман Костенко з "Голосу" сказав "Апострофу", що комітет може підтримати ініціативи Міноборони. Він зазначив, що згідно з договорами, підрядник може постачати свої послуги протягом трьох місяців після закінчення терміну.

"Це продовження терміну поставок підрядників, які годували ЗСУ в 2019 році. Згідно з контрактами, вони можуть поставляти ще протягом трьох місяців 2020 року. Але через складну ситуацію з поширенням коронавірусу Міністерство оборони звернулося до комітету з пропозицією продовжити термін контрактів 2019 року, щоб армія отримувала харчування без перебоїв, а за цей час провели нові тендери. Я думаю, що комітет підтримає таку пропозицію", - сказав "Апострофу" Костенко.

Нагодувати всіх

В середині 2000-х років Міноборони відмовилося від звичних з часів СРСР "нарядів на кухню", поступово перейшовши на систему аутсорсингу в питанні забезпечення харчуванням особового складу. У теорії це дозволяло звільнити військовослужбовців від виконання невластивих завдань і більше часу приділяти бойовій підготовці. Так було на папері. 2014 рік красномовно показав стан армії і рівень підготовки. Були питання і до якості харчування від фірм-аутсорсерів. Крім того, компанії-постачальники, як правило, не змінювалися. А якщо закупівлі вигравала компанія з іншою назвою, то її кінцевий бенефіціар був тим же, що і у попередньої фірми.

Над новою реформою харчування в армії почали працювати в 2015 році. Пілотний проект харчування по каталогу повністю відкатали на базі Національної академії сухопутних військ у Львові та однієї з військових частин в Одесі.

Кадети військового ліцею ім. Богуна в їдальні, 2011 рік Фото: УНІАН

На відміну від харчування з аутсорсингу, каталог представляє вибір з електронного списку меню для кожного конкретного солдата. В оновленому меню присутні близько 355 продуктів. Приготування страв покладено на штатних військових кухарів, а не на компанію постачальника.

Посада військового кухаря стала причиною того, що на харчування по каталогу переводяться не всі військові частини. За словами прес-секретаря міністра оборони Світлани Павловської, система аутсорсингу передбачає повний цикл дій суб'єкта господарювання від закупівлі продуктів до подачі готової їжі на стіл. Для переведення всіх на харчування по каталогу необхідно мати кілька тисяч кухарів, що на сьогоднішній день просто неможливо.

"Суб'єкт господарювання лише закуповує продукти харчування і доставляє їх на місце. Решта заходів, зокрема, зі зберігання, приготування і подачі на стіл забезпечуються особовим складом відповідної служби військових частин. Цей штат становить кілька тисяч осіб у військах і на даний момент, в умовах збройного протистояння, відсутня можливість виділяти таку кількість штатних посад для сфери обслуговування", - говорила на брифінгу Павловська.

Зацікавлені особи, які наварювали на армії сотні мільйонів гривень, зустріли в штики нову систему продовольчого забезпечення зі штатними кухарями. Представники одного з постійних постачальників-аутсорсерів в суді блокували дану реформу. Тільки в грудні 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення першої інстанції і дав "зелене світло" новій моделі харчування української армії.

Колишній керівник проектного офісу реформ Міноборони (2015-2019) Діана Петреня розповідає "Апострофу", що ще влітку 2019 року, проблеми штатних кухарів не існувало, все було готово до переходу на нову систему харчування військовослужбовців. Але зараз, під прикриттям пандемії коронавірусу, вирішили від цього відмовитися.

"Ще в липні 2019 року начальник Генштабу Руслан Хомчак рапортував міністру оборони Полтораку, що є проблеми з ремонтом деяких кухонь в частинах, закупівлею котлів і сковорідок. Про штатних кухарів нічого не повідомлялося до грудня місяця. Нагадаю, тоді заговорили про процеси оптимізації армії, початих в Генштабі. Потім почали заявляти, що це кілька тисяч додаткових штатних одиниць, а чисельність армії встановлена законом", - говорить Петреня.

Вона зазначає, що на торгах по забезпеченню харчуванням по каталогу було виставлено лише чотири лоти. Раніше, для компаній аутсторсерів, на аналогічні закупівлі виставляли мінімум 8-9 лотів.

Курсант обідає в їдальні Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, 2018 рік Фото: УНІАН

"Схоже, що рішенням Міноборони перехід на каталог згортається, там хочуть повернути старий аутсорсинг. Частини, які "підвисали" через цю ситуацію, через місяць можуть залишитися без харчового забезпечення. Тут є два варіанти - домовлятися про те, що їх далі будуть годувати в борг, а потім через суд вибивати за це гроші, або просити Раду міняти бюджет", - говорить Петреня. Втім, як бачимо, в Офісі президента виник і третій варіант - "підніжний" - за рахунок регіонів...

Назад в 90-ті

Для будь-якої комерційної компанії отримати державне замовлення для потреб армії є великим успіхом. Особливо, якщо мова йде про харчування військовослужбовців - це стабільний дохід на довгі роки вперед. Тому будь-які зміни існуючих підходів не вигідні в першу чергу тим, хто вже перебуває на таких замовленнях. Зміна керівництва міністерств - як раз той випадок, коли можна спробувати вирішити своє питання.

"До нової системи харчування були свої питання і зауваження, але вона діяла і показувала свою ефективність. Замість того, щоб провести необхідні зміни, міністр оборони Таран вирішив скасувати всю реформу. Особливо зараз, коли державна машина летить в рознос. Він - людина старої системи, зі своїми зв'язками. Можливо, причину потрібно шукати там", - зазначає "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, українські військовослужбовці голодними не залишаться, але якість їх харчування буде дуже сильно кульгати. При цьому важливо пам'ятати, що харчове забезпечення поряд з речовим і грошовим є основою мотивації особового складу.

"У 90-х ми вже проходили проблеми з харчуванням бійців. Тоді на строкову службу викликали за місцем проживання. І кожен вечір на КПП збиралися мами і бабусі з пиріжками для своїх солдатів. Погіршення якості харчування є однією з причин дезертирства або ухилення від військової служби", - згадує Жданов.

Міністерство оборони, яке кілька років поспіль вказувалося, як локомотив реформ, за останній рік показало разючий відкат. Міністр оборони Андрій Таран відразу після вступу на посаду заявив, що адаптація ЗСУ до стандартів НАТО амбітна, але недосяжна найближчим часом мета. На початку року президент України, Верховний головнокомандувач Володимир Зеленський, забувши про свою передвиборчу обіцянку, оголосив про черговий призов на строкову службу військовозобов'язаних громадян віком від 18 років, правда, відклавши його через коронавірус. Проте, системне згортання армії європейського зразка, схоже, починається у нас з їдальні...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному