RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скільки залишилося від 73%: як змінився рейтинг Зеленського через рік після перемоги

Рік тому Зеленський отримав рекордну підтримку, але рейтинг пішов вниз

Рік тому Зеленський отримав рекордну підтримку, але рейтинг пішов вниз Фото: Getty images

21 квітня виповнився рік з другого туру президентських виборів. Тоді Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, тоді як на той момент чинний глава держави Петро Порошенко набрав лише 24,4%. За рік відсоток прихильників вже президента Зеленського скоротився до 40%. "Апостроф" розбирався, що вплинуло на підтримку глави держави і чи варто чекати подальшого падіння через економічну кризу.

Падіння без падіння

Як це не парадоксально, попри помітне падіння рейтингу за минулий рік, кількість прихильників нинішнього президента фактично не зменшилася. Справа в тому, що під час голосування у другому турі, люди, голосуючи за Зеленського, проявляли різні мотиви, які безпосередньо не стосувалися особистості кандидата. Одним з домінуючих мотивів виступало неприйняття тодішнього президента Петра Порошенка. Частина тих, хто голосував за Зеленського виступала проти старих політичних еліт, безуспішно сподіваючись побудувати нові. Деяких бачили в особі Зеленського механізм перезавантаження апарату влади. Хтось банально повірив в красиві і яскраві обіцянки Зеленського, вірячи, що відсутність політичного досвіду стане перешкодою для реалізації старих схем.

Тому коректніше нинішню підтримку Зеленського варто було б порівнювати з його результатами під час першого туру президентських виборів. Тоді, нагадаємо, президент набрав 30,24%. Це і був його "чистий" рейтинг без ситуативних виборців, які підтримали його в другому турі. Зараз, згідно з рейтингом, опублікованим Київським міжнародним інститутом соціології, за Зеленського готові голосувати 44,2% серед тих, хто визначився зі своїм вибором. Іншими словами, у нинішнього президента - "плюс" 14%, ніж рік тому.

"В українській політиці очікування не виправдовуються в цілому ніколи. Але якщо у Зеленського було в першому турі 30%, а зараз вище 40%, то можемо сказати, що його прихильників стало більше. Емоційно до нього немає розчарування, немає корупційних чи інших скандалів пов'язаних особисто з ним. У більшості немає особистісного розчарування. Є розчарування в політиці нової влади. Рейтинг Зеленського вище, ніж через рік у будь-якого з його попередників. Він спочатку було аномально високим, ні у кого з попередників не було такого рейтингу. Природно, з часом він знижується до нормальних показників", - зазначив в коментарі "Апострофу" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Частково причиною збереження рейтингу є виконання деяких найбільш помітних передвиборних обіцянок. Зокрема, мова йде про зняття депутатської недоторканності - святая святих української політики.

Карантин як стримуючий фактор

Є ще один важливий момент, на який звертають експерти: рейтинги Зеленського є не зовсім коректними. Це стосується способу їх проведення - по телефону, що веде до серйозних похибок. Також зараз, під час пандемії, напруга в суспільстві зашкалює, і багато громадян рефлекторно шукають захисту у влади. У цьому плані показово, що оцінки дій президента в цей момент ростуть. Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", 55% опитаних вважають реагування Зеленського на загрозу коронавируса в Україні ефективним, 31% - протилежної думки. Через такі настрої населення, відзначають політологи, оцінка загальної політичної діяльності президента може бути спотворена.

"Рейтинг Зеленського, починаючи з осені, коли була обрана Верховна Рада, сформовано уряд, і до лютого поступово падав. Було два основних етапи обвалу його рейтингу: вересень-листопад і грудень-лютого. Говорити зараз про зміни рейтингу через коронавірус складно, через фактичну неможливість провести дослідження face to face, дослідження проводяться в телефонному режимі", - розповів "Апострофу" політолог Михайло Басараб.

Як розповів "Апострофу" керівник стратегічної групи "Софія" Андрій Єрмолаєв, найскладніший період для президента почнеться відразу після завершення карантину. "На даний момент у Зеленського немає жодної програмної промови. Немає навіть жодного послання президента. Ми маємо справу з тимчасовою владою, не здатної до стратегічного управління. Замість превентивних заходів для організації перезавантаження влади Зеленський схильний до перекидання відповідальності і кадрових ігор. Але те, що король - голий, стане очевидним після закінчення карантину. Він зараз стримує політичні оцінки, згладжує невдоволення, підсилює страхи, енергію опозиційної політичної діяльності. Влада Зеленського потрібно боятися буквально другого дня після карантину", - сказав "Апострофу" керівник стратегічної групи "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Утім, зазначає Басараб, якщо пандемія призведе до економічної кризи і затягнеться на тривалий час, це безсумнівно вдарить по особистому рейтингу Зеленського, оскільки він одноосібно втілює в собі українську владу. "Ще після виборів ми говорили, що висока підтримка Зеленського дана авансом. Але тоді ще не знали про чорних лебедів - коронавірус, кризи, економічної рецесії. Негативні явища відкривають всю неповноцінність влади. Восени ми побачимо нові рейтинги і вони будуть низькими", - вважає Михайло Басараб.

На думку експертів, холодильник все-таки переможе телевізор. Нинішня економічна криза стане головним викликом для Зеленського, який рівно рік тому обіцяв, що його президентство ознаменується "кінцем епохи бідності" в Україні.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли