RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Курчат по осені рахують: у чому секрет "броні" Шмигаля

Черговим прем'єром може стати хтось із нинішніх міністрів

Черговим прем'єром може стати хтось із нинішніх міністрів Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

11 червня виповнюється 100 днів, як посаду прем'єр-міністра отримав Денис Шмигаль. Водночас у парламенті депутати від "Європейської солідарності" почали збирати підписи за його відставку і уже зібрали щонайменше 70 голосів, з їхніх слів.

Про те, чи ризикує Шмигаль втратити крісло і чому усім вигідно, аби він лишався у підвішеному стані, "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Я не бачу політичних мотивів і резонів, що найближчим часом Верховна Рада відправить у відставку уряд Дениса Шмигаля. Навряд чи це забере негатив від карантину. Не думаю, що українці вважають Шмигаля найбільш винним у тих бідах, які є зараз. Крім того, Рада ще не прийняла програму діяльності уряду. Якраз голосування за цей документ буде показовим у ставленні до уряду. Але хочу зазначити, що усім вигідно мати Шмигаля у підвішеному стані. Усі розуміють, що нічого доброго з цього уряду не буде. Крім того, нинішньому прем'єру не знайшли заміну. Тож, ймовірно, є сенс дати попрацювати йому далі, аби розуміти, хто залишиться в обоймі. Можливо, хтось із нинішніх міністрів стане черговим кандидатом на прем'єра.

Якщо ж за програму проголосують, у Шмигаля буде індульгенція на рік. І якщо захочуть його змістити, треба буде вдатися до того ж прийому, що й з Гончаруком – аби він сам написав заяву. Поки я не бачу у Зеленського особливого бажання звільняти Шмигаля. Бо у нас хоч теоретично і парламентсько-президентська республіка, але фактично – ні. По-перше, "Слуга народу" – це пропрезидентська сила, і вона має монобільшість. Тож Зеленський фактично бере на себе відповідальність, його рейтинг дає можливість отримати такий результат.

Читайте: Хто в Кабміні Шмигаля найбагатший та найбідніший міністр: цікава інфографіка

Уряд Шмигаля не має якихось великих результатів, але й не має значних "зашкварів". Важко сказати, що його міністри є менш компетентними, ніж уряд Гончарука. Думаю, він протримається в кріслі, як мінімум, до осені. А тоді почнеться новий політичний сезон, місцеві вибори. Все це може збігтися в таку лінію, яка буде показувати, що уряд не виправдовує покладених на нього сподівань. І тоді перед виборами, щоб зменшити соціальну напругу, так би мовити, випустити пар, можна буде розіграти відставку Шмигаля й уряду. Зазвичай це спрацьовує.

Можна згадати Леоніда Кучму: за дві його каденції змінилося вісім урядів – і кожен із них ішов у відставку у "вдалий" для президента момент. Бо таким чином скидався негатив, який накопичувався в першу чергу в економічній сфері.

Я думаю, Шмигаль може спиратися фактично на 200 "багнетів" у "Слузі народу". Але, звільняючи його, треба мати кандидатуру на заміну. Відправити його у відставку - це ще пів біди, за це проголосують також опозиційні сили. Ми бачимо, що систематично критикують його ОПЗЖ, "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос" не дуже привітно до нього ставиться. "Довіра" і "За майбутнє" його поки не чіпають і особливо не критикують, а частіше - просять звернути увагу на певні речі. Тож звільнити його буде легко, а призначити нового - складніше, бо кожна з політичних сил буде прагнути, аби врахували її інтереси, особливо якщо вплив Зеленського у "Слузі народу" буде зменшуватися.

Однак треба розуміти, що будь-яка опозиція зацікавлена, щоб у владі була певна турбулентність. Тоді вони показують, мовляв, ця влада не може працювати, там іде боротьба різних груп, ця влада погана. Але як би там не було, на сьогодні рішення про долю прем'єр-міністра приймається все-таки на Банковій, а не на Грушевського.

Я думаю, якщо дійде до голосування, група Ігоря Коломойського у "Слузі народу" буде голосувати однозначно за відставку Шмигаля - це близько 30 депутатів. Вони вважають, що Шмигаль є особою, дуже пов'язаною з Ахметовим. Відповідно, якщо добре Рінату Ахметову, то погано Коломойському. Інша частина "Слуги народу" орієнтується саме на Банкову і на президента. Відповідно, вони будуть слідкувати, в якій бік буде дивитися Зеленський. Крім того, із тих 200 із лишком депутатів, які орієнтуються на Банкову, приблизно 20 - пов'язують з Рінатом Леонідовичем. Тож, якщо Ахметов буде дуже сильно хотіти зберегти Шмигаля, вони можуть не дати голоси за його відставку. Але Ахметов дуже зацікавлений дружити з президентом і не вступати з ним у конфлікти. Тому, я думаю, це рішення буде узгоджуватися з усіма головними стейкхолдерами.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли