RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Таємниче опитування Зеленського: що і хто стоїть за ідеєю Банковій

Питання про опитування досі - секрет

Питання про опитування досі - секрет Фото: president.gov.ua

Вранці 13 жовтня по мережі розлетілося відеозвернення президента Володимира Зеленського до українців, в якому він анонсував проведення міні-референдуму під час місцевих виборів 25-го жовтня. Глава держави пообіцяв поставити українцям п'ять важливих питань про те, "що всі обговорюють". Конкретніше говорити поки не став, тому всі почали губитися в здогадах. У тому, які відповіді хоче почути президент, розбирався "Апостроф".

Репетиція перед великим референдумом?

Тема народовладдя була одним з основних меседжів виборчих кампаній Зеленського і партії "Слуга народу". Після перемоги "зелених" на виборах ця тема не раз виникала в публічному просторі в тому чи іншому вигляді. Про те, що найбільш болючі питання у відносинах з Росією повинні вирішуватися саме через референдум ще в травні 2019-го говорив тодішній глава Офісу президента Андрій Богдан. Однак у відповідь під Офісом президента пройшла ціла серія акцій протесту і від ідеї на деякий час відмовилися.

У червні 2020-го закон про референдум був ухвалений Верховною Радою в першому читанні, а в середині вересня профільний комітет рекомендував парламенту прийняти його в другому. Залишилося зробити один крок, але на Банковій не стали поспішати, можливо, вирішивши влаштувати своєрідну репетицію. Мабуть, оцінили гіркий досвід з проведенням того ж референдуму про вихід з Євросоюзу в Великобританії. Історія з Brexit показала, наскільки небезпечним може бути цей інструмент.

Схоже, що саме від результатів "міні-референдуму" будуть залежати і подальші дії влади. Якщо Офісу президента сподобаються отримані цифри, то немає сумнівів, що вже найближчим часом "Закон про референдум" буде ухвалений у другому читанні, а там і до народного волевиявлення не далеко.

Є також і ймовірність того, що закон приймуть ще до виборів. Ходять чутки, що вже в найближчі дні Верховна Рада збереться на позачергове засідання, де всі ці питання і будуть вирішені.

Опитування ж 25 жовтня жодних юридичних наслідків не матиме. "Якщо опитування проводиться на вулиці, то його можна організовувати і за методологією екзит-полів, і будь-яких інших форм репрезентативних/нерепрезентативних (політтехнологічних) заходів. Результати таких опитувань не мають ні ознак референдуму, ні юридичних наслідків", - заявила голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

Втім, інформаційні маніпуляції на підставі результатів даного опитування цілком можна організувати. Більш того - швидше за все, для цього все і влаштовують...

Як буде проходити опитування?

На Банковій також підкреслили, що опитування не матиме юридичних наслідків, а проводять його для того, щоб "почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства".

При цьому опитувати людей будуть не на самих дільницях, а біля них. Як повідомив колишній журналіст Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі, для цього біля дільниць можуть поставити спеціальні урни для голосувань, а стежити за всім будуть волонтери, але все буде проходити на добровільних засадах.

За інформацією Лещенка, на Банковій вирішили влаштувати ціле шоу: перше питання, яке хоче задати Зеленський, озвучать в середу, 14 жовтня. Далі будуть озвучувати по одному питанню в день. Тепер залишилося зрозуміти, що саме хочуть дізнатися в Офісі президента.

При цьому Центрвиборчком до проведення опитування залучати, ймовірно, не будуть. У всякому разі, це випливає зі слів керівника прес-служби ЦВК Костянтина Хівренка.

"Мені невідомо, про що говорив і що анонсував президент. Звертайтеся до прес-служби Офісу президента. На сьогоднішній день ЦВК готується до проведення місцевих виборів і проміжних парламентських виборів в 208 мажоритарному окрузі", - заявив він.

Гострих питань не буде?

Перше, що спало на думку, коли Зеленський оголосив про проведення опитування - це бажання влади дізнатися думку людей з низки гострих політичних питань. Це могло б бути надання особливого статусу Донбасу, поставки води в Крим, зовнішньополітичний курс України, мовне питання і так далі.

Втім, опитані нами експерти вважають, що та ж тема Донбасу не може бути винесена на обговорення, оскільки це буде порушенням Конституції. Про це ж повідомили джерела в Офісі президента.

"Серед питань не буде спекуляцій навколо Донбасу та інших класичних провокаційних тем, які історично використовуються політичними групами в своїх агресивних пропагандистських фейках", - заявили на Банковій.

"Не можна виносити на всенародне голосування питання сувернітету і територіальної цілісності. По темі Донбасу ще у вересні звучала інформація, що такі питання не виноситимуть на голосування. Але треба дивитися в текст закону після прийняття. Там можуть бути сюрпризи", - сказав в коментарі "Апострофу" український політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

При цьому, на думку експертів, на обговорення народу може бути винесено низку інших ініціатив, які раніше просував Зеленський:

  • питання про необхідність скорочення депутатів Верховної Ради;
  • питання про позбавлення депутатського мандата за систематичні прогули або ж у разі кримінальних правопорушень;
  • питання про продаж землі іноземцям;
  • питання про курс на вступ в НАТО;
  • питання про легалізацію каннабіса в Україні (цю інформацію повідомили джерела "Дзеркала тижня").

Що стосується останнього питання, то його можуть використовувати для мобілізації молодого населення для участі у виборах. Не секрет, що саме в цій категорії громадян рівень підтримки "Слуги народу" найвищий, тоді як старше населення швидко витікає від президентської сили до інших партій.

"Давайте будемо об'єктивними - тут є елемент передвиборчої гри. Це опитування може бути використане для мобілізації електорату "Слуги народу". Особливо, якщо там будуть питання, які зрозумілі молоді - тоді цілком", - вважає політолог Володимир Фесенко.

А що з Донбасом і Кримом?

Як ми вже писали вище, в Офісі президента давно думають над тим, щоб використовувати проведення референдуму для вирішення наболілих питань з Донбасом і Кримом. Як повідомляють джерела на Банковій, для цих цілей навіть робили соціологічні виміри. Цю ідею активно лобіював екс-глава Адміністрації Віктора Януковича Сергій Льовочкін, який встановив тісні зв'язки з нинішнім главою ОП Андрієм Єрмаком.

Для чого це може бути потрібно Льовочкіну? Якщо ідею з опитуванням все ж вдасться пропхати (може, не цього - так як, схоже, соціологія показала, що маніпуляції з питаннями по Донбасу і Криму все одно не мають належної підтримки) і отримані в результаті цифри будуть на руку Кремлю, то його ставки в очах російських кураторів сильно виростуть.

З огляду на внутрішньопартійну боротьбу в ОПЗЖ, яку він веде з ще одним лідером партії Медведчуком, йому такий розклад дуже на руку. Тим більше, що кум Путіна поки - попереду. Нещодавно ми писали про те, як Медведчук просував російську вакцину в Україні, явно намагаючись вислужитися перед своїми друзями з-за "поребрика". Це частина тієї ж історії - співкерівник ОПЗЖ дуже хоче зміцнити свої позиції в очах Росії, тому і готовий на все, що завгодно - навіть "продавати" українцям неперевірені ліки, що може привести до найтрагічніших наслідків.

E цілому, боротьба між групами впливу в ОGЗЖ за те, щоб сподобатися Кремлю, нікуди не зникне ні зараз, ні після місцевих виборів. А це буде означати лише одне: нас чекають нові провокації антиукраїнської спрямованості. Причому, закиди будуть проходити і через Банкову, де є "слабкі ланки", що знаходяться на чолі Офісу президента. Тому дуже важливо, щоб в ОП знаходилися здорові сили, здатні стримувати "душевні пориви" деяких залежних від проросійських гравців "топів".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України