RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Метушня збитого льотчика: як Порошенко намагається вбити клин між Зеленським та Білим домом

Новий президент США з настороженістю ставиться до України

Новий президент США з настороженістю ставиться до України Петро Порошенко Фото: УНІАН

На тлі активізації діяльності Офісу президента команда екс-президента Петра Порошенка намагається зробити підніжку Банковій у відносинах з Вашингтоном, де до України і так ставляться вельми насторожено. У ЗМІ з'явилася історія про відкриття кримінальних справ в Києві проти Порошенка і президента США Джо Байдена. Завдання явно будувалося на тому, щоб зіпсувати імідж Зеленського: мовляв, влада не протидіє "російським агентам" і не бореться з корупцією. Чим небезпечна дана ситуація, і чому питання корупції в Україні насправді так важливий нашим заокеанським партнерам, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Справи спішно закриті"

Команда Петра Порошенка за останній рік опинилася в непростій ситуації. Біди, які країні передрікали політтехнологи і піарники "Євросолідарності", не трапилися: "мир" на російських умовах не настав, "маріонеткою Коломойського" президент не став, вектор на ЄС і НАТО залишився без змін, закон про українську мову так і не скасували. Більш того, скандал щодо імпічменту президента США Дональда Трампа, в якому безпосередньо був замішаний Київ, кардинально не вплинув на двопартійну підтримку України в США. На додачу сталася історія з блокуванням мовлення трьох телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука, після чого виявилося, що Зеленський в питаннях внутрішньої політики - більший "порошенко", ніж сам Порошенко.

Втім, це абсолютно не означає, що в команді Петра Олексійовича склали руки. Зараз, коли на Банковій чекають дзвінка від Джо Байдена, оточення п'ятого президента вирішило використовувати історію проти Офісу президента з "плівками Деркача".

Головним спікером в цій інформ-атаці виступив адвокат Порошенка Ілля Новіков, який повідомив, що проти його клієнта і Джо Байдена з весни минулого року було заведено відразу кілька кримінальних справ, формальним заявником за якими був скандальний нардеп Андрій Деркач. За їхніми відомостями, справи вели НАБУ, Генеральна прокуратура і Держбюро розслідувань. Перші три кримінальні справи, за словами адвокатів Порошенка, були відкриті Генпрокурором в ніч з 19 на 20 травня минулого року. За словами Іллі Новікова, в Офісу президента були нібито в захваті від такого рішення.

Подальша риторика Новикова викликала чимало запитань.

"Нагадаю, що 11 вересня Печерський суд в особі судді Волкової ухвалив рішення, яке зобов'язало ДБР зареєструвати ще два провадження з тієї ж обойми, що називаються справи про "плівки Порошенко-Байдена" за заявою адвоката депутата Деркача. Це рішення було виконано в пожежному порядку 22 січня, коли президент Байден приступив до виконання обов'язків. За нашими відомостями ці спішно відкриті виробництва вже закриті", - сказав Ілля Новіков.

У чому саме полягає "пожежний порядок" відкриття справ через чотири з гаком місяці після формального рішення суду, пан Новиков не уточнив.

Втім, ці дрібниці нікого не бентежили. Головну тезу - звинувачення керівництва країни в атаці на Порошенка і Байдена - озвучив ще один адвокат Петра Олексійовича Ігор Головань. "Хто ж виконавці цієї провокації? А виконавці все ті ж. Визнаний міжнародним співтовариством агент держави-агресора Деркач (народний депутат Андрій Деркач -" Апостроф "), Печерський суд і чинна українська влада, якою маніпулюють агенти держави-агресора", - додав Ігор Головань.

У результаті, виправдовуватися за, як виявилося, закриті справи довелося Офісу президента. В Офісі генпрокурора повідомили, що 22 січня поточного року на підставі заяви депутата Андрія Деркача були відкриті дві кримінальні справи щодо можливих фактів втручання в роботу правоохоронних органів. Після проведення необхідних слідчих дій вже 27 і 29 січня обидві справи були закриті через відсутність складу злочину.

Втім, ця історія наочно продемонструвала бажання Петра Порошенка зіштовхнути лобами Київ і Вашингтон, де навряд чи позитивно поставилися до інформації про відкриття в і так проблемній для Байдена Україні кримінальних справ.

Джо БайденФото: Getty images

"Має місце чисто політична гра команди Порошенка. Один адвокат відпрацьовує тему дискредитації політичного керівництва, щоб показати, що Зеленський не контролює ситуацію і "потурає" антиамериканським настроям. Заява Голованя була спрямована саме проти президента. Другий адвокат (Ілля Новиков - "Апостроф") прагне показати, що "Байден прийде - порядок наведе" і що записи, представлені нардепом Деркачем навіть яйця виїденого не варті, тому ніякого криміналу тут немає. Йде відбілювання репутації їх клієнта", - сказав в коментарі "Апострофу" керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Інтереси Джо Байдена

Під час перебування віце-президентом в адміністрації Барака Обами Джо Байден був активно залучений в українські справи. Його син Хантер в 2014-2019 роках був членом ради директорів газодобувної кампанії Burisma. Її президентом є екс-міністр екології Микола Злочевський. Власників кампанії підозрювали в ухилянні від податків, відмиванні грошей і розкраданні державних ресурсів. Було відкрито кілька справ, але в 2018 році стало відомо, що вони все закриті. Наразі НАБУ і САП розслідують одне кримінальне провадження за спробу дати слідчим хабар за закриття справи, в якій фігурує пан Злочевський. У НАБУ наполягають, що воно не пов'язане з Джо Байденом і його сином.

Болючу для Байдена тему України всіляко намагався піднімати Дональд Трамп. У відомій телефонній розмові, яка скінчилася для нього спробою першого імпічменту, тодішній президент США тиснув на Володимира Зеленського з вимогою почати розслідування проти сім'ї Байденом. Він аргументував це тим, що Байден-старший хвалився звільненням українського генпрокурора Віктора Шокіна. Дійсно, в січні 2018 року той в інтерв'ю The Atlantic він мав необережність публічно розповісти, як шантажував Петра Порошенка мільярдом доларів фіндопомоги, вимагаючи звільнити недбайливого генпрокурора.

Скандали з Burisma, викриття адвоката Трампа Руді Джуліані і потоки "українських компроматів" проти Хантера Байдена не завадили його батькові стати президентом США. Але осад все одно лишився.

"Для Байдена все, що пов'язано з Україною, має негативний контекст. Він прекрасно розуміє, що витік записів (ймовірних розмов з Порошенком - "Апостроф") відбувся в Києві. Історія зі звинуваченнями на адресу його сина коштувала американському президенту нервових клітин. Байден розуміє, хто винен у витоку. Тому нинішня активність Петра Олексійовича - це метушня збитого льотчика. Вважаю, що Білий дім буде проводити кастинг серед найбільш перспективних претендентів на місце лідера прозахідних сил. Петро Порошенко з його колосальним антирейтингом не має серйозних шансів. Так, з ним також будуть працювати, але пов'язувати перспективи не стануть", - додав Андрій Золотарьов.

З іншого боку, говорити, що в Офісі президента не спостерігали за скандальними кримінальними справами проти Порошенка і Байдена, було б лукавством.

Володимир ЗеленськийФото: president.gov.ua

"Позицію Офісу президента в частині розслідування по "плівкам Деркача" можна було описати відомою фразою: "І хочеться і колеться". Хотілося - тому що в разі розкрутки справи Петро Олексійович з багатьох питань стане більш договороздатним. Кололося - тому що "плівки" являють собою прямий компромат на Джо Байдена. Хто зараз в ОП буде використовувати компромати на чинного президента США? Особливо після історії з Олександром Дубінським. З цієї причини на Банковій обмежувалися загальними фразами. Поки ж всі справи, в яких фігурує п'ятий президент, розсипалися, не доходячи до фіналу", - сказав в коментарі "Апострофу" політичний експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

Білий дім і українська корупція

Позиція Джо Байдена залишається незмінною. Він наполягає, що тиснув на українське керівництво виключно для того, щоб змусити боротися з казнокрадами і хабарниками. І тепер, коли він зайшов в Білий дім, тема протидії корупції, стала стрижневою у відносинах Києва і Вашингтона. Білий дім готовий і далі підтримувати вітчизняні антикорупційні структури, навіть незважаючи на їх, м'яко кажучи, невисоку ефективність.

2 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переговорив по телефону з американським колегою - Держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Як повідомила прес-служба Державного департаменту, пан Блінкен підкреслив двопартійну підтримку України і пріоритет, який Сполучені Штати надають суверенітету, територіальної цілісності і євроатлантичним устремлінням України. "Держсекретар Блінкен підкреслив важливість збереження Україною прогресу в боротьбі з корупцією і реалізації верховенства права та економічних реформ, які зміцнять інститути України і забезпечать світле і процвітаюче майбутнє для всіх українців", - йдеться в повідомленні Держдепу.

Днем раніше екс-директор у справах Європи і Євразії в Раді національної безпеки США Деніел Фрід (у адміністрації Барака Обами займався питанням санкцій) заявив український журналістам, що Джо Байден передасть Україні матеріали на вітчизняних олігархів і вимагатиме для них покарання.

Хто саме потрапить під "роздачу" - питання відкрите. Це може бути і продовження тиску Вашингтона на групу Деркача, проти яких в січні були введені санкції. Втім, є й інші потенційні жертви: наприклад, зараз вся увага прикута до персони кума російського президента Віктора Медведчука, а з боку прозахідних активістів вже звучать заклики до американського уряду ввести санкції проти верхівки ОПЗЖ. Не варто забувати й про олігархів Ігоря Коломойського та Дмитра Фірташа, на яких США тисне вже давно.

"Боротьба з корупцією - один з інструментів контролю над нашими елітами. Джо Байдена з часом потрібно буде звітувати перед виборцями про результати зовнішньої політики. Американці обрали тактику підтримки України в піку Росії. Білий дім не зацікавлений у перетворенні України на другій Південний В'єтнам, в якому влада - це група крадіїв та шахраїв. Нинішня історія з Олександром Дубинським - відвертий натяк нашим олігархам, що не можна бути настільки багатими в такій бідній і корумпованій країні як Україна", - пояснив у розмові з "Апострофом" політичний технолог Олексій Голобуцький.

У такому контексті виникає закономірне питання, як саме на нашому суспільстві та його розвитку відіб'ється американська допомога.

"Якщо Білий дім допоможе боротися саме з причинами корупції, то це буде сприяти побудові ефективних державних інститутів. Якщо ж ми знову побачимо саме "боротьбу з корупціонерами", то, вона, скоріше за все, ні до чого хорошого це не призведе. Чиновники, які беруть хабара, не виправляться, оскільки вони - частина системи. Так можна домогтися лише того, що персони, які контролюють антикорупційні органи, зможуть ще краще контролювати самих казнокрадів", - сказав в коментарі "Апострофу" старший економіст CASE Україна, член Несторівські групи Володимир Дубровський .

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли