RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Те, що сталося в "Нафтогазі", ні в тин, ні в ворота - експерт в сфері енергетики

Дмитро Марунич - про зміну керівництва "Нафтогазу"

Дмитро Марунич - про зміну керівництва "Нафтогазу" Юрій Вітренко та Андрій Коболєв Фото: Апостроф / Колаж

Кабінет Міністрів несподівано звільнив багаторічного голову "Нафтогазу" Андрія Коболєва та призначив на цю посаду Юрія Вітренка. І хоча ця подія приємно здивувала багатьох українців, наслідки такого рішення можуть бути небезпечними. Справа в тому, що Кабмін має обмежені повноваження щодо втручання у діяльність НАК "Нафтогаз". Чи спробує Коболєв поновитися на посаді та відсудити у держави шалену компенсацію, як на звільнення Коболєва відреагує Наглядова рада компанії та що не так із блискавичним за швидкістю призначенням на цю посаду Юрія Вітренка - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів співголова Фонду енергетичних стратегій ДМИТРО МАРУНИЧ.

- Давайте поговоримо про головну новину останніх годин – звільнення Андрія Коболєва.

- Не години, а тижня. Навіть місяця.

- Після цієї новини що робити українцям? Радіти чи сумувати?

- Україна в шоці. Чесно кажучи, я точно такого не чекав. Навіть не зрозуміло, чим взагалі керувався Кабмін, оскільки з Коболєвим підписаний контракт на чотири роки. Ми його не бачили, це інформація з обмеженим доступом, але цікаво почитати, що в ньому. Я сподіваюся, що Коболєву не вдасться відсудити своє повернення на роботу, оскільки тоді він скачає з держави не те що премію за Стокгольмський арбітраж, а за двадцять Стокгольмських арбітражів.

- Що могло бути причиною звільнення Коболєва?

- Якщо серйозно, то хотілося б побачити мотивацію, чому його звільнили. Кабмін має пояснити це суспільству, оскільки його тримали на посаді багато років.

Чесно вам скажу, фінансові результати "Нафтогазу" були і кращими, і гіршими. 2020 рік взагалі був поганим, але хотілося б зрозуміти підстави – чому це сталося. Це перше.

По-друге, треба зрозуміти позицію Наглядової ради. Я не відкрию секрет, що пан Коболєв ефективно, через контрольовані "Нафтогазом" профспілки, судився та навіть відсудив у Кабміну право фактично керувати компанією. Ще Гройсман намагався змінити статут "Нафтогазу", інші документи, щоб повернути Кабміну це право. І от роки два тому Кабмін програв цей суд. Справа досі лежить в апеляції.

Фактично, Кабмін має обмежені права щодо заміни керівництва самого "Нафтогазу" та пана Коболєва. Більше повноважень мала Наглядова рада. Я ще подивлюся, як відреагує [голова Наглядової ради] пані Клер Споттісвуд, яка засідає у місті Лондоні. В Україні лише одне засідання відбувалося за всі роки роботи цього шанованого органу, на який пішли десятки мільйонів гривень – наших з вами грошей.

Тому ще подивимося на реакцію пані Споттісвуд, бо в публічних оцінках вона заявляла, що це буде величезною трагедією. Мені здається, що основна боротьба ще попереду. У нас уряд не є суб’єктним - це ж просто фінал. Я сподіваюся, що ця суб’єктність врешті-решт з’явиться. Але для цього треба розуміти справжню причину, мотивацію та ті підводні камені, про які я поки що не знаю.

- На цій посаді Коболєва замінив Юрій Вітренка. Ніколи такого не було, і ось знову. Його дуже важко призначали на посаду в.о. міністра енергетики, а тепер – назад до "Нафтогазу". Чому так?

- Там має бути конкурс. Його ж треба оголосити. Що ж це таке, у нас всі проходять без конкурсу. Залізниця рідна – всі без конкурсу, а потім звільняють на незрозуміло якій підставі, "Нафтогаз" - без конкурсу.

Де ж чесні та прозорі рішення української влади? Обіцяли ж народу одне, а роблять зовсім інше. Скандальний шлейф роботи Вітренка в "Нафтогазі" ще не завершився. Ця премія, яку, до речі, Коболєв віддав йому - це взагалі дивна історія. Вітренко майже рік судився з роботодавцем. "Нафтогаз" у суді відстоював право не платити йому ті 200 з гаком мільйонів гривень, а потім ганебно злився за кілька тижнів. Хлопці, де ж ваша принципова позиція? Це ж просто ні в тин, ні в ворота.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному