RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Яке закінчення війни? Зеленський думає, кого виселити з Конча-Заспи - Геннадій Москаль

Геннадій Москаль розповів, чи доб'ється Зеленський миру на Донбасі

Геннадій Москаль розповів, чи доб'ється Зеленський миру на Донбасі Геннадій Москаль Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Пішов другий рік режиму припинення вогню на Донбасі, який офіційно розпочався 27 липня 2020 року. За час перемир'я загинули десятки українських захисників. Втім режим припинення вогню дав очевидні результати: удвічі менше смертей українських військовослужбовців, утричі менше поранених, і майже втричі менше обстрілів. Чи є шанси на справжнє перемир’я, чому питання Донбасу завели в глухий кут, та чи є кому захистити Україну від Кремля — в ефірі програми "Трикутник Іванської" на Апостроф TV розповів колишній голова Луганської ВЦА і Закарпатської ОДА ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ.

— Ще кандидатом у президенти України Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоби закінчити війну. Нібито щось таке він побачив в очах Путіна. Рік потому Володимир Олександрович висловив упевненість, що завершить війну протягом каденції. Як вважаєте, на "ідею миру" електорат клюне наступного разу? І чи стане війна вироком його президенству?

— Чому каденції? Він сказав: "Я за рік закінчу (війну — "Апостроф"), якщо ні — буде новий президент". Уже третій рік почався — і нового президента немає, і війна триває. Найбільш дурні помилки Зеленського разом із Єрмаком — розведення військ, що сьогодні призводить до великих втрат, тому що наблизилися позиції бойовиків, та відкриття КПВВ. Нібито до нього ніхто цього не робив, усі на парашутах літали з тієї сторони. Повідкривали з музикою. Й обмін полоненими — усе. Усі ці три меседжі зайшли в глухий кут.

— Ви казали, що раніше на сайті Офісу президента принаймні висловлювали співчуття людям, які втратили рідних. Восьмий рік війни триває, а ми пам’ятаємо "надо перестать стрелять, надо поговорить с Путиным". Таке враження, що вже вирішено питання війни в головах у влади, що навіть не звертають уваги. Є таке?

— Нічого не вирішено.

— Я маю на увазі, що вони трохи підзабули, що триває війна.

— Я працював керівником Луганської ВЦА, я прийшов у 2014 році, коли був звільнений Лисичанськ, Сєвєродонецьк. Гинули люди, але Міноборони, Генеральний штаб висловлювали свої співчуття. Обласна військово-цивільна адміністрація публікувала прізвища, телеграми надсилали родичам.

Сьогодні як так? Подивіться сайти Банкової. Особистий Facebook президента про це мовчить. Президент уже абсолютно змирився, що так має бути. Основне питання — кого виселити з Конча-Заспи. Це в державі найбільш нагальна проблема, яка вирішить усе: епоху бідності, закінчення війни, тарифи.

— Що цікаво, і по цей, і по той бік лінії розмежування слово "перемир’я" часто беруть у лапки. Як гадаєте, коли й за яких умов ці лапки стануть зайвими? Може настати такий час, що справді почнеться перемир’я?

— Не почнеться, тому що ніхто в Російській Федерації Зеленського не сприймає як президента та Верховного головнокомандувача Збройними силами. Три рази його запрошували йти резервістом, допомагати, не йшов. Чому, коли вже йшли бої в Донецькій області, "95 квартал" не скасував свої концерти? І коли на прес-конференції кажуть "бойовики захопили український танк", що сказав ваш улюблений президент? "Ну какие молодцы".

— Якщо ми все ж таки проведемо вибори за формулою Штайнмайєра, перемир’я настане, чи Росія навпаки висуватиме ще більше вимог?

— Подивіться, Дмитро Козак, який сьогодні фактично є куратором Донбасу, є "архітектором" Придністров’я. Він примусив тоді уряд і президента Молдови прийти на вибори. І що обрали? Яка з політичних партій Молдови потрапила до парламенту Придністров’я? Потрапили всі проросійські. І сьогодні є проросійські, і президента обирають проросійські.

Якщо Зеленському не подобалося те, що підписав Порошенко, то в Парижі на зустрічі у "нормандському форматі" можна було б сказати: "Я це не підписую". І тоді б усі бігали за ним, пропонуючи шукати компроміси. Ні, він усе підписав, він усе взяв на себе.

— Ми дуже багато надії покладали на санкції, на те, що нам Європа допоможе чи США. Ми залишилися сам на сам із Росією? У Європі та США справді не розуміють, що Росія може на нас не зупинитися?

— Можливо, і розуміють, але абсолютно не хочуть втручатися. Давайте подивимося, як пройде Кримська платформа, і все буде ясно. Видно, що з топових і Джо Байден, і навіть Вікторія Нуланд не приїдуть. Представляти США відправили міністра транспорту Пітера Буттіджеджа, який офіційно заявив, що він із ЛГБТ-спільноти.

— Ми не будемо за це засуджувати людину. Та крім США, є Франція, Велика Британія, яка з нами проводила навчання.

— Ні, слабких ніде не люблять. Так послабити Україну, як це зробив Зеленський… Хто хоче — б’є, хто хоче — копає. Не має так бути. Енергетичну безпеку поховали Сполучені Штати, ми ховаємо Верховний суд. Це треба було додуматися, що за рішенням Верховного суду, Зеленський не мав права звільняти Тупицького. ДБР проти суддів відкрило кримінальне провадження. Це верховенство права в нашій державі?

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів