RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Харків перетвориться на Грозний: чому російські війська не підуть у міста

Російські військові добре пам'ятають досвід вуличних боїв

Російські військові добре пам'ятають досвід вуличних боїв Фото: Апостроф / Колаж

В інтерв'ю Washington Post президент Володимир Зеленський розповів, що Харків може бути окупований Росією під приводом захисту російськомовного населення. У той же час Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України повідомило, що з початку січня окупанти таємно завезли залізницею та автомобільним транспортом з території РФ понад 7 тисяч тон палива, кілька танків та самохідних артилерійських установок, а також снаряди для мінометів та артилерії. Чи є імовірним озвучений Володимиром Зеленським сценарій та чи можуть бути поставки палива Росією в ОРДЛО сигналом до того, що Росія готується напасти, "Апострофу" розповів військовий оглядач МИХАЙЛО ЖИРОХОВ.

Російські військові навряд чи ризикнуть влазити у вуличні бої за Харків, зважаючи на досвід боїв за Грозний. Однак, якщо росіяни проводитимуть локальну операцію, то найімовірнішим буде удар у напрямку Харківської області по тилах нашого угруповання, яке знаходиться на Донбасі. В цьому випадку завданням цієї операції буде вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Один зі сценаріїв - нанесення основного удару з території окупованого Донбасу, а допоміжний фланговий удар, піде на Харківську область у напрямку адміністративного кордону з Луганською областю. Там знаходиться наша друга лінія, склади та вся необхідна інфраструктура. Це найбільш зручний варіант для росіян. Путін у такий спосіб "збереже обличчя", оскільки для внутрішнього споживання йому треба буде пояснювати, чому не розпочалася велика війна з Україною.

Припускаю, що відповідними відомствами нашому президенту називалися й інші населені пункти. Просто я не виключаю, що Зеленський із усіх міст запам'ятав лише Харків. Наскільки мені відомо, є 8-10 варіантів наступу росіян. Це може бути і наступ на Сумську область, і висадка десанту з комбінованим ударом з окупованих територій у напрямку Маріуполя. Можливою є висадка десанту в районі Одеси. Але в самій Одесі умови для висадки російського десанту відсутні. Отже, 3-4 сухопутні напрямки та висадка на Азовському та Чорноморському узбережжі, які будуть підтримані ударами з окупованого Криму та Донбасу. Але з досвіду двох світових воєн, так звана "кримська шийка" вноситиме корективи в план ведення бою росіян. Крім того, українська сторона теж приготувала за ці 8 років певні сюрпризи для росіян, зокрема й мінні поля.

Якщо говорити про танконебезпечні напрямки, то йтиметься про Суми та Харків. Чернігівщину я не розглядаю через величезну кількість річок та невелику кількість мостів, які здатні витримати 40 тонн, тобто вагу танків. Якщо підірвати 5 мостів, які там присутні, це зіб'є темп наступу російської армії. А для росіян перші три дні будуть дуже важливими. Росія розуміє, що цього разу Захід досить потужно реагуватиме на агресію, і тому їм протягом 72 годин потрібно буде зайняти якнайбільше територій без вуличних боїв. Це такий совковий комплекс, коли військові бояться вуличних бій. З цієї причини росіяни у 2014 році ані до Донецька, ані до Луганська не увійшли, хоча вони мали таку можливість. Тому що у офіцерів, які мають радянську підготовку, на рівні підкірки зашита теза - вуличних боїв уникати. Це тягнеться з того моменту, коли радянська армія зазнала величезних втрат при взятті Берліна та Варшави під час Другої світової війни.

А ті 7 тисяч тонн палива, яке завезли на Донбас, не можна вважати маркером наступу. Адже масштабних складів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів на території окупованого Донбасу немає, і вони завозяться з коліс. Те, про що повідомило ГУР МО, це той мінімум, який потрібний для навчальної підготовки. Зараз стартував так званий зимовий період навчання, і на всіх полігонах, що знаходяться на окупованих територіях, йде підготовка та злагодження бойових частин. Та й обсяги палива не ті, щоби вести бойові дії. Фактично це заправка 300 танків на день. Вони матимуть змогу їхати, але не воювати. Коли танки воюють, то витрати пального в рази більші. Тому я не вважаю, що вони готуються до наступу. Для наступу потрібно, щоб паливозаправники йшли низкою. Але цього ми поки що не бачимо.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному