RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Завтра була війна: топ-фейки про війська Путіна довкола України

Кількість неправдивих повідомлень щодо України – зашкалює

Кількість неправдивих повідомлень щодо України – зашкалює Фото: Апостроф / Колаж

За останні кілька місяців в інформпросторі з'являлася величезна кількість повідомлень про те, що Росія нападе на Україну - з дивовижними подробицями того, як і коли це станеться. Вкиди з'являлися з усіх боків - велика кількість фейків продукувала російська сторона, однак за тривалу геополітичну напругу навколо України грішили такими речами і ЗМІ наших партнерів. В останні дні напруга почала спадати. Глава російського МЗС Сергій Лавров, голова Держдуми В'ячеслав Володін в один голос почали розповідати про те, що Росія в жодному разі не планує нападу на Україну. А в НАТО заявили, що для цього у росіян банально стягнуто недостатньо військ. "Апостроф" представляє вашій увазі добірку найбільш резонансних "прогнозів", які не справдилися і, швидше за все, вже не здійсняться.

Українське місто Lemberg

На початку грудня 2021 року німецька газета Bild опублікувала план можливого вторгнення російських військ на територію України. Різні стрілочки на карті та схеми ударів виглядали дуже переконливо. Але не для експертів, які відразу ж критично поставилися до цього плану, як до фейкової саморобки та дезінформації.

Деякий подив викликало і те, що журналісти, роблячи карту, чомусь згадали стару назву Львова – Лемберг. Так називали місто у 1772-1918 роках, коли воно було столицею австрійської провінції – Королівства Галичини та Лодомерії. Водночас назва Львова тягнеться з часів Київської Русі. Адже місто було названо на честь сина короля Данила Галицького у 13 столітті. За Середньовіччя деякі польські документи називають місто як Леополіс або Леополь.

Щоправда, на це питання є зрозуміла відповідь. З часів утворення міста Лева наголошувалося на серйозному впливі німецької громади, а використання газетою Bild "австрійської назви" пояснюється тим, що в німецькій мові її називають саме Lemberg, а ніяк інакше. Але як ми вже сказали вище, це не головна проблема цієї карти.

Фото: bild.de

Квітневе вторгнення у листопаді

У листопаді 2021 року видання Bloomberg із посиланням на "людей, знайомих із питанням" стверджувало, що США повідомили союзників з Європейського Союзу про те, що Росія може вторгнутися до України. Вашингтон, мовляв, уважно стежить за нарощуванням російських сил поблизу українського кордону, американські чиновники інформували колег з ЄС про свої побоювання щодо можливої воєнної операції.

Відмінною ілюстрацією того, як західні ЗМІ формують "картинку", пов'язану з загостренням навколо України, є те, що Bloomberg повідомив про напад Росії, проілюструвавши матеріал супутниковим знімком за 10 квітня 2021 року, хоча станом на жовтень російських військ на цій ділянці вже не було. Тобто, одне з провідних американських видань не спромоглося актуалізувати інформацію станом на дату виходу публікації.

Фото: Апостроф / Колаж

"Україна збирається напасти на Донбас"

Ця теза звучить уже не один місяць. 21 листопада спікер Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Україна "всерйоз розглядає силовий варіант урегулювання" конфлікту на сході. У цьому ЗСУ нібито мають намір спиратися на сили НАТО, інакше "Україна не зважилася б", стверджував він. Мовляв, саме з цією метою сили Альянсу й увійшли до України під виглядом різних військових навчань. І все це матиме "найсерйозніші наслідки", погрожував Пєсков. Ці тези у тій чи іншій формі повторювали багато представників російського керівництва. І не тільки.

Схожими заявами відзначився і заступник начальника управління Народної міліції ДНР Едуард Басурін. Він заявив, що ЗСУ готує до перекидання на Донбас три найбільш боєздатні бригади. Йдеться про 72-у окрему механізовану, 10-у окрему гірсько-штурмову, та 80-у десантно-штурмову бригади. За словами Басуріна, ці з'єднання на 100% укомплектовані людьми та технікою.

Звісно, жодних приготувань до силового повернення окупованих територій Донбасу ніхто в Києві не веде – ось уже 7 років головною мантрою як попередньої, так і нинішньої влади щодо ОРДЛО є "політико-дипломатичне вирішення проблеми". Тобто жодних українських танків на вулицях Донецька. Інакше про це говорили не тільки в Росії та "республіках".

Танк Т-64 на репетиції військового параду у Києві, 2021 рік Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Військові біолабораторії" США в Україні

5 квітня 2021 року на сайті партії "Опозиційна платформа – За життя" з'явилося звернення лідера цієї політсили Віктора Медведчука до президента Володимира Зеленського, а також до керівників МОЗ, Служби безпеки та голови уряду з вимогою надати інформацію про "роботу в Україні 15 військових біолабораторій". На початку 2022 року роспропаганда почала стверджувати, що у згаданих лабораторіях нібито проводять досліди на українських військових.

Як розповіли українські правоохоронці, з 1993 року діє угода про американську допомогу Україні у виявленні та протидії спалахам небезпечних інфекцій. У його рамках МОЗ та Пентагон у 1995 році підписали договір про запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути спрямовані на розробку біозброї. Відповідно до цього договору було модернізовано низку держлабораторій в Одеській, Харківській, Львівській, Київській, Вінницькій, Херсонській та Дніпропетровській областях.

Віктор Медведчук Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Хімічна атака на Донбасі

21 грудня 2021 року у Москві відбулося розширене засідання колегії Міністерства оборони країни-агресора за участю президента Володимира Путіна. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що до України прибули понад 120 бійців американських приватних військових компаній. Вони нібито привезли із собою невідомі хімічні компоненти для проведення провокацій в Авдіївці та Червоному Лимані.

Насправді, Сполучені Штати та Росія є учасниками Конвенції з хімічної зброї. Відповідно до своїх зобов'язань, Сполучені Штати не застосовують хімічну зброю. Складно уявити, щоб ніхто не зміг би зафіксувати появу в Україні відповідних компонентів та зброї.

Змовники Фото: Getty images

Дипломатична паніка

Рішення деяких дипломатичних представництв, серед них посольства США, Британії, Канади та Австралії, евакуювати частину співробітників з України стало неприємною несподіванкою для Києва. У Міністерстві закордонних справ попросили наших партнерів "не нагнітати інформаційне поле".

"Міністерство закордонних справ вітає рішення абсолютної більшості іноземних партнерів не змінювати режим роботи дипломатичних представництв в Україні, у тому числі не проводити евакуацію членів сімей та співробітників. Підтверджуємо позицію щодо передчасності подібних кроків на цьому етапі. При цьому продовжуємо тісну взаємодію з партнерами щодо оцінки подальших ризиків та загроз агресії Росії", - сказали в МЗС.

Зрештою, на Михайлівській закликали іноземних партнерів утримуватися від кроків у публічному просторі, які нагнітають інформаційне поле та розхитують суспільство. Зважаючи на все, заклик поки не почутий.

Фото: УНІАН

Байден та американські ЗМІ

Несподівані вкиди пішли після розмови президента США Джо Байдена із колегою Володимиром Зеленським. У сюжеті CNN із посиланням на неназваного українського чиновника йшлося про те, що господар Білого дому закликав "готуватися до удару", адже вторгнення Росії в Україну є "практично неминучим".

Зеленський заперечує інформацію CNN, що Байден сказав йому про неминучість російського вторгнення.

"У соціальних мережах з'явилася інформація про зміст переговорів президентів Володимира Зеленського та Джо Байдена з посиланням на нібито офіційного представника України. Ці повідомлення абсолютно не відповідають дійсності", - написав у Facebook прес-секретар президента Сергій Никифоров.

Фото: facebook.com

За його словами, коректна інформація міститься лише в офіційних релізах від української та американської сторін. Помічник голови ОП Михайло Подоляк прямо назвав появу такої інформації нагнітанням ситуації.

У Раді нацбезпеки США при Білому домі також спростували заяву якогось "анонімного топ-чиновника з України" для CNN. Проте цього вистачило, щоб члени Республіканської партії США почали вимагати опублікувати стенограму телефонної розмови Байдена.

Загалом, доводиться констатувати, що фейки з'являються як із російської, і із західного боку. Щоправда, у випадку із західними ЗМІ вони часто обумовлені поганим знанням реалій Східної Європи та українського питання в цілому. Щодо фейків роспропаганди – вони спрямовані в основному на внутрішнього споживача, бо критично налаштована аудиторія не сприймає історії про хімзброю на Донбасі, біолабораторії США в Україні та майбутній наступ Києва в ОРДЛО.

Щоправда, тут є й інший нюанс: російські фейки, на відміну від панічних настроїв у західних ЗМІ, не впливають на економічну ситуацію в Україні. І такий елементарний факт партнери України повинні б враховувати…

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів