RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Високий тиск: чи змусить західне суспільство свою владу допомагати Україні

На Заході не хочуть ризикувати, захищаючи Україну. Але є прості люди

На Заході не хочуть ризикувати, захищаючи Україну. Але є прості люди Фото:

Після початку російської агресії проти України в країнах Заходу, зокрема США, було проведено соцопитування, що засвідчили глибоку підтримку України суспільством світових демократій. Люди хочуть допомогти нам усіма можливими способами, але влада західних держав робить це дуже дозовано. Як реагуватимуть на тиск суспільства західні уряди, на яку допомогу від них можна розраховувати, а чого для України вони робити не стануть, читайте у матеріалі "Апострофа".

Україна об'єднує

Найбільше соцопитувань за останній тиждень провели у світовому економічному та військовому гіганті – США. Аналітики з Bullfinch Group проаналізували результати кількох соціологічних опитувань, які проводилися в США щодо ставлення до війни України з Росією та ролі Сполучених Штатів Америки в цьому конфлікті. Відповідні результати та висновки компанія опублікувала на своєму веб-сайті. Цифри продемонстрували небувале єднання Штатів навколо нинішнього зовнішньополітичного порядку денного.

В аналізі використали опитування: The Economist/YouGov, (проведеного з 26 лютого по 1 березня 2022 р.), Quinnipiac (25–27 лютого 2022 р.), CNN (25–26 лютого 2022 р.):

В Америці існує багато розбіжностей щодо багатьох питань, але у питанні України продемонстровано небувалу єдність.

Отже, переважна більшість американців стурбована війною, що триває, між Росією та Україною. Понад 6 із 10 американців схвалюють економічні санкції уряду США проти Росії. Лише кожен десятий американець вважає, що уряду США не слід запроваджувати додаткові санкції проти Росії. Що ж до безпосереднього відправлення військ США в Україну, то поки що там таку ідею підтримують 4 з 10 американців.

Проте абсолютна більшість американців вважають, що США можуть зробити більше для допомоги нашій країні:

Понад 80% американців виступають за посилення економічних санкцій проти Росії. Понад 60% американців вважають, що Сполучені Штати мають зробити більше, щоб зупинити військові дії Росії в Україні. Багато американців вважають гарною ідеєю запровадження забороненої для польотів зони над Україною.

І хоча понад три чверті американців стурбовані тим, що війна з Україною призведе до нападів Росії на інші країни, якби Путін вторгся в країну НАТО, 7 із 10 американців вважають, що американські війська мають одразу дати відповідь. Це підтримується більшістю виборців як демократів, і республіканців. Вражає, чи не так?

"Глибока занепокоєність" скінчилася

Результати американських соцопитувань показують, що громадяни США налаштовані більш рішуче, ніж їхня власна влада. Аналогічна ситуація спостерігається і в багатьох країнах ЄС, каже "Апостоофу" політолог Алкесей Гарань.

"Результати опитувань, безумовно, вплинуть на позицію влади країн Заходу. У мене там багато знайомих, зокрема емігрантів із СРСР, і вони говорять про колосальний ентузіазм щодо України – допомогу збирають усі – українські, єврейські організації, навіть араби переказують нам гроші. Путін об'єднав арабів та євреїв проти себе! Мені вчора зателефонував арабський журналіст і сказав, що хоче перевести $3 тис – показово, правда?", - каже експерт.

За словами Гараня, підтримка України на Заході лише розширюватиметься, а все російське там стає токсичним. Це важливо, тому Україні та українцям, які перебувають за межами нашої країни, треба починати бойкотувати російські товари, що йдуть на Захід. Те саме стосується і західних компаній, які не бажають йти з Росії: потрібен їхній бойкот у країнах походження.

Літаки замість закритого неба

Утім, навіть з огляду на широку громадську світову підтримку закриття повітряного простору нашої країни, Захід навряд чи піде на це, каже "Апострофу" юрист Геннадій Друзенко.

"Усі західні уряди сто разів попереджали, що вони не готові воювати з Росією. Звичайно, зараз солідарність країн Заходу з Україною велика, але думаю, що якщо людям пояснять, що по суті означає "закрите небо" – підтримка в цьому питанні радикально зменшиться. Посилення санкцій, фінансова допомога, постачання зброї – так, за це виступатимуть, на це ми можемо розраховувати, але не на війну Заходу з Росією. Зокрема, модернізовані бойові літаки радянського виробництва, ті ж МіГи, думаю, нам дадуть - для цього не потрібна особлива мужність", - вважає Друзенко.

Позицію влади західних демократій трохи по-іншому пояснює Олексій Гарань: там бояться, що біснуватий російський фюрер натисне на червону кнопку.

"Зеленський абсолютно правильно каже: не можете створити безпольотну зону – дайте літаки! Його емоційна мова багатьох вразила своєю щирістю, для Заходу це важливо. Зеленський тепер взагалі герой на Заході, але так як він повелися практично всі політики: вони в Києві, роблять свою, і це нормально. Що стосується літаків - є багато добровольців, які хочуть за нас воювати, у тому числі - пілотів. Да і комплекси ППО і ПРО б знадобилися. На жаль, Patriot нам не дадуть, для нього серед іншого потрібна дуже хороша підготовка, інструктаж, це дуже нешвидкий процес", - зазначає Гарань.

Йому вторить експерт-міжнародник Олексій Кафтан, який вважає, що міжнародна військова допомога Україні збільшуватиметься. Але із винесенням питання закритого неба "за дужки".

"Усі держави, де проводилися опитування щодо підтримки України різними способами – демократичні, тобто на запити суспільства там зобов'язані реагувати. Західні уряди виявилися "між Сцилою та Харибдою": вони розуміють, що закриття українського неба може стати casus belli, і це факт. З іншого боку, влада країн Заходу зобов'язана враховувати громадську думку, адже хоче переобратися, що призведе до того, що якщо небо не закриють (а його найімовірніше не закриють) - військово-технічна допомога Україні збільшуватиметься", - стверджує він.

Ленд-ліз буде?

Ще до вторгнення України до Росії у США заговорили про ленд-ліз для нашої країни. Таким чином, республіканці в Конгресі намагалися заробити додаткові політичні бали, але зараз ситуація змінилася, і поняття, яке не використовувалося з часів Другої світової, знову стає актуальним. Щоправда, у кріслі президента перебуває діяч зовсім на масштабу Франкліна Делано Рузвельта, але такі реалії.

"Ми досі не маємо повноцінного ленд-лізу: поки що постачають лише протитанкову зброю та ПЗРК малого радіусу дії (навіть не тактичні) – це засоби поля бою, щоб, умовно, знищити вертоліт чи штурмовик. Вони не забезпечують глибоко ешелонованої ППО, тим самим більше щоб з ПЗРК збити ракету треба бути ще віртуозом. А важке озброєння ми взагалі не отримуємо - ті ж ЗРК (не переносні), РСЗВ, оперативно-тактичні ракетні комплекси - на жаль, ми не встигли розгорнути власну програму, тому в цьому відношенні складно", - констатує Олексій Кафтан, додаючи, що тиск суспільства на західні уряди підштовхує потроху відчиняти двері ленд-лізу дедалі ширше, проходячи між загрозою розв'язання Третьої світової та сильним суспільним запитом.

На те, що ленд-ліз, як поняття, передбачає оплату за поставки, звертає увагу Олексій Гарань.

"Ще за часів Другої світової ленд-ліз треба було оплачувати, про що, власне, каже перша друга частина цього слова: чи повернення техніки, чи її оплата. Наскільки я пам'ятаю, було заявлено, що Україна отримає безкоштовну допомогу, і нам потрібно вимагати саме такий варіант, адже ми, по суті, захищаємо Захід", - каже професор "Могилянки".

Не зайвим буде зазначити, що допомогу Україні до війни активно гальмували проросійські політсили у різних країнах Європи, особливо у Франції та Німеччині. Але зараз на тлі звірств Путіна вони сором'язливо намагаються приховати та загасати зв'язки зі своїм спонсором та колишнім союзником. Наприклад, французький ультраправий політик Марін Ле Пен повністю змінила свою раніше проросійську риторику і прибрала передвиборчі борди, на яких вона була знята разом з Путіним.

"Російське вторгнення б'є по всіх проросійських політсилах Європи, тому ж "Нацфронту" Марін Ле Пен, "Альтернативі для Німеччини" тощо. Нинішні події багато в чому допомогли нам пояснити Заходу, що тут відбувається, адже ми говорили про війну з 2014 року, про хибний наратив "громадянської війни" і абсолютну неможливість "діалогу" з маріонетками Кремля в ОРДЛО. Захід нам не вірив, але тепер очі розкрилися. Тупість російської політики та військових вражає: наприклад, про те, що вони не дають створити "зелені коридори", вивести людей - одразу повідомляють світові ЗМІ", - зазначає Олексій Гарань.

Страх Заходу

Вашингтон же, незважаючи на соціологію, поки що спостерігає, як Україна дедалі більше послаблює ворога.

Так, на нещодавньому брифінгу представник Пентагону розповів, як США оцінюють перебіг повномасштабної війни Росії проти України. За його словами, на території України вже є приблизно 95% російських сил, зібраних на кордоні. Українці не дають російським військам просунутися до Києва, Харкова та Чернігова. Понад те, повітряний простір над Україною не захоплено.

До слова, в Естонії зазначили, що Україна вже перемолотила понад чверть усієї російської техніки, яку Кремль направив до нас.

Зараз Путін креслить "червоні лінії", і їх наші західні союзники поки що досить боягузливо приймають, але страх переросте в дію. Щоправда, дії ці – половинчасті. У будь-якому разі, краще дати нам зброю, щоб ми "утихомирили" Кремль, ніж воювати самим. Тим більше що вони бачать, що українці здатні зупинити Путіна.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів