RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медведчук на ланцюгу: що робити влада з одіозним кумом Путіна

Кремль не демонструє публічної готовності визволяти одного зі своїх головних емісарів в Україні

Кремль не демонструє публічної готовності визволяти одного зі своїх головних емісарів в Україні Фото:

Голова політради проросійської ОПЗЖ, кум російського президента Віктор Медведчук опинився в руках СБУ. Служба безпеки схопила одіозного нардепа під час спроби втекти до РФ через Придністров'я. Тепер перед керівництвом країни постала дилема: обміняти Медведчука на українських військових чи продовжити судовий процес над ним з метою отримання додаткових відомостей щодо діяльності "п'ятої колони" в Україні. Одіозний кремлівський кум не тільки знає всі паролі та явки, а й може дати свідчення проти колишнього керівництва країни. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Кремлівська істерика

Спіймання Віктора Медведчука стало однією з найуспішніших операцій СБУ останнім часом. За даними спецслужби, кум Володимира Путіна ховався в одному з будинків у Києві, який, за легендою, нібито орендувала сім'я з Італії. Охорона Медведчука зізналася СБУ, що нардеп із укриття зв'язувався з дружиною Оксаною Марченко та обговорював із нею участь ФСБ в організації його втечі.

За даними СБУ, Медведчука мали вивезти з Києва у напрямку так званої "Придністровської республіки", нелегально провезти через кордон України, де на території "республіки" на нього чекала група співробітників ФСБ із завданням доставити Медведчука до Москви.

Військова форма, в якій взяли Медведчука, була обрана для маскування, на що звернув увагу президент Володимир Зеленський.

"Що ж, якщо Медведчук сам обрав собі військову форму, він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную в Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців у російському полоні. Тому важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість", - заявив глава держави, повідомляючи про затримання кремлівського кума.

Спочатку Кремль вустами путінського спікера Дмитра Пєскова заявив, що нібито слід розібратися, чи справді СБУ взяла саме Віктора Медведчука, а потім уже говорити про подальші дії. Справді, на оперативних фото, зроблених СБУ, пан Медведчук виглядав "незвичним": армійська форма, стомлений погляд та недбала зачіска.

Пізніше Пєсков дав зрозуміти, що обміну не буде, оскільки Медведчук не є громадянином РФ і не має відношення до кремлівської "операції" проти України.

Внутрішнє занепокоєння і роздратування в російському керівництві видав екс-президент РФ, а нині заступник голови російської Ради безпеки Дмитро Медведєв. У грубій формі він погрожував "наслідками" всьому українському керівництву.

"Окремі виродки, що називають себе "українською владою", повідомляють, що хочуть вибити свідчення з Віктора Медведчука, "швидко і справедливо" засудити його, а потім обміняти на полонених. Цим діячам варто уважно оглядатися на всі боки і міцно замикати двері на ніч, щоб самим не опинитися в числі осіб, що обмінюються", - нахамив Медведєв.

Міняти Медведчука чи ні?

У Кремлі серйозно роздратовані тим, що Віктора Медведчука так і не вдалося вивезти з України. І справа не тільки в тому, що голова політради ОПЗЖ такий дорогий російському начальству. До пана Медведчука у московських кумів та партнерів накопичилося чимало запитань. У тому числі, про чималі кошти, виділені на підривну роботу та створення "п'ятої колони" в Україні, які були розбазарені.

Безглузде кремлівське командування кидало своїх солдатів на смерть проти ЗСУ, марно розраховуючи, що в Україні їх зустрінуть організовані групи колабораціоністів.

Віктор Медведчук, знаючи все це, міг погодитись на "евакуацію" від безвиході, побоюючись, що, перебуваючи в Україні, він ризикує ще більше.

Показово, що Медведчука взяли саме тоді, коли пішли розмови про українських полонених в обложеному Маріуполі. Судячи з заяв Володимира Зеленського, Офіс президента всерйоз розглядає варіант обміну Віктора Медведчука на українських солдатів.

"Не слід було публічно говорити про можливий обмін Медведчука. Все-таки варто було б дочекатися пропозицій з боку росіян. Якщо й міняти, то на щось надважливе. Наприклад, на зняття блокади з Маріуполя. Тому в цілому питання з обміном - дуже дискусійний. З точки зору законності та національних інтересів, Медведчук має пройти через судовий процес, відповісти на питання суддів та звинувачення, отримавши у результаті вирок", - наполягає у розмові з "Апострофом" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Радник голови МВС Вадим Денисенко також вважає, що не варто поспішати з обміном кремлівського кума, оскільки на Віктора Медведчука ще чекають слідчі, прокурори та суддя.

"Коли ми говоримо про Медведчука, мені здається, дуже правильно було б зробити дві речі. Перше, щоб він дав певні свідчення, тому що має величезний обсяг інформації про те, хто, кому, скільки і за що давав з РФ для створення "п'ятої колони" та руху колаборантів. Друге, ідеально було б (якщо це можливо, звичайно) провести максимально швидко судовий процес. Дати Медведчуку відповідний термін, отримати свідчення від нього та після цього обміняти", - сказав Вадим Денисенко в ефірі одного з телеканалів.

Порошенку приготуватись?

Утім, як вважають вітчизняні спостерігачі, затримання Віктора Медведчука має насторожити не лише Кремль, а й колишнє керівництво України. Адже раніше екс-президента Петра Порошенка неодноразово дорікали у "каламутних" зв'язках з лідером ОПЗЖ, сприянні у бізнесі та створенні медіа-імперії, яку згодом зруйнували санкціями РНБО.

"Зараз одне з основних питань - розколеться Медведчук чи ні? Відповідь на це питання зараз має турбувати і Петра Порошенка. Запитань багато. Як Медведчук зміг купити три загальнонаціональні телеканали? Без участі тодішнього президента та СБУ цього було б неможливим. Саме ці телеканали мали б готувати російське вторгнення, щоб українці без опору зустріли російські танки. Як Медведчук отримав контроль над частиною паливного ринку? Плюс "вугільна справа", що кидає тінь на самого Порошенка", - зазначив у розмові з "Апострофом" політтехнолог Сергій Гайдай.

За однією з версій, співробітники СБУ у 2014-2015 роках під контролем Віктора Медведчука могли возити готівку до ОРДЛО як оплату за вугілля, поставлене з окупованих районів Донбасу. Якщо ця версія підтвердиться, то це автоматично завдає удару по Петру Порошенку.

"Уявіть собі ситуацію, що зараз СБУ за командою від перших осіб країни везе у тимчасово окуповані райони Херсонщини валізи з грошима, щоб цією готівкою розрахуватися за, припустимо, постачання продовольства на підконтрольну територію", - додав Сергій Гайдай.

Тим не менш, в умовах війни з РФ набагато ціннішими стануть свідчення Медведчука щодо внутрішньої механіки діяльності "п'ятої колони". Якщо, звісно, знайдуться професійні слідчі, які можуть такі зізнання здобути у повній відповідності до кримінально-процесуального законодавства.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів