RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Танки сьогодні, на що чекати завтра: чи прокидається Захід

Наші союзники, схоже, зрозуміли, що тягнути далі із Росією не можна

Наші союзники, схоже, зрозуміли, що тягнути далі із Росією не можна Фото:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та прем'єр Німеччини Олаф Шольц на Всесвітньому економічному форумі в Давосі виступили з різкими заявами на підтримку України. Перший закликав збільшити постачання зброї в Україну, оскільки, за словами Столтенберга, у війні з Росією настав переломний момент. Другий назвав єдину умову припинення війни – поразку Росії. Також стало відомо, що Сполучені Штати мають намір найближчим часом сформувати масштабний пакет військової допомоги Україні на загальну суму близько 2,5 мільярдів доларів, який вперше включатиме бойові машини Stryker. Риторика західних лідерів за останні тижні "еволюціонувала" від встановлення "Україна має вистояти" до відкритих заяв "Росія має якнайшвидше програти". Чим саме зумовлений рішучий настрій генсека НАТО та глави уряду ФРН читайте в авторській колонці для "Апострофа" військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка.

Заява Йєнса Столтенберга про те, що якщо цивілізований світ хоче досягти мирного рішення шляхом переговорів завтра, то треба надати більше зброї Україні сьогодні, вкладається у логіку його попередніх заяв. З початку вторгнення він неодноразово говорив про те, що наша країна має отримати все необхідне для відбиття російської агресії.

Саме це націлений формат "Рамштайн". І тому вступ генсека НАТО в Давосі звучав саме так: Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони, бронетехніки, боєприпасів, запасних частин; а також ЗСУ потрібні можливості технічного обслуговування та ремонту, щоб техніка продовжувала бути у строю.

Глава німецького уряду Олаф Шольц, на перший погляд, виступив "незвичайно", хоча в його словах простежується стара логіка - ФРН у плані постачання озброєнь (особливо, якщо йдеться про танки) координуватиме свої зусилля з союзниками по НАТО і насамперед із США.

Читайте: Запрягайте, німці, танки: коли Шольц відправить "Леопарди" Україні

Слова Шольца про те, що "Росія має програти" обумовлені тим, що кремлівський диктатор Путін взагалі не демонструє жодних ознак готовності до будь-яких переговорів. Останній шокуючий для американців та європейців приклад – терористичний удар росіян по житловому будинку в Дніпрі, а також безсоромна і абсолютно людожерська брехня Кремля з цього приводу.

Для німецького уряду та еліти Німеччини загалом настав вирішальний момент, коли потрібно публічно відмовитися від будь-яких компромісних варіантів (неважливо, якою економічною логікою чи вигодою він прикриваються) з путінською Росією. Німеччина має шанс за допомогою формату "Рамштайн" оновити свою історичну спадщину, опинившись у числі держав, які зробили все для перемоги над божевільним людожером, який хоче знищити не лише Україну, а й усе, до чого дотягнуться його брудні руки.

Наступний момент полягає в тому, чому такі заяви Столтенберга та Шольца прозвучали саме в Давосі, на якому говорять на важливі для світу економічні теми. Затяжна війна, на яку націлюється Путін, вкрай невигідна ні нам, ні західним союзникам. Путінська агресія тисне на світові ринки, впливає на інвестиційні настрої та гальмує зростання. Фігури рівня Столтенберга і Шольца розуміють "гібридну" суть російської тактики - влізти в конфлікт, перетворити його на болото і тягнути час до чергових виборів до ЄС чи США, очікуючи, що там прийдуть до влади політики, які "втомилися від війни".

Столтенберг і Шольц розуміють, що не можна давати Путіну такий шанс, не можна перетворювати економічні проблеми, кризу вартості життя та інфляцію на кремлівську зброю, націлену проти Заходу.

І останній аспект, який може турбувати їх обох – прагнення Кремля виграти час, довести до логічного фіналу "часткову мобілізацію", зібравши для чергового удару по Україні 400-500 тисяч людей. Сумнівно, що у них буде така можливість, враховуючи вкрай низький потенціал російського ВПК, злодійство та головотяпство у російській армії, але ніколи не варто недооцінювати супротивника. Якщо Кремлю вдасться за рахунок "чмобіків" не лише компенсувати втрати, а й оперативно формувати резерви та технічно їх оснащувати, то контингент у 300-400 тис. може стати проблемою.

Повторюся, таких шансів у росіян небагато, але завжди варто зважувати на ризики. Україні важливо протягом цього року вибити ворога зі всіх наших територій, закривши питання з окупацією остаточно. Тягнути довше - може бути ризиковано. Шольц та Столтенберг це чудово розуміють.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли