RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Поки що пристрілка: що стоїть за ударами морськими дронами по Севастополю

Нещодавній інцидент у Севастополі оголив усі прорахунки російського командування

Нещодавній інцидент у Севастополі оголив усі прорахунки російського командування Фото:

У ніч на 24 квітня в окупованому Севастополі пролунали вибухи. Російське командування заявило, що вибухи нібито стали наслідком атаки ЗСУ з використанням морських безпілотників. Міноборони РФ звинуватило Україну в порушенні "зернової угоди", оскільки атака нібито була в районі гуманітарного коридору. Українське командування не коментує удари по Севастополі, але низка інцидентів у севастопольській бухті продемонстрували нездатність окупаційної команди забезпечити надійне прикриття власної бази. Подробиці читайте у колонці військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка спеціально для "Апострофа".

У міноборони РФ наполягають, що 23 березня та 24 квітня ЗСУ нібито атакували пункт базування окупаційного флоту в Севастополі та цивільну інфраструктуру Криму безекіпажними катерами (БЕК). Як заявляють у відомстві Сергія Шойгу, аналіз маршруту руху безпілотників нібито "показав, що всі вони були запущені з акваторії порту Одеси", визначеного для реалізації "чорноморської ініціативи". При цьому розгортання БЕК нібито було здійснено в районі гуманітарного коридору, що за інтерпретацією окупантів "ставить під загрозу" чергове продовження "зернової угоди" після 18 травня.

Слід почати з того, що вітчизняне командування не коментує свою причетність до інциденту, який нещодавно стався у севастопольській бухті. Поки що виходить так, що деякі неназвані сили атакували військово-морську базу окупантів за допомогою БЕК.

Прагнення росіян перевести стрілки на Україну, а також прив'язка самої атаки на базу в Севастополі до "зернової угоди" обумовлено низкою причин. І насамперед тим, що окупантам в Криму нічого протиставити тактиці використання БЕК – ні у військовому плані, ні в політичному.

Читайте: Ліки від "Кинджалів" та "Іскандерів": як Україна закриє небо

Слід нагадати, що з жовтня минулого року в севастопольській бухті періодично відбуваються різні інциденти, що підтверджують факт того, що звільнення території Криму наближається з кожним днем. І найголовніше, що окупанти цьому ніяк не завадять.

Відомо, що в ніч на 24 квітня два надводні БЕК намагалися прорватися в бухту Севастополя, хоча після атаки 29 жовтня минулого року російське командування зробило певні висновки, розкинувши в море бонові загородження як перешкоду для БЕКів. Очевидно, що низка недавніх ударів морськими дронами більше є розвідкою, ніж виконанням певного бойового завдання.

У разі деякі поки невідомі сили активно промацують оборону противника на півострові, влаштовуючи розвідку боєм. Додатково до цього інцидент 24 квітня продемонстрував ще одну дуже важливу деталь щодо рівня безпеки бази окупантів у Севастополі. У відомстві Сергія Шойгу не зуміли за минулі півроку забезпечити достатню безпеку стратегічному об'єкту – бухті - за допомогою виявлення та знищення потенційно небезпечних об'єктів на безпечній відстані в 20-50 км.

Як і в жовтні минулого року, росіяни можуть протидіяти таким інцидентам у безпосередній близькості до зони ризику, але не далі. Останнє свідчить лише про обмежені можливості росіян щодо забезпечення безпеки бухти, а в перспективі, якщо удари почастішають, то вони не зможуть зробити навіть необхідний мінімум.

Якщо БПЛА ще можна на прийнятній відстані виявити засобами ППО, а потім збити навіть стрілецькою зброєю, то з БЕК ситуація набагато складніша. Морські дрони можуть бути виявлені лише тоді, коли вони фактично виходять на ударну позицію. Російському командуванню на тлі їхніх провалів в Україні, зальотів на територію Підмосков'я БПЛА, начинених вибухівкою, численних "дір" у їхній власній обороні просто нічим крити.

Окупантам у Криму, очевидно, що вони отримали черговий сигнал про те, що їм доведеться пакувати валізи, забиратися з української території, і що в будь-яких їхніх військових планах завжди буде виявлено прорахунок чи "дірка", через яку може прилетіти все, що завгодно. Морські дрони або БПЛА - можуть виявитися лише "пристрілкою". Єдине, на що опинилися в такій ситуації, здатні в Кремлі - розпочати дурний політичний шантаж, погрожуючи зірвати "зернову угоду". Такі заяви ще більше оголюють невпевненість Москви і сам факт того, що російські окупанти на півострові опинилися у слабкій позиції.

Читайте також: Росія будує потужні укріплення, але вони не зупинять український наступ - військовий експерт

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли