RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гройсман та його стратегія: як колишній прем'єр повертає свій вплив на Вінничині

Партія Гройсмана використовує різні методи для збереження панування у регіоні

Партія Гройсмана використовує різні методи для збереження панування у регіоні Фото: "Апостроф"

Поки українці героїчно боронять свою землю від загарбників, втрачаючи рідних та близьких, потерпаючи від щоденних ракетних атак та економічних негараздів, українські політики повертаються до звичних для них форм діяльності – боротьбі один з один заради влади та грошей. Не є виключенням в цьому плані і Вінничина. Тут повернути свій вплив активно намагається "Українська стратегія Гройсмана". Про те, що відбувається, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Українська стратегія Гройсмана" втративши перспективу заявити про себе на загальноукраїнському рівні почала стрімко втрачати позиції і в базовому для себе регіоні. Головною причиною цього експерти називають вкрай дивну позицію лідера партії, колишнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який після початку широкомасштабної агресії зник з публічного поля та, як подейкують його однопартійці, взагалі з території України. А коли повернувся, то з подивом дізнався, що рейтинг – це не ріпак і за ним треба доглядати. Інакше кажучи, вінничани почали забувати Гройсмана. А заяви від його імені, що роблять соратники, мають протилежний ефект через відсутність самого Володимира Борисовича.

Бажаючи повернути вплив, Володимир Борисович вирішив підсилити партійні кадри за рахунок депутатів місцевих рад Вінниччини різних рівнів та голів територіальних громад, яких було обрано від інших політичних сил. А також покарати свої кадри, які мають власну позицію, що відрізняється від партійної позиції "стратегів". Але, як нам здається, метод "батога та пряника" в частині пряника не дуже спрацював, тому "Українській стратегії Гройсмана" лишився лише батіг, яким вони почали розмахувати направо і наліво.

Читайте також: "Гройсман заблукав, заблукала і його партія": політолог прокоментував амбіції екс-прем'єра та інтриги його політсили

Найбільше дісталося Козятину, Гайсину, Бершаді та Тростянцю.

Наприклад, відповідальним за Тростянецьку ОТГ в штабі Гройсмана визначили депутата облради від партії Гройсмана Ігора Хміля. Наприкінці квітня цього року Ігор Хміль відзначився тим, що став єдиним депутатом у Вінницькій обласній Раді, який не проголосував за розірвання стосунків між Вінницькими громадами та УПЦ московського патріархату. До речі, партія Гройсмана на цей вчинок свого депутата ніяк не відреагувала. А у вересні 2022 року Ігор Хміль потрапив до уваги ЗМІ у зв'язку з затриманням при перетину кордону. Журналісти зазначають, що на пункті пропуску Могилів-Подільський, під час огляду автомобіля людини, що схожа на депутата облради Ігоря Хміля (фракція "Українська стратегія Гройсмана") правоохоронці знайшли набої та речовину зеленого кольору (ймовірно, канабіс).

Як стало відомо з наших джерел, відпрацьовувати своє «підвищення» Хміль начебто почав з намагання звільнити директора Тростянецької лікарні Тимофія Лозинського та поставити на його місце свою куму. Коли громада та голова ОТГ Людмила Червонецька справедливо обурилися та захистили шанованого лікаря, то, як кажуть в громаді, Хміль начебто почав налаштовувати місцевих депутатів вже проти голови ОТГ. Мотивація Хміля здається очевидною: нинішнє керівництво лікарні категорично відмовилося приймати участь у схемах дружини колеги Хміля Геннадія МазураТаісії Мазур, яка володіє фармакологічною компанією "Фарма-Віта" та намагається постачати Тростянецькій лікарні свої ліки за "спеціальними" цінами.

Але цікавіша історія розвивається в Бершаді, одній з найбільш успішних в фінансовому плані місцевих громад.

В намаганні отримати доступ до місцевого бюджету, "команда Гройсмана" вирішила збити міського голову Віталія Драгана, якого було в свій час обрано від партії Гройсмана. Міський голова став на захист коштів громади та наразився на кампанію по дискредитації від своїх однопартійців.

Керують цим процесом в Бершаді відомі вінницькі політтехнологи брати Штогрини. Задля усунення міського голови Бершаді вони навіть домоглися створення неформальної коаліції між фракцією партії Гройсмана та партією "Наш край" в міській раді.

Тобто, як бачимо, задля спроби повернутися до влади на Вінниччині, Гройсман та його команда не зупиняються ні перед чим.

Як нам здається, намагання таким способом переглянути результати місцевих виборів 2020 року вдарить у підсумку по самій "Українській стратегії Гройсмана". Але поки що єдина стратегія Гройсмана, на наш погляд, полягає в протистоянні та боротьбі з місцевим самоврядуванням Вінниччини та намаганні поставити його під свій тотальний контроль.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів