RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Жалюгідна подоба шантажу: чи з'явиться в Білорусі російська ядерна зброя

Кремль на даний момент не перевіз до Лукашенка ТЯЗ

Кремль на даний момент не перевіз до Лукашенка ТЯЗ Фото:

Глава ГУР України Кирило Буданов повідомив, що наразі жодної ядерної боєголовки не було переміщено з Росії до Білорусі. За його словами, нещодавні заяви російського диктатора Володимира Путіна та його мінської маріонетки Олександра Лукашенка про завезення до Білорусі першої партії тактичної ядерної зброї (ТЯЗ) фактично є блефом. Чому для росіян заведення ЯЗ на територію Білорусі створює більше проблем, ніж дає переваг, читайте в колонці для "Апострофа" політичного аналітика та експерта з ракетних озброєнь Олександра Кочеткова.

Глава української військової розвідки Кирило Буданов в ефірі загальнонаціонального новинного марафону розповів про підготовку сховищ для ядерної зброї в Білорусі, уточнивши, що станом на зараз вони порожні.

Аналогічний висновок зробила моніторингова група "Беларускі Гаюн", повідомивши, що повідомлення про переміщення в країну ТЯЗ не має фактичного підтвердження.

Інформація про те, що росіяни завели в РБ першу партію ЯО, першим озвучив мінський диктатор Олександр Лукашенко, його слова були підхоплені журналістами Reuters, а потім "посилені" особистими визнаннями Володимира Путіна, зробленими на міжнародному форумі в Пітері 16 червня. Все, більше публічних джерел немає.

Кому вірити? Явно не Путіну і Лукашенку. Самозваний "президент" Білорусі настільки розійшовся у своїх фантазіях, що заявив російським пропагандистам, що на територію його країни російські військові завезли ЯЗ, потужність якого нібито втричі (!) перевершує потужність снарядів, скинутих на Хіросіму та Нагасакі.

Читайте також: У Путіна в рукаві залишилася тільки ядерна зброя: чи застосує Росія свій останній козир

По-перше, не можна "просто так" взяти і раптово перевести з РФ до РБ навіть тактичну ядерну зброю невеликої потужності. Будь-яка ЯЗ зберігається на спеціальних базах, координати яких відомі з часів СРСР. Заряди перевозять на спеціальному транспорті і в спеціалізованих контейнерах, в яких температура не може коливатися більше ніж на три градуси за Цельсієм. Як тільки така машина з супроводом залишить ядерний об'єкт, це буде зафіксовано з супутника, а також засобами аеророзвідки, а також підтверджено агентурними повідомленнями. Зі слів Кирила Буданова випливає, що такого підтвердження поки що немає, але окупанти готуються.

Друге, у Кремлі розуміють, що Лукашенко – вельми сумнівний союзник. Якщо на його території розмістити ЯЗ, то мінський диктатор, який усі роки правління "нахлобучував" Москву, вже думатиме про те, як цю зброю використовувати у торгах із Заходом задля збереження власного режиму. Зрозуміло, чому Лукашенко мріє мати таку потужну бомбу, яка "втричі потужніша за ту, що скинули на Хіросіму". Чим потужніший заряд, тим дорожче його можна "продати" країнам НАТО.

Далі, якщо ТЯЗ розміщено на території РБ, його не можна застосувати як звичайні озброєння. Рішення ухвалюється на кількох рівнях. Коли машини з ТЯЗ вийдуть з бази та висуваються на бойову позицію для удару, це також буде зафіксовано з супутника та літака-розвідника. Тут уже можливі будь-які рішення. Аж до превентивного удару.

Ніхто в світі не мав досвіду запуску реальної ядерної ракети. Може це для когось буде відкриттям, але на навчаннях завжди запускали ракети (у тому числі балістичні), які замість ядерного заряду були "нафаршировані" масогабаритним макетом.

Пуск справжньої ядерної ракети – ризикований експеримент. Зрозуміло, чому росіяни у разі чого розглядають варіант удару з території Білорусі. Тут для Лукашенка мало приводів для радості насправді. Ракети може через різні технічні причини вибухнути прямо на старті або в перші секунди польоту з непередбачуваними наслідками.

Наступний момент – фактор збільшених можливостей ППО України. Тактична ядерна зброя, яку росіяни планують розмістити в Білорусі, не відрізняється від "звичайного озброєння". Зовні воно може виглядати як звичайна ракета, така як "Калібр", "Кинжал" або "Іскандер", але має ядерний заряд певної потужності відповідно до характеристик самої ракети. Засоби доставки тактичної ядерної зброї можуть відрізнятися, але вони принципово відрізняються від стратегічних ядерних ракет, які можуть бути запущені, у тому числі, з підводних човнів і які складніше перехопити.

Теоретично росіяни можуть використовувати тактичну ядерну зброю з території Білорусі, це вже знайомі для нас ракети, якими вони тривалий час порушують безпеку нашої країни. Однак вони стануть цілями для наших систем протиракетної оборони, як і звичайні ракети. Технічно тактична ядерна зброя спроектована таким чином, що у разі ураження силами протиповітряної оборони ядерний вибух не відбудеться у повітрі. Він виникне лише у випадку, якщо ракета успішно досягне цілі у нормальному режимі, а не буде знищена у польоті.

У разі збиття тактичної ядерної ракети зараження навколишньої території буде обмеженим. Радіус серйозного зараження становитиме одну-дві сотні метрів.

І останнє, але найважливіше. У Кремлі самі не знають, що їм дасть використання ТЯЗ проти України. Налякати політичне керівництво і завдати обеззброюючого удару по ЗСУ? Дурниці, які навіть коментувати, немає сенсу. Деморалізувати населення України, щоб воно вимагало "переговорів" із Кремлем? Такого не було в найважчі перші тижні вторгнення і зараз не буде тим більше.

Лякати Захід також безглуздо. Спершу Путін назвав "червоною лінією" передачу Україні американських протитанкових комплексів "Джавелін", що було ще до відкритого вторгнення в Україну. Тодішній президент США Дональд Трамп плював на ці попередження, розпорядившись поставити озброєння ЗСУ. Вже в ході вторгнення "червоною лінією" стали системи HIMARS, а після постачання ЗСУ танків та важкої бронетехніки. Потім Кремль погрожував США за системи ППО "Patriot", але безрезультатно.

У тому числі через те, що країни НАТО перетнули всі ці путінські "червоні лінії", а кремлівський диктатор у відповідь тільки червонів і тряс повітря, британці поставили нам далекобійні ракети Storm Shadow, а країни НАТО почали підготовку українських пілотів для польотів на F-16. Як наслідок, у Кремлі розуміють, що якщо вони від великого "розуму" завезуть до Білорусі ТЯЗ і з дурості його застосують, то наслідки для російського керівництва можуть бути непередбачуваними. Точніше, навпаки, дуже очевидними.

Читайте: Чи застосовує Путін ядерну зброю: Байден оцінив ризики

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному