RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція "Орденоносець": що чекає на Шуфрича за його шашні з РФ

Любитель російських медалей і військової форми поки що відправився в ізолятор

Любитель російських медалей і військової форми поки що відправився в ізолятор Фото:

15 вересня співробітники СБУ прийшли в гості до нардепа Нестора Шуфрича. Щоправда, вони прийшли без запрошення і з ордером на обшук. Пізніше генпрокурор повідомив Шуфрича про підозру у держзраді і затриманий нардеп вирушив у ізолятор на 2 місяці без права внесення застави. Про проросійські погляди Шуфрича відомо давно, але затримали його лише зараз, на 19-му місяці повномасштабної війни з Росією. Чому це сталося і якою є подальша доля одіозного нардепа, читайте в матеріалі "Апострофа".

Полководець перемоги

Ранок, 15 вересня, для народного депутата Нестора Шуфрича видався неспокійним. У його маєток у Козині завітали співробітники СБУ. Згодом почали з'являтися подробиці візиту силовиків. Повідомлялося, що Шуфрича звинувачують у держзраді за "поширення російської пропаганди" на телеканалах.

СБУ в будинку у нардепа провели оперативно-розшукові заходи і незабаром у мережі почали з'являтися цікаві фото. Під час обшуку у Шуфрича виявили колекцію георгіївських стрічок, російські медалі, ордени, всілякі герби країни-окупанта, колекцію російських військових кітелів.

З'ясувалося також, що Шуфрич є "полководцем перемоги" та "ветераном збройних сил РФ". Відповідні посвідчення також було знайдено у будинку.

Таке посвідчення знайшли у Шуфрича

Колекція мундирів Шуфрича

Під час обшуку в будинку нардепа правоохоронці знайшли документ із концепцією автономії Донецької та Луганської областей, який датований липнем 2014 року за підписами самого Шуфрича та його колеги з ОПЗЖ, кума Путіна Віктора Медведчука.

Читайте: "Знається на рольових іграх": соцмережі вибухнули фотожабами на затримання Шуфрича

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив Шуфрича про підозру у державній зраді.

У чому звинувачують

Колишній член Партії регіонів та ОПЗЖ Нестор Шуфрич досі є депутатом Верховної Ради. Більше того, він навіть очолює комітет із свободи слова. Наразі Шуфрича підозрюють у роботі на колишнього нардепа від Партії регіонів та агента ФСБ РФ Володимира Сівковича. При цьому слідчі "накопали" чимало подробиць про ці зв'язки.

Згідно з інформацією, досудове розслідування у справі Шуфрича аналізує діяльність депутата, починаючи з 9 липня 2021 року. На той момент Володимир Сівкович, який живе в Росії з 2014 року, нібито залучив депутата Шуфрича для здійснення підривної діяльності.

За даними слідства, Шуфрич та Сівкович мають "особисті, тісні, постійні зв'язки, засновані на взаємній прихильності, довірі, товариській солідарності, спільних інтересах, оцінках подій, людей та ідейній близькості". Шуфрич нібито погодився на пропозицію Сівковича, як представника Росії, "про надання допомоги у підривній діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці".

За матеріалами слідства, Шуфрич, згідно з розробленим представниками вищого політичного керівництва Росії планом, мав публічно виступати в Україні та РФ для дискредитації української влади, звинувачувати з надуманих причин вище військово-політичне керівництво держави в ескалації на сході України, поширюючи думку про конфлікт на сході України як громадянську війну.

Також Шуфрич за інструкціями Сівковича мав подавати депутатські звернення, координуючи свої дії із Сівковичем, який у свою чергу узгоджував дії нардепа зі спецслужбами РФ з метою проведення підривної діяльності. Крім того, Шуфрич мав постійно звітувати Сівковичу про виконання поставлених завдань.

Серед іншого, слідством встановлено, що протягом літа 2021 року Сівкович пересилав Шуфричу за допомогою месенджера Телеграм готові файли депутатських звернень та заяв про злочини, де нардеп вимагав розслідування щодо керівництва Головного управління розвідки Міністерства оборони України та інших органів влади.

Спілкування Шуфрича та Сівковича у месенджері телеграм з метою узгодження дій депутата відбувалося регулярно, іноді з інтервалом обміну повідомленнями до 1 хвилини. Так, Шуфрич для звіту Сівковичу надсилав йому відеофайли зі своїми виступами на телеканалі "Перший незалежний", "НАШ", "Україна 24", де нардеп озвучував тези, отримані від Сівковича.

Також Шуфрич пересилав Сівковичу зображення своїх депутатських запитів від липня 2021 р. на адресу Генерального прокурора про витребування внесених відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідство встановило, наприклад, що 13 липня 2021 року Шуфрич, продовжуючи виконувати завдання Сівковича, переслав йому два відеофайли з виступами Шуфрича тривалістю 4 хвилини 32 секунди та 4 хвилини 45 секунд відповідно, які транслювалися на телеканалі "Росія 1". Вони містили дискредитацію української влади та звинувачення президента України в ескалації конфлікту на сході України.

Сівкович, виконуючи функцію у злочинному плані, надсилав Шуфричу копії закордонних паспортів окремих громадян України для використання при оформленні запиту на адресу Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Зокрема, Сівкович готував Шуфричу проект депутатського звернення на адресу ГУР, з вимогою надати інформацію про належність певних осіб до зазначеного органу.

Шуфрич звітував Сівковичу. Так, слідство виявило, що Шуфрич направив Сівковичу відповіді голови Національної поліції України щодо результатів розгляду депутатського звернення, в якому містилися відомості про слідчий підрозділ, який здійснює досудове розслідування щодо кримінального провадження, яке представляло інтерес для Сівковича.

У цьому контексті слід зазначити, що Нестора Шуфрича в перші дні повномасштабного вторгнення, коли російські війська наступали на Київ, було затримано батальйоном тероборони за спробу сфотографувати блокпост. Захисники Києва тоді здали нардепа до СБУ, але пізніше його було відпущено і навіть змогло виїхати за кордон. Потім, правда, вирішив повернутись.

"Шуфрич не очікував на "гостей". СБУ зібрала докази і вручила підозру до того, як нардеп щось запідозрив. Упевнений, що якби Нестор Іванович відчув запах смаженого – втік би за кордон", - говорить політолог Олексій Голобуцький.

Хто такий Сівкович

У звинуваченні проти Шуфрича надзвичайно часто згадується прізвище Сівковіч. Цей персонаж багато років працював у КДБ, потім був помічником другого президента України Леоніда Кучми. Обирався народним депутатом Верховної Ради України IV, V та VI скликань від різних партій, у тому числі від Партії регіонів. В уряді Азарова Сівкович був віце-прем'єром і займався силовим блоком. З жовтня 2010 року по лютий 2014 року обіймав посаду заступника секретаря РНБО. Після втечі до Москви 2014 року Сівкович працював на ФСБ і, за даними СБУ, координував роботу російської агентури в Україні.

Саме він курирував колишнього начальника Управління СБУ у Криму Олега Кулініча, підозрюваного у державній зраді.

Шпигун чи не шпигун?

"Кейс Шуфрича" ще раз продемонстрував: усі, хто кликав війну в Україну, опиняться за ґратами. Такі справи задовольняють один із найголовніших суспільних запитів: запит на справедливість та відплату", - зазначив Олексій Голобуцький.

За словами політолога, українські спецслужби змогли провести непогану операцію.

“Нестора Івановича багато років підозрювали у прямій роботі на Росію, але це вимагало юридичного обґрунтування."Глава комітету зі свободи слова" вдало косив під опозиціонера, зокрема в Європі. Проте вперше докази прямої роботи на Росію було зібрано", - сказав Голобуцький.

На думку політолога, для Шуфрича СБУ запустила новий лічильник. "Він значно серйозніший за попередні лічильники мордобою. Як показує практика, суди регулярно виносять обвинувальні вироки зрадникам за матеріалами Служби. Тому новий лічильник від СБУ піде для Шуфрича на роки", - резюмував Голобуцький.

А ось журналіст проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов сумнівається, що СБУ вдасться довести приналежність Шуфрича до російської шпигунської мережі.

"Жодних доказів його приналежності до шпигунської мережі рашистів СБУ не оприлюднило, - написав Ніколов, - Бутусов дозволив собі дати лише натяк: "За висновками слідства, Шуфрич за завданням Сівковича виступав на телеканалах України та Росії з метою поширення російської пропаганди та просування антиукраїнської політики".

Журналіст також висловив сумніви, чи достатньо такого доказу для в'язниці за державну зраду.

"Але цього може вистачити для накладення санкцій президентом на кшталт Деркача. Тобто майно (наприклад, мармуровий маєток із люстрою в целофані) та фірми (наприклад, венчурний фонд "Реал груп") можуть піти під конфіскацію. А потім якщо слідчий знову забуде забезпечити арешт майна як з Медведчуком – і можна буде спи...ти щось цікаве", - резюмував Ніколов.

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок припустив, що Шуфрич все ж таки може втекти з України, але сподівається, що цього не станеться: "Я не виключаю, що дадуть добро, відкупиться (у хорошому сенсі), укладуть угоду з Шуфричем, він втече з України. Хотілося б, звичайно, щоб цього не було. Забрати та посадити. Ось так має бути".

Втім, поки що Шуфрич точно перебуватиме в Україні. І в ізоляторі. Чи стане він предметом торгів з обміну? Є всі підстави вважати, що Медведчук може захотіти звільнити свого давнього соратника із СІЗО та попросить свого кремлівського кума вирішити питання.

Читайте також: Ватне комбо: з'явилися фото "рольових" костюмів, знайдених у Шуфрича

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів