RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Мрії про блекаут: чи зможуть окупанти "вимкнути" Україну взимку

Кремлівські стратегії перед кожною зимою марять, що Україна спочатку "замерзне", а потім "розвалиться"

Кремлівські стратегії перед кожною зимою марять, що Україна спочатку "замерзне", а потім "розвалиться" Фото:

У понеділок, 23 жовтня, під час чергового обстрілу української території, російські окупанти потрапили в енергетичний об'єкт – цілком імовірно, що напередодні холодів ворог знову почав цілитися в критично важливі споруди. Яка ймовірність, що найближчими тижнями Москва почне тероризувати українську енергосистему, а також чим ми можемо відповісти, читайте в колонці військового експерта, льотчика-інструктора Романа Світана, спеціально для "Апострофа".

Наразі перебої з електрикою виглядають як "побічний продукт" російських ударів по цивільних, промислових та інфраструктурних об'єктах. Є ризик, що з наближенням морозів росіяни почнуть бити саме по енергетиці, але тут набирає чинності низка факторів, які ускладнять росіянам і так непросте завдання з організації блекауту.

Перше, на що слід звернути увагу – відсутність чинника раптовості Кремля. Так, ще восени минулого року багато хто в Україні припускав, що Москва битиме по критичній інфраструктурі, щоб залишити населення країни не лише без електрики, але без води та тепла. Єдина "заковика" при аналізі та прогнозуванні ситуації полягала в тому, що такі удари, з військово-тактичної точки зору, абсолютно безглузді, оскільки вони ніяк не позначаються на здатності Сил оборони України вести наступальні та контрнаступальні дії.

Незважаючи на це, кремлівські начальники, надивившись своєї телевізійної пропаганди, з 2014 року маніакально щозиму чекають, що Україна "ось-ось замерзне", а потім "розвалиться". Минулої осені до цього "геніального плану" приєднався такий самий "геніальний" розрахунок, що населення нашої країни, посидівши без електрики, почне вимагати від влади, Офісу президента та особисто Володимира Зеленського започаткувати "переговори" з Росією на путінських умовах. Восени минулого року кремлівські планувальники зробили ту ж саму помилку, як і перед відкритим вторгненням до нашої країни – тотально недооцінили потенціал та готовність країни до опору, водночас суттєво переоцінивши власні військово-політичні можливості.

Читайте також: Росія поширює брехню: в Україні попередили з приводу блекаутів

У результаті взимку 2022-2023 років росіяни нещадно розстрілювали свій запас ракет, включаючи і горезвісні "Кинджали", по нашій інфраструктурі, не отримавши жодних соціальних протестів і вимог "переговорів". Чому цього сезону у них може бути інакше?

Другий момент. Велика ймовірність, що і в цей осінньо-зимовий період російські окупанти під гаслом "можемо повторити" знову битимуть по енергетичних об'єктах та інфраструктурі в цілому. Ми фіксуємо, що останніми тижнями противник активно використовує саме БПЛА (як "Шахеди", так і власні розробки типу "Ланцет"), а ракети використовуються менш активно, але при цьому прицільно по цивільних об'єктах з метою вбити якнайбільше саме беззбройного цивільного населення. Ворог однозначно накопичує ракети для ударів по інфраструктурі, включаючи найважчі модифікації типу Х-22, у якої бойова частина важить майже тонну. Так, це старі, ще радянські і не зовсім точні ракети, але росіяни їх мають.

Третій аспект полягає в тому, що крім відсутності фактора раптовості, росіяни дуже скуті у своїх діях в акваторії Чорного моря, де ми "дістаємо" їх модифікованими ракетами "Нептун", західними Storm Shadow, а також морськими та повітряними дронами. "Бавівна" цвіте в Криму щодня і прильоти (навіть найсерйозніші та найгучніші) там перестали бути новиною. Після пошкодження кількох окупаційних кораблів, включаючи один підводний човен, російське командування перекидає свій корабельний склад в Азовське море та на базу в Новоросійську. Особливо кораблі-ракетоносії. Зважаючи на те, що вони все одно заходять до Севастополя, склади з БК у них там.

По мірі просування сил оборони України по Запорізькій області, а також посилення нашого ракетного потенціалу, росіянам стане "незатишно" і в Азовському морі. Тому там вони також особливо намагаються не відсвічувати. Отже, виходить, що запускати "Калібри" доведеться з акваторії ближче до Новоросійська, що збільшує час підльоту, а отже, і виявлення українською ППО.

У росіян залишається можливість запускати ракети класу "повітря-земля" (Х-101 і Х-555, наприклад) зі стратегічних бомбардувальників Ту-160 і Ту-95МС, але, як кажуть знаючі люди, у Сил оборони України з кожним разом руки стають "довшими", а на території РФ дуже активні різні "добрі люди". Особливо вони активні біля військових об'єктів, на кшталт аеродрому "Шайківка", з якого у нас запускали вищезгадані Х-22. У серпні туди хтось запустив ударний БПЛА, знищивши два стратегічні бомбардувальники Ту-22М3.

Наступний важливий аспект – за підтримки західних союзників Україні вдалося посилити свої протиповітряні можливості. Так, у нас не так багато тих самих систем Patriot, але питання ще й у вмінні їх використовувати. У травні відбулася важлива для нас подія, коли наші ППОшники зруйнували російський міф про "невловиму" ракету "Кинжал". Варто нагадати, що 16 травня наші ППО знищили всі 18 ракет, випущених окупантами, з яких 6 – гіперзвукові "Кинджали". Станом на середину літа, коли окупанти активно використовували ракети нарівні з БПЛА, ефективність нашої ППО з російських ракет досягала 90%.

І ми не сидимо склавши руки. Як повідомив президент Володимир Зеленський, одна з пріоритетних тем у нашому спілкуванні із Заходом – посилення нашої ППО, як для захисту цивільного населення, так і прикриття наступних частин ЗСУ. Також непогана ідея взяти ППО в оренду у союзників. Питання було обговорено на нещодавньому засіданні формату "Рамштайн". З очевидних причин не повідомляється, які саме країни можуть нам у цьому плані допомогти.

Однозначно не повинно бути жодної ейфорії від того, що ми маємо технічні можливості збивати ворожі ракети, а населення з початку вторгнення демонструє стійкість і категоричне небажання йти на поводу у ворога. Противник залишається підлим, небезпечним. Малахольні російські генерали навіть з їх не дуже світлими розумами все ж таки намагаються робити висновки зі своїх помилок. Вони однозначно готуються до масштабних ракетних ударів, але ми також не сидимо склавши руки. Зрештою, деякі "добрі люди" у відповідь на спроби залишити Україні без світла відносно легко можуть "відключити" електрику в містах і населених пунктах європейської частини РФ, адже є "ігри", в які можна "грати" удвох.

Читайте також: Операція "Адаптація": що буде з енергопостачанням України взимку

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному