RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Три сигнали Залужного: що хотів сказати Головком ЗСУ

Головком констатував, що нам не потрібно йти в оборону, як радять деякі всепропальники

Головком констатував, що нам не потрібно йти в оборону, як радять деякі всепропальники Фото:

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав інтерв'ю виданню The Economist, яке відразу ж почали активно обговорювати в Україні, на Заході та навіть у Росії. Який меседж подав головком своїм інтерв'ю та кому, чому воно вийшло саме зараз і як воно позначиться на подальшому ході війни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Основні меседжі Залужного

Спочатку на сайті The Economist з'явилося авторське есе Залужного. Пізніше британський журнал опублікував новий текст із головкомом ЗСУ Валерієм Залужним – вже у форматі інтерв'ю. Воно вийшло досить довгим і повторювати його тут нема рації. Варто зупинитись на головних меседжах.

Основний посил Залужного такий. Ситуація на фронті зайшла в глухий кут, а український наступ ризикує змінитися позиційною війною, яка може затягтися на роки. "Глибокого та красивого прориву, швидше за все, не буде", - сказав Залужний.

"Як і в Першу світову війну, ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут", - зауважив головком ЗСУ.

Читайте також: На війну 25-річних? Яка мобілізація буде у листопаді

Далі Залужний пропонує вихід із глухого кута.

"Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а вони бачать все, що робимо ми. Щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно винайти щось принципово нове. Як колись китайці винайшли порох", - заявив головком ЗСУ.

Також Залужний визнав помилкою стратегію знекровлення російської армії.

"Це була моя помилка. Росія втратила вбитими не менше 150 тисяч осіб. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну", - заявив Залужний.

На його думку, у Росії життя коштує дешево, а Путін переймає методи бойових дій часів Першої та Другої світових воєн.

Також Залужний визнав, що контрнаступ пішов усупереч розрахункам ЗСУ та підручникам НАТО.

"Якщо ви подивіться на підручники НАТО і на математичні розрахунки, які ми робили, чотирьох місяців нам мало вистачити, щоб дістатися Криму, повоювати в Криму, повернутися з Криму, і знову входити і виходити", - заявив генерал.

За його словами, передбачалося, що ЗСУ просуватимуться на півдні зі швидкістю 30 кілометрів на день (насправді ж за чотири місяці загальний поступ становив 17 кілометрів).

Україні, щоб перемогти, сказав Залужний, потрібні нові, інноваційні підходи, які "можуть знову перетворити цю війну на позицію у війну маневрів".

Українській армії, за словами головного комітету, потрібні інновації в галузі безпілотників, радіоелектронної боротьби та обладнання для розмінування, включаючи нові роботизовані рішення.

Водночас, на думку Залужного, немає жодних ознак, що найближчим часом подібний технологічний прорив відбудеться, а тому українській армії залишається лише продовжувати наступ, зберігаючи ініціативу, щоб не дозволити війні стати позиційною.

Інтерв'ю Валерія Залужного одразу стало найважливішою темою для російських пропагандистських ЗМІ. Вони вийшли з такими заголовками: "Залужний визнав, що конфлікт навколо України зайшов у глухий кут", "Тупик": головком ЗСУ зробив несподіване визнання" і навіть такий: "Залужний прорахувався, поклавшись на західну модель управління військами".

Не преминув висловитись на цю тему і прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. "Ні, він не зайшов у глухий кут. Росія послідовно продовжує проведення спеціальної військової операції. Всі цілі, які стоять, повинні бути виконані", - сказав Пєсков.

Але, що там заявляє агресор у своїх пропагандистських цілях, не має значення.

Що побачили експерти

Стаття Валерія Залужного є путівником, завдяки якому українська влада має спілкуватися з партнерами України та пояснювати стратегічні потреби української армії на полі бою. Таку думку висловив військовий експерт Олександр Мусієнко.

Капітан української армії Тарас Березовець у коментарі також зазначив, що статтю Залужного адресовано передусім нашим західним союзникам: військовим, політикам, елітам.

Те, що ця стаття, а потім інтерв'ю Залужного адресована нашим Західним союзникам, вважає і політолог Володимир Фесенко.

"Це направлено на Захід і вийшла вона своєчасно. Залужний відповідає конгресменам-республіканцям, які гальмують із розглядом допомоги Україні. Він ставить діагноз і розповідає про плани та потреби", - зазначив політолог у коментарі "Апострофу".

Військовий експерт Мусієнко також вказує на своєчасність інтерв'ю Залужного та пов'язує його з публікацією журналу Time, що вийшла напередодні та викликала резонанс. У ній йшлося про складнощі президента Володимира Зеленського як усередині держави, яка веде війну, так і за кордоном у відносинах з міжнародними партнерами.

З Олександром Мусієнком не згоден Володимир Фесенко.

"Це точно не реакція на статтю в Time. Ініціатива у написанні матеріалу виходила від The Economist, я знаю, як вони працюють. Вони спочатку формують тему, потім запрошують під неї людину. Це все готується заздалегідь, а не за два дні, щоб відповісти Time", – пояснив політолог.

Військовий експерт Іван Ступак, як і Олександр Мусієнко побачив в інтерв'ю Залужного велике попередження та заклик, що нам потрібна допомога на вчора.

"Залужний зазначає, що нам потрібна авіація, засоби радіоелектронної боротьби, що все це важливо. Але важливо дивитися на черговість, і перша там саме авіація", - зазначив Ступак.

"Залужний в інтерв'ю говорить союзникам, почитайте свої підручники, там є колонка про сили та засоби, які виділяються для виконання подібних бойових завдань, - зауважив у коментарі полковник запасу, військовий експерт Роман Світан, - Якщо сил і коштів немає, то поставлене завдання навіть не треба починати. А на нас натиснули розпочати контрнаступ, намагаючись налякати росіян і Путіна, щоб потім дійти якихось мирних угод".

На думку Світана і про це говорить Залужний, без авіації жодного широкомасштабного настання не буде.

"Нам потрібні однозначно системи РЕБ. Це значить не полетить жоден російський дрон, зв'язок залишиться у них тільки провідна. І жодна ракета не зайде по інфраструктурному об'єкту, оскільки засіб РЕБ її заведе не туди і навіть збивати не потрібно. І Залужний підняв це питання, якщо хвиля така пішла", - підкреслив Роман Світан.

Політолог Володимир Фесенко зазначив, що своєю статтею Залужний дає три сигнали як Заходу, так і українцям.

"Я не військовий, а політолог і в статті Залужного побачив три сигнали, - каже Фесенко, - Перший полягає в тому, що війна перейшла у позиційну фазу, а це означає - лінія фронту не змінюватиметься. І ця ситуація може продовжитися нескінченно, для того, щоб цього не сталося, Залужному та армії потрібна сучасна техніка. Але навіть і вона не гарантує перемогу".

На думку політолога, якщо не вдасться змінити позиційну війну, тоді треба йти до світу.

"Другий сигнал Залужного, нам із західними партнерами треба визначити подальшу стратегію для України. Головнокомандувач чітко сформулював потреби Збройних Сил, що саме можна і треба робити, щоб змінити нинішній баланс сил у війні з Росією на благо України. Потрібно вирватися з пастки позиційної війни. Однак, виходячи з тексту Залужного, тільки самотужки ми не зможемо. Наших західних партнерів зараз мало просто допомагають нам на мінімальному рівні, щоб ми просто не програли цю війну", - продовжує політолог.

З ним згоден Іван Ступак. "Наші партнери хочуть бачити орієнтири. Тобто не тільки про те, що ми хочемо вийти на кордони 1991 року. Вони хочуть бачити план: що до кінця наступного року, наприклад, Україна хоче вийти на кордони Криму. Через деякий час - кордони Луганській області. Тому потрібні плани як покроково забезпечити перемогу. Це буде зрозуміло Заходу", - вважає Ступак.

Такої ж думки дотримується і військовий експерт Олександр Мусієнко: "Вже зараз потрібно говорити з нашими партнерами і думати про весняно-літню компанію 2024 року: якою вона буде, її параметри, цілі, що для цього потрібно, скільки потрібно людей додатково, зброї, обсяги і таке інше. Це стратегічний хід".

Третій сигнал, який наголосив Володимир Фесенко у статті Залужного – посилення мобілізації.

"Для виконання бойових завдань потрібні люди, і головком у своїй статті пояснює, як це зробити, як нам посилити мобілізацію. І ось цей сигнал спрямований не на західних союзників, а на українське суспільство та владу. Ми не можемо виграти війну силами лише тих хлопчиків та дівчаток, які вже воюють у Силах оборони України", - резюмував Фесенко.

"Залужний має рацію в тому, що нам не потрібно йти в оборону, як радять деякі всепропальники, вони якраз і працюють на нашого ворога - сказав Роман Світан, - Не можна дати росіянам закопатися. Вони перенастрояться, відновляться, оскільки російська армія дуже пошматована. Якщо росіянам дати передИхнути, то ми тоді можемо передОхнути, оскільки вони посунуть на нас вже втретє і по-серйозному".

Читайте: У ЗСУ шукають фахівців на 120 тисяч гривень: у чому особливість роботи

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів