RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Майдан – наш: як події десяти­річної давності змінюють Україну

Події десятирічної давності продовжують змінювати Україну

Події десятирічної давності продовжують змінювати Україну Фото:

Рівно 10 років тому, увечері 21 листопада 2013 року, у центрі Києва було започатковано подію, яка визначила перебіг подальшої історії України, Європи та, без перебільшення, навіть усього світу, вплинувши на долі мільйонів українців. Вона отримала назву Євромайдан, проте пізніше переросло у низку подій, які отримали загальну назву Революція Гідності. Цей день відзначатиметься в Україні, як День гідності та свободи. Для чого був потрібен Євромайдан, чи можна було його уникнути, яка в ньому роль Росії і чому через 10 років в українців виникли сумніви щодо результатів Євромайдану, читайте у матеріалі "Апострофа".

Українське ноу-хау

Все почалося з поста у Facebook журналіста Мустафи Найєма. 21 листопада 2013 року він написав: "Зустрічаємося о 22:30 під монументом Незалежності. Одягайтеся тепло, беріть чай, каву, гарний настрій та друзів".

Приводом для акцій протесту стала відмова президента Віктора Януковича вести переговори щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Що було потім, відомо кожному українцю: "Небесна сотня" загиблих на Майдані, втеча Януковича, окупація Росією Криму та розв'язання війни на Донбасі, повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Читайте: Росії потрібен хаос в Україні: Зеленський розповів Bloomberg про війну та план "Майдан 3"

"Революція Гідності – це боротьба українців за право стати членами Європейського Союзу, - каже в коментарі "Апострофу" директор Інституту світової політики Євген Магда, - Це перша революція, яка проходила під прапорами Євросоюзу. Я думаю, що Євромайдан був необхідний, бо без нього наслідки розвитку нашої держави могли бути кардинально іншими. Хоча історія і не знає умовного способу, але я не виключаю, що ми могли б бути або частиною Євразійського Союзу або частиною Росії, але цього, на щастя, не сталося. Тому Майдан був потрібен".

"Євромайдан для України має величезне значення. Саме тоді, 10 років тому, українське суспільство почало усвідомлювати своє місце в Європі, - каже "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький, - Але Віктор Янукович, на відміну від суспільства, думав інакше. Я тоді близько спілкувався з представниками тієї влади і знаю, що Європа йому була до лампочки: він хотів залишатися при владі та стати найбагатшим олігархом України".

На думку Олексія Голобуцького, якби Янукович пішов на євроінтеграцію, Путін все одно знайшов би привід, як впливати на Україну. "Може, не в такій формі, як зараз, але протистояння все одно було б, - вважає експерт, - А тому Євромайдан був неминучим".

"Майдан – це унікальне явище, це винахід України, - каже у коментарі "Апострофу" політолог та соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, - Я пишаюся тим, що ще 2006 року передбачив початок Майдану-2013. Я виходив з того, що молодше покоління тих, хто брав участь у Помаранчевій революції, захоче таке повторити, адже тоді було продемонстровано згуртування народу".

"Це наше українське ноу-хау проводити Майдани для того, щоб компенсувати якісь відставання, - зазначає Євген Магда, - Однак лише майданами всі питання вирішити неможливо, потрібно реально працювати над інституційними змінами та робити досить зрозумілі та чіткі перетворення, які були б зрозумілі нашим американським та європейським партнерам".

Чому ми не в ЄС?

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн 21 листопада привітала український народ із Днем гідності та свободи, зазначивши, що майбутнє, за яке боровся Майдан, нарешті тільки почалося, і воно у Європейському Союзі.

Як би там не було, але через 10 років після Євромайдану Україна так і не стала повноправним членом європейської спільноти. Політтехнолог Олексій Голобуцький бачить причину цього у нас самих.

"Ми самі винні в тому, що в ЄС нас не приймають. 30 років ми для цього нічого не робили. У нас не було сформовано проєвропейської еліти. У нас була корупція, ми вели бізнес з Росією і всіх все влаштовувало. Навіть зараз люди при владі нічого не хочуть міняти. А ЄС хоче, щоб ми були максимально близькими до них. Потрібні реформи, які йдуть у нас нешвидко", - каже Голобуцький.

"Багато хто говорить, що мовляв ЄС нас не приймає. Я не згоден з цим, - пояснює Євген Магда, - Є копенгагенські критерії, які виконали всі держави-члени ЄС. Україна до них і близько ще не підійшла. Ми стукаємося у двері закритого клубу, що є найбільшим у світі об'єднанням прав, свобод та можливостей і розраховувати на якісь поблажки, мені здається, дивно".

На думку експерта, ми повинні змінюватись усередині країни для того, щоб претендувати стати державою, адекватним членом ЄС.

"Це простий рецепт, який всі усвідомлюють, але мало хто хоче робити. Без реальних перетворень в Україні євроінтеграція світить у далекій перспективі", - зауважив Магда.

Навіщо Зеленському "Майдан-3"

Напередодні десятої річниці Євромайдану президент України Володимир Зеленський заговорив про Майдан-3. Так, в інтерв'ю таблоїду The Sun Володимир Зеленський сказав, що Росія хоче усунути його з посади президента України до кінця 2023 року, для чого вигадала план дестабілізації під умовною назвою "Майдан-3".

На думку експертів, влада згущує фарби.

"Створити штучний Майдан в Україні практично неможливо. Це неможливо в умовах військового стану, - каже Євген Магда, - Тут Зеленський і правий і неправий одночасно. Росія дійсно хотіла б подібне влаштувати, і вона докладає для цього чимало зусиль. Але коли про це говорить Президент, російські плани отримують інформаційний носій, який виходить на такий рівень, на який Кремль сам не міг би вилізти. Іншими словами, Зеленський натякає, що Революція Гідності відбулася за російські печеньки?"

"Зеленський не знає що таке Майдан, він не брав участі в жодному з них, а тому маніпулювати цим не потрібно, - каже "Апострофу" Віктор Небоженко, - Я думаю, що почалася майданізація Офісу президента. Це страх перед майбутнім. Якщо, за логікою "офісної" провладної пропаганди, всі Майдани в Україні - це лише гра російських спецслужб, результат успішної російської політтехнології, то обрання президентів в Україні, принаймні останніх трьох, точно є успіхом діяльності Кремля. А це не так".

Експерт вважає, що розмови Зеленського про третій Майдан досить небезпечні, оскільки він не буде мирним.

"Зараз на руках у людей багато зброї, люди звикли до радикальних рішень, люди знають, як вбивати, а тому третій Майдан може бути ще кровопролитнішим, ніж попередній. І розмови Зеленського про це можуть підштовхнути людей до радикальних рішень. Це поганий політичний крок влади", - резюмував Віктор Небоженко.

Загалом експерти сходяться на думці, що зараз, у розпал війни, будь-які подібні протести приведуть лише до одного: перемоги Росії, яка чекає, щоб Україна розвалилася зсередини. Адже інакше перемогти у Кремля не вийде.

Читайте також: Олена Зеленська разом із чоловіком вшанувала пам'ять загиблих під час Революції Достоїнства: фото

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів