RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

І з піснею – на убій: чому Шойгу бреше Путіну про шалені успіхи

Зараз, перед псевдовиборами в РФ, генерали не зважають на втрати

Зараз, перед псевдовиборами в РФ, генерали не зважають на втрати Фото:

На тлі переможних реляцій окупантів про взяття Авдіївки з "малими втратами" покінчив з собою один із найбільш одіозних російських навколовійськових блогерів Андрій Морозов із позивним "Мурз". Як він написав у власному телеграм-каналі в прощальному повідомленні, причиною самогубства стало цькування російських пропагандистів. Справа в тому, що ще 18 лютого він заявив про провал російської армії, зазначивши, що Росія втратила в останніх боях за Авдіївку 16 тисяч військових і 300 одиниць бронетехніки. Він також визнавав, що втрати Сил оборони України у рази менші. Через істерію з боку російського військового командування, у якого "все добре, а втрати мінімальні", "Мурз" був змушений видалити це повідомлення. Після чого, застрелився. Військовий аналітик, колишній працівник СБУ Іван Ступак в коментарі "Апострофу" розповів про те, чому ця історія демонструє майбутню тактику російської армії.

Ця історія з вже "хорошим русскім" Морозовим означає, що у них склалася наступна ситуація: треба брати міста, незважаючи на втрати, незважаючи на ціну. Вони самі це визнають. Кажуть: "нас женуть". А ті, хто бачить втрати, жахаються якою ціною взяли Авдіївку. І тим закривають пельку.

Так, окупанти повісили над містом російський триколор і пропаганда рознесла ці фотографії. Але внизу їх власні солдати все розуміють. І кажуть, що завдяки недолугому керівництву російської армії вони несуть шалені втрати у своїх силах. Тим більше, на таку дрібну локацію – до повномасштабного вторгнення в Авдіївці проживало близько 30 тисяч населення.

Читайте: Літакопад на фронті: чому ЗСУ змогли "обрізати" крила росіянам

Ми б хотіли, щоб втрати деморалізуюче впливали на росіян, що б це впливало на їх спроможності атакувати. Але оскільки таких втрат у них було багато і раніше – згадати хоча б Бахмут та інші населені пункти – то вплив наразі незначний.

Ми, звичайно, бачимо як час від часу хтось із російських солдат тікає чи когось показово вішають. Однак масового залишення позицій немає.

Зараз командування жене їх уперед. Є політична мета: до кінця березня, до псевдовиборів Путіна, взяти якомога більше населених пунктів. В результаті, вони рапортують про успіхи на упередження. Іншими словами - брешуть.

Показовим стала історія, коли у вівторок, 20 лютого, міністр оборони РФ Сергій Шойгу уже доповідав Путіну про взяття села Кринки. А потім наші військові показали відео зі спростуванням. Спростовували заяву Шойгу і російські воєнкори. Тим не менш, у Путіна "офіційно" Кринки взяті. Тож, йдеться намагання якомога швидше показати результат, якого від російських генералів очікують.

Принаймні до виборів і моменту інавгурації Путіна російське військове керівництво кидатиме своїх людей на фронт, щоб дати якомога більше результатів – явних і уявних. Серед іншого, це дозволяє російським командувачам отримувати нові звання, медалі, ордени та гроші. Звісно, немає сумнівів, що в березні Путін переобереться на новий термін. Тому для України ключовим стане час пысля так званих виборів - від березня до травня.

Читайте: Ударом по полігону на Донеччині знищено російського топ-командира: спливли нові дані, фото

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному