RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Треба робити з розумом: в Україні відкривають полювання на "агентів Кремля"

Влада думає, як убезпечити Україну від впливу Росії на виборах, опозиція має сумніви

Влада думає, як убезпечити Україну від впливу Росії на виборах, опозиція має сумніви Фото: Прес-служба президента

Втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році започаткувало дискусії про кібербезпеку кожної держави. Не стала винятком і Україна. Напередодні президентських і парламентських виборів українські державні діячі заговорили про те, як захиститися від втручання Росії. "Апостроф" з'ясовував, чи зможе Україна вберегти себе від гіркого досвіду США і чи не можуть влада й особисто президент Петро Порошенко використати "полювання" на агентів Кремля і Володимира Путіна для переслідування опозиційних політиків.

Президент України Петро Порошенко вважає, що Російська Федерація намагатиметься будь-якими способами вплинути на результат президентських і парламентських виборів.

"Світ повинен запропонувати рецепт для протидії російському втручанню в будь-які вибори, зокрема й українські. В найближчі два роки в західних країнах має відбутися близько 20-ти виборчих кампаній. Наприклад, вибори до Європейського парламенту, який матиме надзвичайний вплив на майбутній склад європейської комісії", - закликав Порошенко на XI Форумі з питань безпеки, який відбувся 12-13 квітня у Києві.

Також він запропонував на законодавчому рівні вберегти Україну від прямого втручання Росії у вибори. Яким чином, глава держави не уточнив. Але навів у приклад Францію і Німеччину, в демократіях яких "впроваджені або впроваджуються зміни в законодавство такого типу".

Варто нагадати, що в 2017 році був ухвалений закон "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України", який є першим кроком держави до серйозного захисту своїх даних. Але, на жаль, в законі не прописані конкретні заходи, а лише надано перелік суб'єктів, які безпосередньо здійснюють у межах своєї компетенції заходи щодо забезпечення захисту в цифровому просторі. Серед них – Збройні сили, правоохоронні та розвідувальні органи, Рада національної безпеки і оборони та інші.

Фото: facebook.com/cyberpoliceua

У фракції "Блок Петра Порошенка" також поки не можуть відповісти, яким чином можна вберегти країну від втручання Росії у вибори.

"Це не врегулюєш законодавчо. Для кіберзахисту потрібні технологічні розробки", - відповів "Апострофу" нардеп від БПП Олександр Черненко, який займається виборчою реформою.

Він нагадує, що на законодавчому рівні прописана заборона на агітацію в іноземних ЗМІ, фінансування іноземними фізичними та юридичними особами виборчих кампаній в Україні тощо. Але це не позбавляє Росію можливості застосовувати в Україні більш витончені технології.

"Ми всі знаємо, скільки росіяни витрачають грошей на ботів, скільки витратили на втручання в американські вибори. Вони не будуть економити на цьому. Тому питання стоїть не стільки в законодавстві, скільки в технологічних розробках Центральною виборчою комісією, забезпеченні серверів каналів зв'язку і в цілому інформаційної системи виборів", - вважає Черненко.

Читайте також: Порошенко знайшов, чим налякати Гройсмана: що з цього вийде

А ось в опозиції інакше трактують заяву президента. Позафракційний депутат Віктор Чумак згоден, що необхідно захищати себе від втручання Росії, але потрібно робити це з розумом.

"Як Порошенко хоче це робити? Знищити опозиціонерів і назвати всіх, хто його критикує, агентами Кремля? Тому говорити про це я зможу тоді, коли побачу запропоновані механізми", - сказав він "Апострофу".

З такою думкою погоджується й політтехнолог Михайло Чаплига. Він стверджує, що під приводом боротьби з Росією і захисту виборів нинішня влада лише намагається зберегти своє місце.

"Якщо вони не можуть перемогти шляхом рейтингів і народної підтримки, тоді потрібно будувати такі умови, щоб всі інші конкуренти фізично не могли змагатися з ними. Відповідно, коли вони говорять про чиєсь втручання, створюється атмосфера, де будь-який політик, який не говорить в унісон з владою, буде автоматично клеймуватися як ворог", - сказав він "Апострофу".

Фото: ukrinform

Партнери БПП за коаліцією знайшли відповіді на аргументи опозиції. Нещодавно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму блозі на одному з українських сайтів написав, що в МВС пропонують забезпечити на законодавчому рівні невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав, декриміналізацію дрібних порушень і попередження правопорушень під час виборів, що дозволить зробити їх чесними.

"Багато політиків розцінили таку заяву міністра, як політичний шантаж. Але ні! В нормальній цивілізованій країні закон однаковий для всіх, і міністерство зобов'язане діяти таким чином. А ті народні депутати, які хочуть чесних виборів, повинні йому в цьому допомагати", - сказав "Апострофу" депутат від НФ Леонід Ємець.

Він підкреслив, що захистити українські вибори від російського втручання може одна важлива і вирішальна реформа – виборча. Якщо її не провести, то це дозволить росіянам знову купувати мандати в українському парламенті.

"Необхідно змінити нинішню виборчу систему на систему з відкритими списками, яка дозволить прибрати корупційну складову у виборах", - підкреслив Ємець.

"Фронтовик" попереджає: якщо провести вибори за старою виборчою системою, то в парламент прийдуть популісти, російські диверсанти і українські корупціонери.

Разом з тим, політтехнолог Чаплига, який працює з виборчими кампаніями, впевнений, що будь-які вибори можна врятувати тільки одним способом – критичним мисленням виборця.

"Тому що потрібно буде захищатися від втручання не тільки Росії, а також Європи і США", - підсумував він.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів