RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Порошенка і його суперників провели велику репетицію виборів: результат сумний

На останніх місцевих виборах партії відзначилися численними порушеннями

На останніх місцевих виборах партії відзначилися численними порушеннями Фото: УНІАН

Останні вибори в об'єднані територіальні громади, які пройшли минулих вихідних, назвали найбільш брудною кампанією за час процесу децентралізації в Україні. Численні порушення та підкуп виборців навіть привернули увагу перших осіб держави. Тим часом в експертних колах вважають, що на місцевих виборах партії - як представники влади, так і її опоненти - відпрацьовували технології, якими планують скористатися під час обрання парламенту і президента в 2019 році. Чи так це – в матеріалі "Апострофа".

Найбрудніша кампанія

Минулої неділі, 29 квітня, відбулися вибори до 40 об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Голосування, яке в цілому торкнулося 18 областей, хоч і не було наймасштабнішим з моменту старту децентралізації в 2015 році, але привернуло до себе значну увагу.

"Вибори до ОТГ були особливими, тому що це фактично остання більш-менш велика кампанія напередодні активного старту президентських виборів. Це останній шанс донести до виборців інформацію, хто є фаворитом гонки президентських і парламентських виборів не тільки за результатами соціологічних досліджень, але й за результатами виборів до ОТГ", - пояснив у коментарі "Апострофу" генеральний директор громадської організації "Комітет виборців України" Олексій Кошель.

Дійсно, кожна партія встигла відзвітувати про свої успіхи на місцевих виборах, мовляв, позитивний результат – це довіра суспільства, а значить, і підтримка курсу партії. Але поки політики мірялися успіхом, у експертній спільноті аналізували, як політичні сили боролися за голоси виборців.

"За 25 фактами про підкуп виборців, які до нас надходили, ми бачимо, що найбільш активно підкуповували три політичні сили – "Батьківщина", "Аграрна партія" та "Наш край", - розповідає Кошель. – Найбільш "скромними" виявилися представники Радикальної партії Олега Ляшка – підкупи були в одиничних випадках".

Численні звинувачення у підкупі обурили представників "Батьківщини". Нардеп від однойменної фракції у Верховній Раді Іван Крулько в розмові з "Апострофом" звинуватив КВУ в роботі на Адміністрацію президента, а інформацію цієї організації назвав недостовірною і недоведеною.

"29 квітня з'являється інформація, що в місті Кілія Одеської області нібито представник нашої партії записував у зошит інформацію про виборців і їхні номери телефонів. Пізніше Нацполіція вилучила зошит. У КВУ сказали, що це офіційний спостерігач від нас. Ми перевірили інформацію, і виявилося, що ця людина представляє партію "За життя". Але ніхто не спростував цю інформацію, хоча ми відразу ж повідомили", - підкреслив депутат.

Парламентарій додав, що про інші факти підкупу йому особисто нічого невідомо, але зазначив, що в партії готові вивчити інші випадки, якщо у КВУ нададуть докази.

Фото: ukrafoto.com

Відзначився на виборах і "Блок Петра Порошенка". Радикальна партія і "Батьківщина" пропрезидентську політсилу звинуватили у використанні адміністративного ресурсу. "Ці партії звернулися до правоохоронних органів з приводу тиску на їхніх кандидатів з боку голови Нововодолазької РДА Харківської області та заступника голови Дніпропетровської ОДА", - розповіли "Апострофу" у КВУ.

Репетиція перед великими виборами

Така активність партій на місцях – це тестування роботи своїх виборчих штабів, регіональних структур і, звичайно ж, виборчих технологій. Результат виявився успішним для політсил, але сумним для країни: виборці не відмовлялися ні від подарунків, ні від грошей в обмін на голоси, а повідомляти правоохоронним органам про підкуп навіть і не думали.

"Мені б не хотілося вірити в те, що централізовано зі штабу йде вказівка перемагати будь-якою ціною. Очевидно, це приклад самодіяльності на місцях. І ці вибори повинні стати серйозним сигналом для партій – можливо, потрібно розпускати окремі регіональні осередки, замінювати голів партій тощо", - вважає Олексій Кошель.

Політолог Петро Олещук також сумнівається, що головні офіси партій контролюють те, що відбувається в регіональних осередках. Особливо це може стосуватися "Батьківщини", до якої на хвилі стрибка її рейтингів багато хто прагне приєднатися.

"До "Батьківщини" потягнулися в очікуванні перемоги [Юлії] Тимошенко різні особи з грошима. А БПП тим часом багато хто покидає, відмовляючись балотуватися від цієї сили, їм вигідніше йти від нейтральних політичних партій. У БПП цим можуть скористатися і на майбутніх виборах звинуватити Тимошенко у підкупі виборців на місцях, щоб знизити її підтримку в суспільстві", - прогнозує політичний експерт.

Фото: ba.org.ua

При цьому політолог сумнівається, що сценарій виборів в ОТГ повториться на президентських і парламентських виборах. "Явка в Україні на місцевих виборах невисока, тому перемогу купити просто. Достатньо забезпечити певну кількість голосів і проконтролювати явку. Технологія підкупу на місцевих виборах є найбільш перспективною, тому її активно застосовують", – сказав експерт "Апострофу".

Читайте також: Зеленський vs Вакарчук: хто і навіщо штовхає артистів у політику

Покарати винних

Після квітневих виборів залишається питання: чи буде хтось покараний за порушення. "Для України вкрай необхідно до старту виборів 2019 року отримати принаймні десяток результативних кримінальних справ і реальні випадки ув'язнення за виборчі злочини", - впевнені у "Комітеті виборців України".

У Нацполіції відкрили 19 кримінальних справ за фактами порушень під час виборів в ОТГ. "У чинному законодавстві передбачена недостатньо сувора відповідальність за вчинення злочинів зазначеної категорії. Це призводить до відчуття безкарності й спонукає до вчинення їх знову і знову", - заявив заступник голови Нацполіції Віталій Невгад.

Але великі сумніви, що винні будуть покарані, залишаються. В Україні реалізовуються складні схеми підкупу виборців, за які складно притягти. Це – роздача продуктів харчування благодійним фондом, до якого партія формально може не мати відношення, встановлення дитячих майданчиків тощо. Такі схеми успішно прижилися в регіонах, адже місцева влада контролюється не так активно, як центральна.

"Чим більше буде сильних партій із регіональними структурами, тим більше буде контроль за роботою місцевої влади. У нас немає якісних досліджень щодо обласних рад, не кажучи вже про районні й міські. Класична робота місцевої влади – це суботники, програма благодійності, встановлення дитячих майданчиків, програми озеленення, будівництво парків і скверів. Партії виконують ті функції, які повинні виконувати департаменти благоустрою. Такий вид діяльності перетворює їх на радянські ЖЕКи. Але суспільству не потрібні такі партії", - запевняє голова КВУ Олексій Кошель.

Дитячий майданчик в Одесі народного депутата Сергія Ківалова, 2016 р Анна Коваленко, vesti-ukr.com
1 / 1
Дитячий майданчик в Одесі кондитерської корпорації "Roshen", 2015 р brenik.livejournal.com
1 / 1
Дитячий майданчик в Миколаєві "Партії Регіонів", 2010 р. Із відкритих джерел
1 / 1

Виборча реформа

Довести факти виборчої корупції досить складно. Тим не менш вирішити одну з головних проблем незалежної України можна шляхом реформи – переходу від мажоритарної системи до пропорційної, впевнені у КВУ.

У цьому сумнівається заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. "Люди повинні змінити своє ставлення до підкупів. Якщо цього не відбудеться, то інше безглуздо. Зміна виборчої системи не вирішить проблему", - заявив парламентарій "Апострофу".

Зазначимо, самого Гончаренка нещодавно звинуватили у підкупі одеських виборців подарунками у вигляді шампанського, цукерок і свічок. Нардеп не заперечує, що робив такі подарунки, але свої дії підкупом не вважає.

Експерт Петро Олещук також не робить великих ставок на виборчу реформу. "У основі підкупу виборців лежать суто соціальні причини. Побороти це без суттєвих соціальних змін в країні, без зміни суспільної свідомості буде дуже складно", - зазначає він.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів