RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Американіст Микола Воробйов: Україна отримає "троянського коня" в Білому домі

На думку експерта, Трамп не дасть Україні "летальну зброю"

На думку експерта, Трамп не дасть Україні "летальну зброю" Директор Центру східноєвропейських перспектив, лобіст України в Америці Микола Воробйов Фото: facebook.com/Микола Воробйов

Американці всупереч прогнозам і опитуванням вибрали 45-м президентом Сполучених Штатів республіканця Дональда Трампа. Про те, як зміниться політика США щодо України з приходом нового президента, чи піде Трамп на мирову з Кремлем і чому Україні потрібно більше орієнтуватися на нового віце-президента США Майка Пенса, в інтерв'ю "Апострофу" розповів директор Центру східноєвропейських перспектив у Вашингтоні, лобіст України в Америці Микола Воробйов.

- Що означає перемога Дональда Трампа для України? Чи зміниться риторика Вашингтона по відношенню до української держави?

- Гірше риторика не стане точно. А з приводу Трампа давати якісь прогнози зараз — невдячна справа, треба зрозуміти, кого він призначить держсекретарем і яке буде військове керівництво країни, а потім вже буде зрозуміло, яка його стратегія, які будуть перші кроки в міжнародній політиці, в яку першу країну він поїде вже як президент. Зараз ніхто не береться прогнозувати його, тому що він дійсно непередбачуваний. Але, з іншого боку, всі, з ким мені вдалося поспілкуватися, кажуть, що заяви Трампа-кандидата і заяви Трампа-президента будуть абсолютно різними, не буде у нього такої свободи, яка у нього була під час дебатів чи інших публічних заходів. Тому йому доведеться робити поправку на військове керівництво країни, на Конгрес, на опонентів, як серед республіканців, так і в демократичному таборі.

- Як це відіб'ється на допомозі Україні? Зокрема, з нинішньою проблемою – блокуванням президентом Обамою надання Україні летального зброї. Що зміниться при президентстві Трампа?

- Дивіться, Обама його не блокує, він його повільно передає і зараз завдання України — вирвати хоча б те, що нам належить по акту щодо підтримки України. І ще з приводу зброї: я не думаю, що при Трампі ми її отримаємо, тому що навіть під час праймеріз, коли його номінували в липні цього року, з республіканської платформи був прибраний пункт з приводу летальної допомоги для України. Були збережені санкції проти РФ, посилення НАТО, але летальна допомога Україні була видалена. Тому я сумніваюся, що Україна при Трампі отримає військову підтримку.

- Ви нещодавно сказали, що в близькому оточенні Трампа як мінімум троє осіб безпосередньо зав'язані на РФ: Картер Пейдж з інтересами в "Газпромі", Пол Манафорт, який консультував Януковича, і генерал Майкл Флінн, частий спікер і гість вечірки в честь річниці Russia Today в Москві. Враховуючи це, які стосунки буде вибудовувати Трамп з Росією і Путіним?

- Мені відомо лише те, що після інавгурації, після того, як президент займе офіс в Білому домі, йому буде надано звіт щодо міжнародної ситуації та пріоритетів: де Америка повинна посилити свою присутність, де зменшити. І якщо Україна не виконає своє "домашнє завдання" до цього часу, тоді домовлятися будуть через Москву, в цьому у мене сумнівів немає. Тому тут вже питання до України: наскільки країна ефективно впорається зі своїм домашнім завданням - це реформи, боротьба з корупцією, створення демократичних інститутів і що вона зможе запропонувати наступної адміністрації Білого дому.

- Ви також говорили, що або Трамп піде на мирову з Кремлем, або обидва влаштують жорстке протистояння двох лідерів...

- Трамп чимось схожий на Путіна у своїх висловлюваннях, у своїх авторитарних методах управління, тому зійдуться два важковаговика. І питання в тому, що чи то вони будуть ділити світ, чи то домовляться про його переділ. Тому поки що незрозуміло. Хтось каже, що він буде домовлятися з Путіним. Але у мене є інформація, що оточення Трампа, навпаки, може штовхати його ще на більшу конфронтацію, оскільки республіканці завжди більш жорсткі в питаннях політики. Тому неясно, як він себе поведе. Для нього амплуа політика абсолютно нове. Можуть бути різні варіанти, і говорити однозначно, що він буде дружити з Путіним, не треба.

- Напередодні виборів Петро Порошенко сказав, що сподівається на те, що з приходом нового глави Білого дому відновить роботу комісія зі стратегічного партнерства та активізується робота в сфері трансатлантичного співробітництва двох держав. Що ви можете сказати про це?

- Що стосується Порошенка, то не варто забувати, що Трамп відмовився з ним зустрічатися під час Генасамблеї ООН у вересні, хоча Клінтон з ним зустрілася. Я не бачу якоїсь системної роботи адміністрації президента України з наступним складом Білого дому. Або вони чекають, що їм дадуть якісь вказівки, або далі будуть просувати виконання мінських домовленостей, але я не бачу стратегічної роботи, і я не бачу, що за останні два роки у Вашингтона з'явилося більше довіри до українських лідерів. Тому що вони забруднили себе в корупції, тіньових схемах. Президенту України буде дуже важко вибудовувати ці відносини і буде дуже важко довести, що він прозахідний, не корумпований. Те, що він привітав Трампа з перемогою, - це добре, але до адміністрації Трампа вишикується черга з інших країн, більш пріоритетних регіонів, і Україні буде важко пробитися до наступного складу Білого дому.

- Що можете сказати про новообраного віце-президента Майка Пенса? Можна сказати, що Україна більшою мірою буде контактувати саме з ним?

- Можна і так сказати. Я скажу, що це проукраїнська сторона в команді Трампа. Кілька разів у Пенса були перепалки з Трампом щодо Росії, коли Пенс говорив, що сталася анексія Криму, Путін напав на Україну і Путіна треба стримувати. В цьому плані це наш "троянський кінь" в адміністрації Білого дому. Так, Майк Пенс не буде займатися питаннями України, як це робив його попередник Джо Байден, але я думаю, що це сильна фігура в оточенні Трампа і одна з головних опор українського лобі. Тому з них необхідно вибудовувати відносини. У нього немає ілюзій щодо Росії.

- Чи буде Трамп євроскептиком?

- Він вже є євроскептиком. І він говорив про те, що НАТО має прибрати свій контингент з Європи. Трамп взагалі буде бізнес-прагматиком, він буде будувати країну за принципом свого бізнесу: вигідно-невигідно. Мені здається, до нього буде важко донести саме ідеологічну складову, якщо не довести йому фінансову доцільність. Тому Трамп - бізнесмен і буде міряти в першу чергу за прибутком. Але, я гадаю, враховуючи, що у нашого президента теж є досвід в бізнесі, то, може, вони і знайдуть якийсь компроміс.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом