RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безвіз з ЄС: три корисні речі, які треба знати українцям

Коротка інструкція щодо застосування безвізового режиму для громадян України

Коротка інструкція щодо застосування безвізового режиму для громадян України Фото: УНIАН

Рада Європейського союзу в четвер, 11 травня, ухвалила рішення про введення безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України в країни Шенгенської зони. 17 травня у приміщенні Європарламенту повинні підписати відповідний законодавчий акт – і орієнтовно 11 червня власники біометричних паспортів зможуть поїхати до ЄС без віз. "Апостроф" підготував поради для тих, хто хоче скористатися правом на безвізові поїздки.

Куди і на скільки можна їхати

Перед тим, як почати планувати поїздку в Європу, переконайтеся, що на обрану країну поширюється дія безвізового режиму. Безвізовий режим охоплює країни-члени ЄС, які входять до Шенгенської зони (Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Іспанія і Швеція), країни-члени ЄС, які не входять до Шенгенської зони (Болгарія, Хорватія, Кіпр і Румунія), держави, які не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія), а також невеликі країни Європи (Сан-Марино, Монако, Ватикан та Андорра). Слід пам'ятати, що безвізовий режим не поширюється на велику Британію та Ірландію, для поїздки в ці країни, як і раніше, потрібна буде віза.

В'їзд в Європу без віз буде дозволений строком на 90 днів протягом 180 днів. Хоча, як зазначила в коментарі "Апострофу" аналітик громадської організації "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька, перебування у країнах, які не входять до Шенгенської зони – в Болгарії, Румунії, на Кіпрі та Хорватії, не зараховується як дні перебування в Шенгенській зоні, і термін перебування для кожної з цих країн рахують індивідуально.

Головне, слід пам'ятати, що безвізовий режим не дає права працевлаштуватися в Європі. Для цього потрібно буде оформити робочу візу, як і раніше, або національну візу.

Які документи брати

Враховуючи, що віза більше не знадобиться, діючий біометричний закордонний паспорт – це основне, що потрібно мати українцеві, який бажає подорожувати Європою. Оформити відповідний документ можна у відділеннях Державної міграційної служби або в Центрах надання адміністративних послуг. Вартість паспорта обійдеться від 557 гривень до 810 гривень.

Чинний біометричний закордонний паспорт - це основне, що потрібно буде мати українцеві, бажаючому подорожувати по Європі Фото: УНІАН

Тільки наявність закордонного паспорта з електронним носієм дозволить українцю насолодитися принадами безвізу. Наявність паспорта старого зразка не завадить оформити новий документ, а старий може стати в нагоді, якщо у ньому, наприклад, залишилися діючі візи. При цьому можна продовжувати користуватися не біометричним закордонним паспортом, проте в такому разі доведеться продовжувати оформляти візи у відповідних посольствах.

Крім закордонного паспорта, необхідно мати й інші документи, які покажуть, що ви не маєте намір працювати в Європі і повернетеся в Україну. Насамперед, це документи, які підтверджують мету поїздки та достатню кількість коштів. Але та величезна кількість паперів, яка була необхідна для оформлення візи раніше, більше не знадобиться – зокрема, не потрібні довідки з роботи і виписки з банківських рахунків.

Як розповіли в організації "Європа без бар'єрів", основне, що потрібно взяти:

документи, які підтверджують бронювання або запрошення від приймаючої сторони;

зворотний квиток або достатню кількість коштів для його купівлі, для подорожуючих на автомобілі – страховий поліс (зелену карту);

страховий медичний поліс.

Крім того, необхідно:

Для поїздок з метою культурного обміну: програму заходу, квиток або запрошення від організаторів.

Для поїздок з метою лікування: документ від медичного закладу.

Для поїздок на спортивні змагання: програму заходу та реєстрацію на захід.

Для ділових поїздок: запрошення від організаторів або квиток.

Для туристичних поїздок, організованих турагентством: маршрут або програму подорожі.

Для самостійних туристичних поїздок: якщо немає квитків на конкретні туристичні заходи, то слід бути готовим пояснити прикордоннику свій план поїздки. Хоча не факт, що це буде потрібно.

Скільки грошей взяти

Не менш важливим питанням є те, скільки коштів взяти з собою для подорожі.

У середньому на один день перебування в тій чи іншій країні слід підготувати не менше 45 євро, однак бувають і виключення. Наприклад, для в'їзду в Польщу необхідно мати 300 злотих (приблизно 2 тисячі гривень), якщо строк перебування не перевищує 4 днів; 75 злотих на кожен день, якщо кількість днів більше, ніж 4.

Як можна підтвердити, чи достатньо у вас коштів?

Перш за все, мати з собою готівку або банківську картку, що підтверджує, що турист платоспроможний і не залишиться в країні подорожі без грошей. Прикордонник має право звернутися на гарячу лінію банку, щоб перевірити наявність коштів.

Також підійдуть фінансові гарантії від запрошуючої сторони і тревел-чеки.

Докладніше про те, як жителі окупованих територій зможуть скористатися можливістю безвізових поїздок, читайте в матеріалі "Апострофа" "Безвіз: чи пустять в Європу жителів ОРДЛО і Криму".

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників