RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кремль потрапив у пастку: навіщо українців лякають наступом військ Путіна

Військовий експерт про нібито російські миротворчі війська і тиск на Кремль

Військовий експерт про нібито російські миротворчі війська і тиск на Кремль Фото: EPA/UPG

Росія не настільки дурна, щоб перефарбувати військову техніку в білий колір і видати свої війська біля кордону України за миротворців. Разом з тим, Кремль потрапив у пастку, внісши в Радбез ООН проект резолюції щодо миротворців на Донбасі. Таку думку висловив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов, коментуючи заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова про те, що Росія стягнула в прикордонні з Україною райони військову техніку, перефарбовану під миротворчі сили.

Те, про що сказав Турчинов, взагалі не схоже на правду. Я не знаю, навіщо він нагнітає обстановку. Може, секретар РНБО хоче показати свою значущість. Може, хоче залякати суспільство. Тому що ми на посилення обстрілів і конфронтації на фронті не дуже вже й реагуємо - для нас на жаль, це стало - на рівні цинізму - сухою статистикою: що обстріли, що втрати. Тому це може робитися виключно з політичних мотивів, щоб утримати суспільство від конфронтації, від ескалації конфлікту між владою і суспільством. Швидше за все, заява була зроблена саме з цієї причини.

Що ж стосується РФ, то її війська приблизною чисельністю 20-30 тис. як були зосереджені біля нашого східного кордону, так і залишаються. У липні 2014 року, коли був збитий малайзійський літак [Boeing 777 рейсу MH17], біля кордонів України в Ростовській області стояли колони 15-го армійського корпусу миротворчих сил країн СНД, який тоді був перекинутий з Абхазії під наш кордон. Ми це все бачили, було відео, фото та все інше - зараз нічого цього не спостерігається. Розвідка ж не дрімає. Є й прості громадяни, які фільмують ешелони з технікою і присутність російської техніки біля нашого кордону. Тобто немає ніяких доказів того, що Росія стягує до кордону збройні сили і збирається їх "перефарбувати" під миротворців ООН.

РФ не настільки дурна, щоб перефарбувати техніку в білий колір і написати "UN" - це міжнародне позначення миротворчих місій ООН. Я не думаю, що Росія опуститься до такого рівня. Це може спричинити дуже серйозні штрафні санкції, чого Росія найбільше зараз боїться.

З миротворцями йде велика гра, але вона, як на мене, ніяк не пов'язана із зустрічною резолюцією. Наскільки я розумію, США вирішили розіграти класичний гамбіт: вони зловили РФ на тому, що ті погодилися на миротворчий контингент на Донбасі. Для того, щоб у Росії виключити варіант маневру, вони попросили нас не подавати свою версію резолюції щодо миротворців на Донбасі - якщо говорити про заяву спецпредставника щодо України Курта Волкера. І тепер США хочуть почати діалог про миротворців в Радбезі ООН і висувають зустрічну пропозицію: припустімо, 20 тисяч.

Диявол в деталях: якщо є миротворча місія, то не може бути ніяких інших збройних формувань. Ні "народних міліцій", ні "ополченців" - вони роззброюються в першу чергу - ні іноземних армій, навіть наші Збройні сили не будуть там присутні. Склад місії визначає сторона конфлікту, тобто Україна. Росія заперечує свою причетність до цього конфлікту. Виходить, для РФ це абсолютно неприйнятні умови. Але Росія, погодившись із введенням миротворців на Донбас і внісши в Радбез ООН власний проект резолюції, загнала себе в кут. Їй тепер треба або погоджуватися, або вона в очах всього світу буде виглядати не зовсім коректно в плані того, що вона сама відмовляється від власних мирних ініціатив в Раді Безпеки ООН. Ось у чому гамбіт, на чому США упіймали Росію.

Або Росія буде обговорювати свою резолюцію, або Росія не обговорюватиме нічию. Для неї наявність миротворців на Донбасі - це кінець конфлікту, стовідсотковий програш у війні. Потім вже ніхто і не згадає про Мінські угоди, якщо туди увійдуть миротворці ООН і введуть тимчасові міжнародні адміністрації, які будуть виконувати роль місцевих рад, і там почнеться амністія - фільтрація тих, хто брав, а хто не брав участі у військових злочинах - і роззброєння.

Росія в будь-якому випадку буде тягнути час. Треба позбавити її простору для маневру. Тому я не думаю, що будуть обговорюватися дві резолюції (щодо миротворців на Донбасі, - "Апостроф").

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики