RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В НАТО є умова щодо російських військ в Україні - віце-прем'єр

Іванна Климпуш-Цинцадзе про часткову денонсацію договору про дружбу з РФ

Іванна Климпуш-Цинцадзе про часткову денонсацію договору про дружбу з РФ Іванна Климпуш-Цинцадзе Фото: УНІАН

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України ІВАННА КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповіла про плани щодо припинення Україною участі в СНД і часткової денонсації договору про дружбу з Росією, а також про значення зустрічі керівництва НАТО з начальником російського Генштабу, те, за якої умови альянс відновить повноцінний діалог із РФ і як це пов'язано з Україною.

- Що означатиме для України денонсація окремих положень Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією та вихід з СНД?

- Якби Росія поважала цей договір і дотримувалася його, він мав би працювати. Але Москва постійно його порушує. Разом з тим цей договір давав і продовжує давати нам можливості подавати позови до міжнародних судових інстанцій, посилаючись в тому числі на цей документ, щодо порушення Росією територіальної цілісності й непорушних кордонів, які Росія зобов’язалася поважати.

- Ми можемо призупиняти лише окремі його положення?

- Я думаю, що це не дуже часта практика. Це радше хірургічний інструмент, до якого треба поставитися дуже зважено, але я переконана, що це можливо. Ця ідея обговорювалася протягом якогось часу в різних варіантах, і юристи підтверджують, що це можливо.

- Заступник генсека НАТО Роуз Гетемюллер підтвердила заплановану зустріч керівництва альянсу з главою Генштабу РФ Валерієм Герасимовим. Чи варто Україні хвилюватися через таку новину?

- Північноатлантичний альянс дотримується думки, що необхідно мати військові канали взаємодії й діалогу з Російською Федерацією саме для того, щоб упереджувати непередбачувані можливі помилки чи зіткнення десь на кордонах. І тому цей діалог, безумовно, важливий для НАТО. Але я переконана і знаю, що всі країни-члени альянсу абсолютно чітко наполягають на тому, що відновлення повноцінного діалогу з Російською Федерацією може відбуватися тільки після вирішення питання агресії Росії проти України. Тобто після того, як Росія нарешті почне поважати міжнародне право і звільнить наші території, виведе свої війська. По суті, після повноцінного відновлення нашої територіальної цілісності в усіх кордонах.

- Як офіційний Київ переконуватиме Угорщину не блокувати діалог України з НАТО?

- Україна й далі продовжуватиме абсолютно конструктивну налаштованість на діалог, готовність співпрацювати і взаємодіяти з угорською меншиною, готовність до діалогу з Будапештом. Сподіваюся, що конструктив переможе маніпуляції й політичні гасла, які ми поки що чули з угорського боку. Чому вони це роблять – краще запитати в них самих.

"Апостроф" поспілкувався зі Іванною Климпуш-Цинцадзе в рамках 11-го Київського безпекового форуму.

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки