RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Два головних меседжі США: навіщо Волкер прилетів в Україну перед Різдвом

Микола Капітоненко про грудневий візит Курта Волкера в Україну

Микола Капітоненко про грудневий візит Курта Волкера в Україну Фото: Андрій Степаненко

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер перебуває з візитом в Україні і вже повідомив, що в січні Конгрес США розгляне виділення Україні наступного пакета військової допомоги в розмірі 125 млн доларів. Свою думку про значення візиту Волкера в Україні "Апострофу" висловив асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

Як я розумію, повістка цього візиту - це анонс можливих нових поставок озброєнь в Україну та підготовка до українських виборів. Тому що заява Волкера про воєнний стан і взагалі увага США до процесів всередині України дає можливість припускати, що тема виборів все-таки буде однією з найважливіших.

Для Сполучених Штатів важливо, щоб вибори пройшли максимально демократично, наскільки це можливо в нинішніх умовах. Думаю, на зустрічах звучало, що дуже важливо, щоб не було ніяких спроб зірвати вибори, відкласти їх або провести нечесно; що потрібно знизити ризик нових майданів після виборів, щоб передача влади пройшла швидко і безболісно. Сигнал був приблизно таким.

Я не схильний переоцінювати значимість Курта Волкера в житті України і динаміці українсько-російського конфлікту. Але візит необхідний, тому що зараз відповідальний момент в зв'язку і з воєнним станом, і з передвиборчою кампанією. Присутність Волкера - це сигнал, що Сполучені Штати тримають ситуацію під контролем, або принаймні намагаються тримати.

Читайте: Росія небезпечна не лише для України: що означає рішення ООН щодо Криму

У ситуації з українськими моряками максимум можливого - це отримати дипломатичну підтримку: щоб США тримали це питання на порядку денному переговорів з Росією. Тому що вплинути на рішення Путіна у них можливості немає, як і у нас. Принаймні прямо зараз. Але, щоб можна було до цього повернутися пізніше - наприклад, після виборів або безпосередньо перед ними, - потрібно тримати питання відкритим.

Не знаю, чи вводитимуть США нові санкції [через захоплення кораблів і моряків]. Якщо й введуть, то ефект від них буде дуже незначним.

Читайте також

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

Спеціальний міжнародний правовий механізм має забезпечити виплату компенсацій усім постраждалим від військової агресії Росії

Західні експерти про червоні лінії США: "Байден і Саліван не брали участь у бійці в барі"

Побоювання посилення війни призводить до того, що США намагаються зупинити дії України