RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Федералізації не буде: що заявив Зеленський за підсумками переговорів у Парижі

Переговори "нормандської четвірки" тривали довше, ніж було заплановано.

Переговори "нормандської четвірки" тривали довше, ніж було заплановано. Фото: УП

У понеділок, 9 грудня, в Парижі відбувся саміт "нормандської четвірки", в якому взяли участь президент України Володимир Зеленський, глава Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Очікувано, головною темою зустрічі стало припинення війни на Донбасі, але політики говорили і про Крим, і про новий договір щодо транзиту газу між Україною і Росією. "Апостроф" зібрав головні тези заяв Зеленського за підсумками переговорів.

Про майбутнє України

"Я хочу позначити ряд принципів, які я ніколи не порушу як президент України, тому що з цим ніколи не погодиться український народ. Перше - це неможливість федералізації. Україна - унітарна держава. Це незмінна стаття Конституції України і непорушний принцип існування держави".

"Україна - незалежна, самостійна, демократична держава, вектор розвитку якої завжди буде вибирати виключно народ України".

"Третє - неможливість компромісів щодо врегулювання ситуації на сході України через поступки території в межах міжнародно визнаних кордонів. Для кожного українця і Донбас, і Крим - це Україна".

"Маємо чітке розуміння, що тільки конкретні дії будуть підтвердженням готовності всіх до забезпечення миру. Ми зі свого боку готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом".

Про переговори з Путіним

"Складно домовлятися, але були моменти, коли ми домовилися. Він (Путін, - "Апостроф") з кожного питання розбирає його на деталі. Кожне слово ми врегулювали. Це складно. Я інша людина: раз-раз і домовилися. У нього інша природна біомеханіка".

"Говорили всі разом, а потім удвох. Були поступки. Я це відчув. Про загальні (про Путіна, - "Апостроф") висновки поки рано говорити".

"Я не знаю, хто кого. Мені здається, зараз правильно бути дипломатом, поки ми тільки почали говорити. Давайте говорити, що нічия".

"Я думаю, що всі були дуже втомлені. У нас була розмова, вона була різна: і напружена, і іноді така потужна. Іноді легка".

Про особливий статус для ОРДЛО

"Нам легше зараз продовжити цей законопроект (про особливий статус ОРДЛО, - "Апостроф") і пізніше внести "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації, ніж зараз почекати, коли цей закон не буде існувати, а потім, якщо все буде добре, ми будемо голосувати за новий закон. Тому я вважаю, що треба продовжувати".

"Ми його [закон про особливий статус] продовжуємо, але він тимчасовий. Ми сьогодні обговорювали це питання. Мене запитали, а чому не на п'ять років, чому не на десять? Я відповів чесно: ми не знаємо, що буде через п'ять років або через десять. Рік - це нормально".

Про відновлення контролю над кордоном на Донбасі

"Я запропонував, що цей етап (відновлення контролю над кордоном, - "Апостроф") повинен закінчитися до виборів. У президента РФ позиція з "Мінськом" і в Мінську узгоджена. На жаль. Це найскладніша ситуація і найголовніший програш для України в Мінську - це межа. Те, що було підписано".

"Але навіть незважаючи на це, я йому (Путіну, - "Апостроф") сказав, що ми на це не підемо. Він сказав, що ми не бачимо іншого виходу. Але потім ми почали говорити про це, і він сказав: "Окей , давайте говорити".

Про можливість прямих переговорів з бойовиками

"Я як президент не веду переговорів з представниками незаконної влади тимчасово окупованих територій. Питання, що ми повинні говорити з представниками Донбасу, воно є. І я дійсно думаю, що ми повинні зробити платформу в тристоронній групі. Чому тільки ті (які живуть на Донбасі , - "Апостроф"), а як же ті, що виїхали. І тоді буде справедливо".

Про обмін полоненими

"Чесно кажучи "всіх на всіх" - абстрактне питання. Всіх узгоджених на всіх узгоджених. Зараз мова йде про Донбас. Цей трек, він має три сторони: перший - ті, хто в Україні, і ті, хто на Донбасі, другий - ті хто в РФ, і ті, хто в Криму. Це складно, але ми проговорили, що будемо про це говорити... Давайте зробимо перший крок, тому що 72 людини можуть приїхати додому".

Про долю Криму

"Я готувався і дуже хотів обговорювати це питання (Криму, - "Апостроф"). Ми на перше ж питання про розведення витратили приблизно 30-40 хвилин. Потім пішло легше. Про Крим я говорив у вступній промові, говорили і про особливий статус, і про зміни в Конституції, і такі речі, що я стою на захисті України і проти федералізації - такі речі були, які привели до обговорення. Тому до Криму детально ми не дійшли. Але ви чули, що через 4 місяці зустріч, будемо порушувати всі ці питання".

Про газове питання

"Ми дійсно витратили дуже багато часу зустрічі тет-а-тет саме на це питання. Я запрошував і керівництво НАК "Нафтогаз", був Вітренко, і міністр енергетики Оржель... Ми спілкувалися. Ми дуже довго говорили про це питання... Я впевнений, що у нас більше шансів підписати його (договір, - "Апостроф") за найкращими умовами, ніж до цього обговорювали наші представники... Тут вже я бачу, що вже не йдеться про контракт на один рік. Все зняли це з обговорення. Тобто на скільки-то років. Я наполягав на 10 роках. Тобто складно, коли одна сторона наполягає на одному році, а ми наполягаємо на 10-ти. Я думаю, що ми знайдемо щось посередині".

"Ми обговорювали (з Путіними, -" Апостроф ") питання арбітражу. З приводу повернення коштів. Мені здається, ми в принципі зняли питання з приводу 3 мільярдів, які ми виграли. Наша позиція проста. Ми готові взяти газом, це компроміс, на який ми готові йти, нам потрібно - "вай нот".

Про акції на Банковій і Майдані

"Ну, акції та й акції. Ви ж знаєте, у нас країна демократична. Там дуже багато акцій. До речі, я вже шкодую, що ми відкрили це (вулицю Банкову, - "Апостроф"). Ну просто неможливо працювати: вони там кричать, гудуть".

"Я говорив, ви ж бачите, ну, який радикалізм, у нас нормальні люди. Це не аргумент, ніхто нікому нічим не загрожує. Але російська сторона наводила саме ці аргументи в деталях. Дуже складний діалог з дуже непростими людьми. Мені здається, такі акції тільки козир, яким користувався президент Російської Федерації".

"Я думаю, що в цілому це велика помилка (участь екс-президента Петра Порошенка в мітингах на Майдані, - "Апостроф"). Його особистості. Чого він хоче - знає тільки він. І мене, якщо чесно, це не дуже цікавить".

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників