RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Київ має дати запит на "вагнерівців": Тишкевіч про людей "кухара" Путіна та становище Лукашенка

Зображення Zdeněk Fekar з сайту Pixabay

29 липня у Білорусі затримали 33 бойовиків із так званої "групи Вагнера" – російської приватної військової компанії. Частина із них воювала на Донбасі на боці Росії.

Аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевіч розповів журналісту "Апострофа" Дмитру Малишку, що поява людей, яких фінансує та курує "особистий кухар Путіна" Євген Пригожин, під Мінськом та на півдні Білорусі свідчить, що Кремль працює на загальну дестабілізацію білоруських інституцій влади. Хоча, на думку Тишкевіча, сценарій розхитування ситуації і подальшої анексії територій не розглядається: Росії важливо увійти в білоруську економіку і зберегти вплив на політику. Викриті бойовики, за словами експерта, можуть стати предметом політичного торгу між Мінськом та Москвою й частиною обмінного фонду для Києва.

- На вашу думку, чи є затримання 33 "вагнерівців" постановкою?

- Ні. Бо, по-перше, для Росії дуже вигідні заворушення, які вишли б за межі звичайного розгону протестувальників – це вигідно Кремлю. А по-друге, якби це була постановка, то кому вона була б вигідною? Затримати реальних "вагнерівців" і засвітити їх прізвища на білоруському телебаченні, щоб вони потрапили до "чорних списків" – це дуже цікавий підхід до людського ресурсу. Уже зараз достеменно відомо, що двоє із затриманих воювали на Донбасі і 5 чи 6 - під підозрою, а в базі "Миротворця" знаходяться майже всі.

- Чи варто Україні просити, аби Білорусь видала тих, хто воював на Донбасі?

- Принаймні Київ має дати запит на проведення слідчих дій з цими особами або про допит. Якщо ж є підозра, що ці люди реально вбивали українців, то можна спробувати просити Мінськ видати їх і судити за участь у війні та вбивство громадян України.

- Головне, аби їх не видали Москві під час обміну…

- А це якраз дуже гарний варіант. Бо нам важливо, щоб ці люди сиділи чи нам важливо "витягнути" своїх? Тому якщо хтось серед цих "вагнерівців" буде дійсно важливий для Росії, то становитиме собою дуже гарний обмінний фонд, як би цинічно це не звучало.

- На вашу думку, що зараз відбувається у Білорусі? Чи розкручує Росія якісь сценарії, щоб мати можливість діяти, як в Україні після Майдану?

- "Український сценарій" не готується. Росія просто працює на загальну дестабілізацію білоруських інституцій влади. Це робиться задля того, щоб після виборів, незалежно, лишиться Олександр Лукашенко чи ні, спробувати все-таки "протягнути" свою повістку. А саме: увійти в білоруську економіку – раз; просунутися по так званих "дорожніх картах" і зав'язати Білорусь на себе політично – два; сформувати проросійські сили, які гратимуть роль на майбутніх виборах – три.

- Краще буде, якщо Лукашенко залишиться?

- Тут питання не в особі, а в тому, наскільки міцними будуть інституції влади і наскільки залишиться консенсус білоруських еліт – як провладних, так і опозиційних – щодо незалежності країни. Станом на сьогодні ресурсна база Лукашенка дещо більша, ніж у його опонентів. З іншого боку, самі опоненти нинішнього президента говорять, що навіть якщо він програє або буде доведена його поразка, країною певний час керуватимуть ті ж самі люди.

- На вашу думку, інші спроби дестабілізації будуть? Наприклад, замінування і теракти. В Україні ось прокотилася ціла хвиля таких.

- Хвиля терактів і спроб так званих мінувань – фейкових і реальних - була рік тому, і кількість повідомлень була значно вища, ніж зараз в Україні. Тоді Слідчий комітет республіки Білорусь заявляв, що більшість повідомлень приходить з-за кордону, натякаючи в тому числі і на РФ.

- Якими будуть, на вашу думку, кроки Росії після викриття "вагнерівців"?

- Я думаю, що Кремль зараз формує свою реакцію, бо для них є неочікуваною різка реакція Мінська на приїзд людей з "групи Вагнера". Також невідомо, чи всі "вагнерівці", які приїхали до Білорусі, затримані. І чи всіх із затриманих білоруські спецслужби назвали телебаченню?

Наступним етапом стане торг між Білоруссю та Росією на щось, що потрібно Лукашенку, в тому числі і в політичному діалозі.

- Чи зважиться Лукашенко на розгін "білоруського Майдану"?

- "Майдан" в українському розумінні слова у Білорусі неможливий. Тому що білоруси дещо відрізняються за ментальністю і ресурсна база опонентів Лукашенка інша. Опоненти спробують працювати за принципом "хакінгу" – зламу системи для того, щоб привести країну до перемін. Це буде не просто вулиця, яка диктує свою волю – такий сценарій не сприймається навіть частиною опозиційно налаштованих білорусів.

- Я бачив заголовки, що Лукашенко перевіряв готовність військ…

- Армія не може використовуватися у внутрішніх процесах Білорусі, вона не готується до розгону. Лукашенко проінспектував внутрішні війська – це аналог української Національної гвардії.

Але якщо говорити про поїздку Лукашенка по силових структурах, то давайте відслідкуємо хронологію дат. Сьогодні стало відомо, що "вагнерівці" приїхали на територію Білорусі з 20 по 23 липня. 24-го Лукашенко заявляв, що в Білорусь можуть потрапити співробітники закордонних ПВК. Це була вигадка чи оперативна інформація? З 23 по 28 число Лукашенко послідовно об'їздив сили спеціальних операцій, внутрішні війська, зустрівся з армією та спецпідрозділами, в тому числі КДБ та прикордонниками. Лише після цього відбулися затримання "вагнерівців". Тож, швидше за все, це було не просто залякування невдоволених, а Лукашенко особисто перевірив лояльність силовиків.

Щодо можливості розгону та затримань, то так – Білорусь – авторитарна держава. Певне застосування сили і затримання будуть. Питання, наскільки це буде брутальний варіант. Для Лукашенка і його оточення повторення подій 2010-го року є вкрай невигідним.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників