RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль "злив" Додона: чому Молдову знову хитнуло на Захід

Як зміняться відносини Кишинева з Україною

Як зміняться відносини Кишинева з Україною Ігор Додон Фото: Getty Images

На виборах президента Молдови впевнено перемогла Майя Санду - колишній прем'єр-міністр країни, лідер партії "Дія та солідарність", а також прихильниця євроінтеграції. За даними молдавського Центрвиборчкому, Санду набрала 57,63% голосів, а її головний конкурент - екс-президент Молдови, який має амплуа проросійського політика - Ігор Додон отримав лише 42,37%. "Апостроф" вирішив розібратися, як це вплине на відносини з Україною, що зміниться в молдавській внутрішній політиці, а також що планує робити з імовірним зміною зовнішньополітичного вектора Кишинева Росія.

Гойдалки в Кишиневі

У п'ятницю, 13 листопада, за два дні до виборів, чинний президент Молдови Ігор Додон закликав своїх прихильників готуватися до виходу на вулицю в разі незадовільного результату виборів. Ігор Додон також повідомив, що перед другим туром вирішив вести кампанію жорсткіше. "Тому що вони (команда Санду, -" Апостроф "), поки не отримають по морді - не зрозуміють", - заявив він.

Втім, як вважає завідувач сектором досліджень Південного регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко, Ігор Додон зміг би протистояти Майї Санду на вулиці, якби розрив між ними становив лише кілька десятків тисяч голосів.

"Розрив між кандидатами становить близько 250 тисяч, і навряд чи можна буде довести, що опонентка Додона, опозиціонерка Санду, яка не має адміністративного, фінансового та медійного ресурсу домоглася такого результату за допомогою фальсифікацій. Варто нагадати, що Майя Санду перемогла не тільки завдяки діаспорі, яка дала 25% всіх голосів, які вона отримала. Вона здобула значну перемогу і в Кишиневі, тому навряд чи будь-яка акція проти її перемоги отримає належну підтримку ", - сказав в коментарі "Апострофу" Артем Філіпенко.

Багато в чому перемога Санду стала можливою завдяки її ривку в першому турі - вона випередила Додона. Також важливий момент - Ренато Усатий з "Нашої партії", який прийшов третім та є проросійським політиком, відмовився підтримувати Додона в другому турі. В результаті, Санду впевнено обійшла чинного президента.

З приходом Майї

У передвиборчій програмі Санду все дуже чітко прописано: дострокові парламентські вибори (зараз більшість в парламенті належить партії, яка підтримує Додона); врегулювання конфлікту в Придністров'ї з виведенням російських військових; розвиток більш тісних зв'язків з Україною та Румунією; орієнтація на інтеграцію з Євросоюзом.

Обрання Майї Санду призведе до дострокових парламентських виборів, і молдавський народ підтримує це крок, сказав в коментарі "Апострофу" Валеріу Паша, голова громадського об'єднання WatchDog.

"У Санду, як у президента, безпосередньо немає дуже великих повноважень, але у неї є значна народна підтримка. Показовим є те, що незважаючи на весь бруд та фейки, які розпускали прихильники Додона про Санду, вона перемогла, та ще й з очевидним відривом. Швидше за все, обрання Майї Санду призведе до дострокових парламентських виборів, оскільки зараз більшість в молдавському парламенті належить партії соціалістів. Молдавське суспільство не задоволене результатами діяльності соціалістів, тому левовій частині цієї партії доведеться піти парламенту. Безумовно, що соціалісти проти довгострокових виборів, і вони будуть вставляти палиці в колеса цьому процесу, причому відчайдушніше за всіх це буде робити саме Додон", - зазначає Валеріу Паша.

Як Москва "зливала" Додона

Чи варто говорити про програш Додона, відомого своєю проросійською риторикою, як про програш Кремля? Як зазначає Валеріу Паша, серйозною втратою для Москви провал Додона не став. Більше того, в довгостроковій перспективі це навіть може бути вигідно Росії.

"Додон ставав дуже токсичним, та дискредитував увесь табір проросійських політиків в Молдові. Він дискредитував саму ідею політичної орієнтації країни виключно на Росію. Тому Москва буде зливати Додона. Путін, наприклад, став третім главою держави, який привітав Санду з перемогою на виборах. У будь-якому випадку, в Кремлі щодо Молдови є не тільки "план Б", але й набагато більше варіантів, аби підтримувати свій вплив ", - зазначив молдавський експерт.

Артем Філіпенко теж відзначає, що перемога проєвропейського кандидата не означає, що Росія пішла з Молдови.

"По-перше, Кремль контролює Придністров'я - сепаратистський анклав, в якому розташований російський військовий контингент. По-друге, є великий прошарок проросійських політиків, які спираються на громадян, котрі живлять симпатії до Росії, є бізнес, орієнтований на російський ринок. Нарешті, є інформаційний та культурний вплив Росії через засоби масової інформації, соціальні мережі, тощо", - зазначає Філіпенко.

Політична реклама в самопроголошеній Придністров'я Фото: Getty images

Втім, за інформацією "Апострофа", не можна сказати, що Кремль зовсім махнув рукою на Додона, який перед виборами покірно їздив в Москву з розрахунком на підтримку. І хоча публічно ніхто його в Білокам'яній не підтримав, в його команді була помічена група політтехнологів із Росії.

Російська рулетка - гра в довгу

Зараз у Росії два варіанти: утримувати владу через партію соціалістів, що означає альянс із збіглим молдавським олігархом Володимиром Плахотнюком та його Демпартією, і, отже, подальша підтримка Додона, або ж погоджуватися на дострокові вибори.

"Варіант підтримки Росією Додона для партії соціалістів означатиме провал, з огляду на соціальну та економічну ситуацію в Молдові, особливо на той факт, що до грудня в бюджеті практично не буде грошей. Партія соціалістів - це головний політичний проект Кремля в Молдові, і такий варіант - це політичне самогубство для них. У соціалістів є великий кадровий запас, і втрата Додона для них не критична. На його місце від соціалістів можуть прийти інші - молодші, адекватні та менш корумповані політики. В їхніх менеджерських здібностях люди мали нагоду переконатися, наприклад, можна згадати того ж мера Кишинева (40-річного Йона Чебана, - "Апостроф")", - ділиться думкою Валеріу Паша.

Як вважає експерт, Москва піде на дострокові вибори, навіть розуміючи, що може їх програти. Для росіян важливо мати блокуючий пакет в парламенті - 38 депутатів, без яких неможливо змінити Конституцію.

"Для Москви важливо мати свій плацдарм в молдавському парламенті. І хоча на дострокових виборах соціалістів пройде набагато менше, але вони все одно оберуться в мінімально необхідній кількості. Зате це буде можливість почистити партію соціалістів від Додона та його людей. Стратегічно для росіян це найважливіше зараз. Вважаю, що Москва зробить крок назад, бо якщо підтримати Додона зараз, то це може призвести до програша Кремля в довгостроковій перспективі", - вважає Валеріу Паша.

Важкий спадок

У Молдові на Санду покладають надії не стільки в зв`язку з реалізацією проєвропейського курсу, скільки з боротьбою проти корупції.

"Корумпованість, клановість та кумівство - невід'ємні риси сучасного молдавського істеблішменту, причому незалежно від того, орієнтуються ці політики на Москву або на Брюссель. Майя Санду в цьому розкладі виглядає як людина поза кланів", - розповідає Артем Філіпенко

Крім корупції, країну мучить коронавірус, а економічна ситуація тільки погіршується.

"За часів Додона боротьба з коронавірусом була спущена на самоплив, і ми з червня лідируємо в Європі за всіма негативними показниками. В економічному плані ситуація - не краща. У грудні Молдові не вистачить грошей щоб виплатити зарплату бюджетникам. Росія на це грошей не дасть, і єдиний вихід - домовитися з МВФ та ЄС, але якщо в уряді будуть Додон та Плахотнюк - ні про яку допомогу мова йти не може", - вважає Валеріу Паша.

Є ще одна проблема, з якою зіткнеться Майя Санду - від неї всі очікують швидких результатів.

Майя Санду Фото: Getty images

"Люди втомилися від корупції, від злиднів та чекають швидких рішень, що в умовах сьогодення навряд чи можливо. І це може стати пасткою для нового президента, коли відсутність прогресу в стислі терміни стане причиною розчарування та невдоволення населення", - підсумував Артем Філіпенко.

Відносини з Україною

У 2014 році Додон, прагнучи отримати максимальну прихильність Росії, заявив про те, що Крим "де-факто російський". Після обрання Володимира Зеленського президентом України він спробував налагодити з ним відносини, намагався нівелювати свої заяви, але безуспішно. На відміну від Ігоря Додона, Майя Санду займає чітку позицію щодо Криму і, в цілому, є проєвропейським політиком.

Як вважає Артем Філіпенко, можна розраховувати на поліпшення двосторонніх відносин Молдови та України, але тільки в тому разі, якщо Санду матиме підтримку парламенту та уряду. Для цього Санду потрібно переобрати парламент, оскільки діючий склад заселений впритул прихильниками Додона.

З ним погоджуються і молдавські експерти.

"Обрання Майї Санду дасть позитивний імпульс відносинам з Україною та хоч якусь динаміку. Ще під час прем'єрства, у Санду склалися дуже добрі стосунки з президентом України Володимиром Зеленським. Основний пріоритет, який Санду просуватиме в україно-молдавських відносинах - боротьба з контрабандою, оскільки потоки контрабанди були налагоджені ще минулими президентами Молдови та України - Миколою Тімофті та Петром Порошенко. Це все дуже негативно позначається на внутрішній ситуації в Молдові, це чорні гроші, які вливаються і в політику, а також багато чого іншого", - говорить Валеріу Паша .

"Зрозуміло, що чекати якихось радикальних змін в українсько-молдавських відносинах з першого дня її президентства не варто, тому що багато питань, наприклад прикордонне співробітництво, або, скажімо, питання спільного використання ресурсів Дністра вимагають контролю уряду, якого у Санду поки ще немає", - зазначає молдавський політичний експерт.

Сама Санду в першій же заяві після повідомлення про перемогу, згадала про Україну. "Ми побудуємо справжній баланс у зовнішній політиці, виходячи з національних інтересів Молдови, а також прагматичний діалог з усіма країнами, включаючи Румунію, Україну, європейські країни, Росію та США", - сказала Санду .

Перспективи для подальшої співпраці у наших країн є: мова йде не лище про розвиток торгово-економічних відносин, а й про формування спільної позиції щодо окупованих Росією територій. Існують і спірні питання, які не регулюються вже тривалий час, зокрема, питання демаркації кордону. У Молдови, наприклад, викликають побоювання плани створення Україною нового каскаду гідроелектростанції в верхів'ях Дністра, що може призвести до обміління річки.

Але, звичайно, ключовим питанням безпеки для обох країн залишається врегулювання проблеми Придністров'я. І тут може виникнути сприятлива ситуація, коли фактично росіяни - а саме вони керують цією невизнаною республікою - можуть опинитися в повній ізоляції. Не маючи лояльної до себе влади в Молдові та закритий кордон через Україну, Кремлю доведеться сідати за стіл переговорів. В іншому разі Київ та Кишинів можуть задушити Тирасполь в міцних обіймах ...

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників