RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трампа за ґрати: хто допоможе президенту піти від переслідування

Після відходу з Білого дому проти Трампа відновляться кримінальні справи

Після відходу з Білого дому проти Трампа відновляться кримінальні справи Дональд Трамп Фото: Getty Images

2020 рік видався для Трампа явно не найвдалішим. Після програшу на виборах президента США скандальний політик ризикує потрапити під кримінальний пресинг. Чому Дональд Трамп досі заперечує результати виборів та чи існує ймовірність побачити все ще чинного президента США на лаві підсудних, розбирався "Апостроф".

Буквально відразу після фіаско на президентських виборах в американських ЗМІ заговорили про те, що Дональд Трамп ризикує потрапити в серйозні неприємності через розслідування спонсорування передвиборної кампанії, а також можливих фінансових махінацій. Раніше хід справ було припинено після обрання Трампа президентом, однак відразу після 20 січня 2021 року, коли пройде інавгурація наступного глави американської держави, кримінальні провадження проти Трампа можуть розраховувати на "друге дихання".

Утім, судячи з останніх подій, у Трампа зберігаються козирі, про що свідчить недавній провал голосування інавгураційного комітету Конгресу США за резолюцію про визнання кандидата в президенти США демократа Джо Байдена обраним президентом. Голосування за цей документ провалили республіканці, що свідчить про те, що гра триває.

Хто хоче посадити Трампа?

Окружний прокурор Манхеттена Сайрус Венс раніше висував звинувачення Трампу про незаконне спонсорування передвиборної кампанії. За цим звинуваченням в грудні 2018 року був засуджений до трьох років в'язниці колишній адвокат Трампа Майкл Коен, якого перевели на домашній арешт через ризик зараження на коронавірус. До речі, Майкл Коен більше 20 років працював на Трампа, і є джерелом секретів чинного президента. Після того як Коен потрапив під слідство, Трамп спочатку виправдовував колишнього адвоката, а потім все ж відхрестився від соратника. В матеріалах звинувачення, яке будується на свідченнях Коена, фігурує платіж в розмірі 130 тисяч доларів через офшорну компанію під виглядом "відшкодування судових витрат" порнозірці Стормі Деніелс, з якою у Трампа нібито були "позашлюбні відносини". Обвинувачі Трампа вважали, що Коен заплатив за мовчання порнозірки перед виборами президента США в 2016 році. За логікою звинувачення, Трамп був співучасником злочину.

Також генеральний прокурор штату Нью-Йорк розслідує справу про фінансові махінації в організації Трампа, який нібито вів подвійну бухгалтерію, штучно занижуючи свої доходи в спробах уникнути сплати податків і одночасно завищуючи їх, щоб обдурити банки і інвесторів. Справа будується в основному на свідченнях уже згаданого Майкла Коена, колишнього адвоката Трампа.

Однак в США не прийнято вести розслідування щодо чинного президента. Подібна політика Міністерства юстиції США з'явилася після Уотергейтського скандалу 1972 року, що і дає якийсь "імунітет" чинному президенту від судового переслідування. Втім, для Трампа цілком можуть зробити виключення.

Головна проблема Трампа

Майже всі експерти сходяться на тому, що головний локомотив всіх розслідувань проти Трампа - прокурор Сайрус Венс-молодший.

"Особистість прокурора Венса в цій справі є непередбачуваним чинником, і навіть якщо нова адміністрація Байдена захоче "зам'яти" історію з Трампом, існує дуже мало того, що можна формально зробити, щоб припинити розслідування", - вважає Стівен Владко.

Раніше Джо Байден заявив, що після того, як отримає повноваження президента США, не стане зі свого боку ініціювати розслідування відносно Трампа, щоб не розколювати ще більше, і без того поляризоване американське суспільство. Водночас директор Центру міжнародних досліджень Олександр Дубовик вважає, що в суд Трампа все одно можуть покликати.

Джо БайденФото: Getty images

"Трамп підозрюється в правопорушення на федеральному і місцевому рівні. Байден вже заявив, що зі свого боку не буде ініціювати розслідування на федеральному рівні, тобто щодо загальнонаціональних інтересів і питань. Інше питання, що на місцевому рівні Трампа цілком можуть притягнути до відповідальності. Відносно дітей і сім'ї Трампа існують близько півдюжини справ, які просто завмерли на час його президентства. Теоретично Трампа можуть притягнути до відповідальності, але його прихильниками це буде підноситься як політичне переслідування. Тому питання дуже делікатне", - сказав в коментарі "Апострофу" Дубовик.

Посадити президента - запорука успішної кар'єри

І тут є важлива деталь, яка дозволяє говорити, що Трампа просто так не відпустять. Справа в тому, що окружний прокурор Манхеттена Сайрус Венс-молодший є спадковим демократом, а його батько в 70-х роках був держсекретарем в Адміністрації тодішнього президента США Джиммі Картера. У зв'язку з цим питання про амбіції Венса-молодшого виникає як би сам собою.

Проте, як вважає професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергій Галака, партійність Венса практично не впливає на його можливості брати участь в "посадці" Трампа.

"Не дивлячись на партійну приналежність, в судах США прийнято показувати свою неупередженість. Це важлива складова для кар'єри того ж прокурора Сайруса, наприклад. До того ж глибинні інтереси прокурора-кар'єриста і Демократичної партії не розходяться. Те, що Байден не ініціюватиме розслідування, чи не значить, що він буде захищати Трампа. А у прокурора, який "притиснув" президента, найімовірніше, складеться блискуча кар'єра. Звідси і такий ентузіазм Сайруса Венса", - сказав Сергій Галака в коментарі "Апострофу".

Дилема Трампа

Американські експерти в області юриспруденції нині активно обговорюють ймовірність сценарію, при якому право президента США помилувати громадянина може використовувати Трамп по відношенню до самого себе. Однак експерт Сергій Галака запевняє, що даний сценарій є малоймовірним.

"Президент може помилувати тільки за порушення федерального рівня. На порушення місцевого рівня це не поширюється. А ось на місцевому рівні Трампа чекає, в тому числі вже згаданий прокурор Сайрус Венс", - ділиться думкою Сергій Галака.

Втім, подібний хід, начебто помилування самого себе, перекреслив би Трампу не тільки політичну кар'єру, з якої він очевидно не має наміру розпрощатися з огляду на його недавнє заяви про плани балотуватися на президентських виборах в 2024 році. Просити помилування, навіть у самого себе, означає визнати себе винним. У тому випадку, якщо б президент міг помилувати себе з розслідувань про фінансові махінації, це означало б неможливість отримати в подальшому кредити для свого бізнесу, оскільки жоден банк не ризикне вести справи з людиною, який визнається в шахрайстві. У цьому полягає вся дилема Трампа: у нього є право помилувати, але точно не себе.

Дональд ТрампФото: Getty images

Так засудять Трампа чи ні?

"Чи засудять Трампа або виправдають - складно сказати. Зараз важливо, як сам Трамп буде себе вести. Якщо занадто агресивно - то його положення може посилитися, навіть на федеральному рівні. А ось на рівні муніципальному або штату переслідування Трампа - цілком реальна історія. Той факт, що Байден заявив, що не ініціюватиме розслідування проти Трампа на федеральному рівні, абсолютно не означає що генпрокурор не може порушити справу самостійно. Але цілком ймовірно, що Трампа потягають по судах", - вважає Сергій Галака.

Водночас, прихильники Дональда Трампа готуватимуться ґрунтовно не тільки до захисту офіційної позиції. Як вважає експерт Олександр Дубовик, цілком реальним є використання командою поки що чинного президента США компромату проти прокурора Венса.

"Оскільки окружний прокурор Сайрус Венс розслідує тисячі справ, то прихильники Трампа будуть шукати компромат на прокурора щоб поставити під сумнів будь-яке рішення крім виправдувального вироку. Наприклад, можуть згадати і про запити з офісу прокурора знизити статус злочину Епштейна (Джеффрі Епштейн - американський фінансист, був заарештований за звинуваченням в торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації, - "Апостроф") як сексуального злочинця, який був пов'язаний як з демократами, так і з республіканцями", - відзначає Олександр Дубовик.

Козир в рукаві Трампа

Водночас, Трамп, який, здавалося б, програв вибори, продовжує утримуватися на плаву. Всіх здивувало нещодавнє рішення інавгураційного комітету Конгресу США, який так і не прийняв резолюцію про визнання кандидата в президенти США демократа Джо Байдена обраним президентом. Голосування за цей документ провалили республіканці. Лише 27 республіканців погодилися з перемогою Байдена на виборах, тоді як два однопартійця Трампа вважають, що демократ програв вибори, а ось абсолютна більшість республіканців досі вперто мовчить із цього питання. Ситуація в зв'язку з цим склалася досить делікатна.

"Необхідно розуміти, що наразі Трамп став для частини Республіканської партії тягарем, оскільки він руйнує кар'єри багатьом політикам-республіканцям, які змушені виправдовувати Трампа за його неоднозначні вчинки. У той же час, у Трампа є козир - це його відданий електорат, в розмірі 30% населення США. Можливо, в цьому полягає вся дилема Республіканської партії", - вважає Сергій Галака.

З огляду на той факт, що все ще діючий президент заявив, що буде балотуватися в президенти в 2024 році, спрацьовує головний козир Трампа - його солідний електорат, який намертво "прив'язаний" до його особистості. Тому в разі, якщо в пару з ним піде рейтинговий "другий номер" - кандидат у віце-президенти - Трамп цілком може перемогти.

Цей важливий факт, схоже, змушує утримуватися більшість республіканців від визнання поразки Трампа. А також дає можливість Трампу в майбутньому прикриватися республіканцями під час судів. Це - чудова нагода максимально "політизувати" будь-яку справу проти себе, і таким чином уникнути покарання...

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою