RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Новий дипломатичний конфлікт між Угорщиною та Україною

Це може стати перепоною на шляху до євроатлантичної інтеграції України

Україна Угорщина Фото: Апостроф / Колаж

Угорщина завжди була і є надійним партнером України, яка підтримує двостороннє співробітництво у сферах енергетики, торгівлі, безпеки та оборони тощо. Та, незважаючи на це, відносини між Україною та Угорщиною все ж непрості у контексті Закону про мову, перебування великої кількості угорців в складі національних меншин на Закарпатті або видачі угорських паспортів у цьому ж регіоні. І хоча обидві сторони заявили про наміри разом прийти до розв'язання найгостріших питань, дії Угорщини напередодні та під час місцевих виборів в Україні спричинили черговий дипломатичний конфлікт між державами.

Напередодні виборів Міністерство закордонних справ України неодноразово фіксувало ознаки політичної агітації державними службовцями Угорщини, які відвідують Закарпаття, що суперечить статті 60 Закону України "Про місцеві вибори", а також статті 57 Виборчого кодексу України, якими іноземцям заборонено брати участь у передвиборчий агітації. З цього приводу МЗС України звернулося до відповідних правоохоронних органів для надання оцінки таких дій. МЗС Угорщини відкинули звинувачення у втручанні країни в українські вибори.

25 жовтня, в день місцевих виборів в Україні, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто, порушуючи українське законодавство, закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах політичну силу "КМКС "Партія угорців України" та чинного мера Берегового Золтана Бабяка, написавши про це у своєму Facebook. "Єдина угорська партія, КМКС, балотується на вступ до Закарпатської обласної ради, і було б погано, якби угорці залишились без представництва на рівні області", — зазначив Сіярто, додаючи: "Не випадково багато поглядів прикуто до Берегового, оскільки мер Золтан Бабяк зробив чудову роботу, було б добре, якби він міг її продовжувати". Крім того, міністр повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини зараз, можуть перетнути кордон для голосування і повернутись без обов’язкового періоду самоізоляції.

Реакцію України не довелося довго чекати, тож 26 жовтня до МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярта, щоб вручити йому ноту протесту у зв’язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України 25 жовтня 2020 року. Угорському дипломату пояснили неприпустимість агітації, особливо у день виборчої тиші. "Міністерство вкотре закликало угорську сторону поважати законодавство України та не вчиняти кроків, які свідчать про пряме втручання у внутрішні справи України та не відповідають добросусідському характеру українсько-угорських відносин", — зазначили у прес-службі МЗС. Також було заборонено в’їзд в Україну двом угорським високопоставленим особам, які під час цієї виборчої кампанії вдавалися до прямої агітації в Закарпатській області.

В Угорщині досить різко відреагували на українські заборони, заперечивши будь-які звинувачення. Такий дипломатичний конфлікт може серйозно вплинути на двостороннє співробітництво і стати ще однією перепоною на шляху до євроатлантичної інтеграції України. Угорщина вже блокувала комісії НАТО-Україна після прийняття Закону про мову, тому не дивно, що реакцію України Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто сприйняв "як меседж, що вона відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль щодо євроатлантичної інтеграції".

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом