RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Епічний провал ФСБ: чим закінчиться для Путіна історія з отруєнням Навального

Україна повинна скористатися посиленням міжнародної ізоляції Росії

Україна повинна скористатися посиленням міжнародної ізоляції Росії Олексій Навальний Фото: Getty images

Розслідування журналістів Bellingcat про причетність ФСБ до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального та нещодавні викриття самого потерпілого стали справжньою інформаційною бомбою. Навальний стверджує, що зміг зателефонувати до свого невдачливого вбивці - хіміка ФСБ Костянтина Кудрявцева, який розповів, як готувався замах і чому він провалився. Чи призведе історія з отруєнням противника Володимира Путіна до нових санкцій Заходу проти РФ та як Україна може скористатися "гойдалками" в Кремлі, читайте в матеріалі "Апострофа".

Викриття Навального

Удари по міжнародному іміджу Володимира Путіна, і так вкрай зіпсованому, наростають. Минулого тижня кілька відомих західних ЗМІ - CNN, Bellingcat, The Insider і Spiegel - опублікували розслідування, в якому стверджується, що до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального причетні кілька співробітників ФСБ, в тому числі і Костянтин Кудрявцев. Журналісти-розслідувачі заявляють, що їм вдалося вичислити імена ФСБшників за допомогою білінгу телефонних розмов і даних про авіаквитки.

Уже в понеділок, 21 грудня, Олексій Навальний повідомив, що зв'язався по телефону з Кудрявцевим, представившись помічником секретаря Ради безпеки і екс-директора ФСБ Миколи Патрушева Максимом Сергійовичем Устиновим. Під приводом "написання звіту" псевдо-Устинов почав детально розпитувати Кудрявцева з приводу операції по отруєнню Навального.

Співробітник ФСБ Кудрявцев назвав операцію добре спланованою, а виживання Навального списав на збіг обставин і своєчасну допомогу лікарів. Він також розповів, що очищав одяг опозиціонера від слідів отрути, приділивши особливу увагу швам по внутрішній стороні трусів. Нібито так розпорядився співробітник ФСБ Станіслав Макшаков - можливий керівник групи по усуненню Навального.

Кудрявцев назвав ще одного учасника операції - Василя Калашникова, який вважається експертом в області виявлення метаболітів нервово-паралітичних агентів в біологічних зразках. Автори розслідування стверджують, що після того як політик впав у кому, Макшаков телефонував Калашникову.

Реакція керівництва ФСБ була прогнозованою. На Луб'янці назвали інформацію, озвучену іноземними журналістами і самим Навальним "спланованою провокацією, спрямованою на дискредитацію ФСБ і її співробітників". За версією керівництва ФСБ, проведення подібних журналістських розслідувань "не було б можливе без організаційної та технічної підтримки іноземних спецслужб". Власне, аналогічні тези - ще до появи інформації про те, що співробітники ФСБ стоять за отруєнням - озвучував і президент РФ Володимир Путін.

І зараз Адміністрація президента Росії встала на сторону Луб'янки. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відмовився обговорювати з журналістами слова Костянтина Кудрявцева, заявивши, що ФСБ вже надала "вичерпний і однозначний" коментар з цього питання.

"Деградація ФСБ"

Чи варто говорити, що результати журналістського розслідування і бесіда Навального з Кудрявцевим стали політичною сенсацією. Перше, на що звернули увагу спостерігачі, - легкість, з якою ймовірний співробітник ФСБ пішов на контакт, "зливши" важливі дані про провалену операції. Якщо Кудрявцев, дійсно, є в ФСБ, то виникає питання в компетентності співробітників і тих, хто підбирає кадри для "контори". Виходить, що вся розвідувальна вертикаль РФ - колос на глиняних ногах.

Наступна версія, яку обговорювали в інформаційному просторі, - викриття Навального стало зовнішнім проявом конфлікту кланів всередині ФСБ або "війни" Луб'янки з іншими службами. Конкурентів у чекістів вистачає: це і Головне розвідувальне управління Міноборони РФ, і Служба зовнішньої розвідки, і Федеральна служба охорони, і Росгвардія, що стала особистим військом Володимира Путіна.

На користь версії про те, що серед російських спецслужбистів справді є профнепридатні персонажі, говорить провалений замах на екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в Солсбері. Британським спецслужбам і журналістам дуже скоро стали відомі імена виконавців - діючих співробітників ГРУ Олександр Мишкова ("Олександр Петров") і Анатолія Чепіги ("Руслан Бошіров"), які не подбали про елементарну конспірацію. ГРУ і ФСБ - формально різні структури, але професійні принципи роботи спецслужб є універсальними. До того ж в обох випадках (отруєння Навального і Скрипаля) йшлося про використання речовини "Новачок".

Фахівці в костюмах хімічного захисту на місці отруєння Скріпалів, Солсбері, 2018 рікФото: Getty images

Директор Центру дослідження проблем національної безпеки Національного університету "Острозька академія" Тарас Жовтенко в розмові з "Апострофом" зазначив, що ФСБ, плануючи операції, досі спирається на радянські практики та методички середини минулого століття.

"Звідси типові провали в стилі "Петрова і Бошірова", які діяли так, ніби ніяких сучасних систем спостереження і збору інформації не існує. Організаційні "ляпи" в операції по отруєнню Навального - прояв професійної деградації російських спецслужб, які в умовах домінування політичних цілей все далі відходять від своїх професійних пріоритетів. З іншого боку, це - свідомий прояв психологічного тиску та залякування представників опозиції", - сказав Тарас Жовтенко.

Питання без відповідей

Представники вітчизняних спецслужбистів, з якими вдалося поговорити "Апострофу", визнають, що рівень професіоналізму в ФСБ, в порівнянні з радянським КДБ, впав. Причини можуть бути різними: проблеми з грошовим утриманням (перш за все, для молодшого офіцерського складу) відтік кадрів в бізнес або навіть в кримінальні структури, розвал навчального процесу, велика кількість "мажорів" серед курсантів Академії ФСБ.

Незважаючи на ці нюанси, каже "Апострофу" екс-начальник Головного слідчого управління СБУ генерал-майор Василь Вовк, складно уявити, щоб діючий співробітник ФСБ міг "облажатися", як Костянтин Кудрявцев.

"При всьому негативному ставленні до РФ як до держави-агресора та її спецслужб, не можна вважати, що у ФСБ служать дурні. В історії дзвінка Навального Кудрявцеву проглядаються (у всякому разі, на даному етапі) ознаки постановки. Чому саме Навальний як потерпілий дзвонив Кудрявцеву? Чому співробітник ФСБ, який імовірно був задіяний в операції, не впізнав його? Адже він багато разів мав би чути голос Навального на записах. Чому пояснення давалися по телефону? Відповіді на такі питання повинні даватися особисто за місцем служби, і кожен співробітник це знає. Якщо Кудрявцев брав участь в операції, яка (як він сам сказав) була провалена, то чому його не сховали? І таких питань у мене як у професіонала, котрий знає роботу спецслужб зсередини, виникло багато", - заявив Василь Вовк.

Версію про те, що має місце "війна" між російськими силовими структурами, вихідці з СБУ також вважають малореальною. Як пояснив "Апострофу" експерт з питань правоохоронних органів Українського інституту майбутнього Іван Ступак, який раніше проходив службу на оперативних і керівних посадах в СБУ, кулуарні конфлікти і "підстави" можуть нашкодити самим організаторам.

"Російські спецслужбісти і силовики в цілому можуть конкурувати один з одним в плані близькості до першої особи (Володимиру Путіну - "Апостроф") і показників ефективності в його очах. Хто краще спрацює, проведе вдалу операцію або швидше здобуде важливі відомості, за які можна отримати підвищення або просто похвалу. вони (ФСБ, ГРУ, СВР - "Апостроф"), умовно кажучи, можуть поштовхатися в коридорі, але підставляти один одного, зливати компромати вони не стануть, так як це в підсумку б'є по першій особі, а отже по ним всім", - говорить Іван Ступак.

З іншого боку, зазначає колишній офіцер СБУ Ступак, викриття Олексія Навального підтвердили колишні припущення про те, що під крилом ФСБ діють лабораторії з виробництва бойових отрут, а також засобів приховування слідів їх використання.

"Провокація ФСБ"

У розмові Навального з Кудрявцевим вистачає слизьких моментів. Розслідувачі стверджують, що дзвонили не тільки йому, але іншим учасникам операції. Ті, почувши питання, кидали трубку. За логікою речей, співробітники ФСБ доповіли б вищестоящому начальству про такі дзвінки, а воно б в свою чергу провело необхідну роботу з усіма учасниками операції. Втім, є нюанс - час дзвінка - Навальний набрав Кудрявцева в 7 ранку - могло дезорієнтувати співробітника ФСБ.

Навальний телефонує співробітнику ФСБФото: youtube.com/user/NavalnyRu

Проте, якщо Кудрявцев, як стверджують Навальний і журналісти-розслідувачі, працює в надсекретному Інституті криміналістики ФСБ, в такому випадку він точно має доступ до відомостей під грифом "особливої важливості". В такому випадку він навряд чи став би обговорювати делікатні теми по відкритих каналах зв'язку, незалежно, ким може представитися співрозмовник. До того ж співробітник ФСБ, що має прямий доступ до бойових отруйних речовин, точно знає, що постійно перебуває в полі зору внутрішньої безпеки.

"Думка, що оперативний співробітник, безпосередній виконавець (Кудрявцев, -" Апостроф ") буде по телефону обговорювати подробиці такої операції - абсурдна сама по собі. Реалістичних версій тут може бути дві: або це провокація ФСБ з метою дискредитації Олексія Навального, або - операція іноземних спецслужб. Агентура (не тільки російська, але й іншої країни) могла його спровокувати, уявити відповідний номер телефону і можливості для дзвінка. Далі записали розмову, підготувавши під нього інформаційне забезпечення", - заявив в коментарі "Апострофу" екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж.

Він не деталізував, про які саме іноземні спецслужби може йти мова, але зазначив, що країни Заходу будуть напирати на те, що Олексій Навальний докопався до правди. Кремль, навпаки, посилить пропагандистську кампанію проти опозиціонера, звинувачуючи його в зв'язках із західними спецслужбами.

Власне, соціологічні опитування, проведені в "Левада-центр", продемонстрували, що пропаганда в Росії вже працює на повну. За результатами опитування, 50% жителів Росії вважають отруєння Навального інсценуванням або взагалі підтримують версію президента РФ Володимира Путіна про "провокації західних спецслужб".

Реакція на ці події з боку Вашингтона - цілком однозначна. Державний департамент США поклав відповідальність за отруєння Навального "Новачком" на Федеральну службу безпеки РФ. На думку Держдепу, при отруєнні Навального "немає жодного правдоподібного пояснення, крім участі в ньому і відповідальності за нього російського уряду". Вашингтон "повністю впевнений" в висновках Організації по забороні хімічної зброї про те, що токсичні речовини, виявлені в аналізах Олексія Навального, пов'язані з отрутою з групи "Новачок". Держдепартамент також звинуватив президента РФ Володимира Путіна і його уряд в спробах відвернути увагу "від серйозних питань" в цій справі.

В очікуванні нових санкцій

Отруєння Навального стало підставою для введення ЄС і Великобританією чергової порції санкцій проти російських діячів. У жовтні "під роздачу", зокрема, потрапили директор ФСБ Олександр Бортніков і перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко.

Якщо відомості, роздобуті Bellingcat і російським опозиціонером, підтвердяться, то Кремлю гарантовано посилення західних санкцій за цілеспрямоване використання власних спецслужб в терористичних цілях.

Звучить цинічно, але у Києва є можливість використовувати ситуацію з користю для себе. Незалежно від того, наскільки автентичними є матеріали, що Олексій Навальний зібрав проти ФСБ, українська влада повинна використовувати кейс з його відправленням для продавлювання нових санкцій, зазначив у розмові з "Апострофу" військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

"У МЗС і наших спецслужб є для цього всі необхідні інструменти: спілкування через послів або аташе, взаємодія з місцевими ЗМІ для формування вигідного для нас інформаційного фону навколо дій російських спецслужб і вищого політичного керівництва", - говорить експерт.

З огляду на те, наскільки російські спецслужби "наслідили" на території України і країн Заходу, то переконувати європейців довго не доведеться. Повна міжнародна блокада Кремля ускладнить і так непросту ситуацію, в якій опинився Путін. Через постійну політичну тряску всередині Росії, яка накладається на серйозну економічну кризу, втрата контролю над ситуацією з боку "вічного" президента РФ стає все більш реальним сценарієм. Єдина надія - на вправну роботу російських телеканалів, які промиють мізки населенню.

"Головний висновок (з історії з відправленням Навального -" Апостроф ") полягає в тому, що Кремль готовий використовувати будь-які доступні засоби для досягнення своїх політичних цілей, аж до хімічної зброї, як на території інших країн, так і на власній території, не особливо піклуючись про професіоналізм своїх спецслужб. Нестача майстерності компенсується за рахунок пропаганди ", - резюмував Тарас Жовтенко.

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси