RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В адміністрації Байдена буде кому зайнятися Україною - Костянтин Грищенко

Що станеться після інавгурації нового президента США

Що станеться після інавгурації нового президента США Костянтин Грищенко Фото: rudenko.kiev.ua

У середу, 20 січня, відбудеться інавгурація нового президента США Джо Байдена. Цього разу вона пройде в дещо незвичній обстановці. Що означає процедура інавгурації для американського народу та як Джо Байден буде поводитись відносно України, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів дипломат, міністр закордонних справ України в 2003-2005 та 2010-2012 роках КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО.

- 20 січня в США відбудеться інавгурація Джо Байдена. Що означає ця подія на дипломатичному рівні?

- Інавгурація - це свято народовладдя, коли американський народ святкує обрання нового президента. Як правило, сотні тисяч людей збираються в центрі Вашингтона. Іноземні держави офіційно представляють посли. Принаймні, так було протягом останніх десятиліть. Я сам, коли був послом у Вашингтоні, представляв Україну на інавгурації Буша-молодшого. Це, до речі, відповідь всім спекуляціям щодо того, хто отримав або не отримав запрошення. Від держави представляти країну може тільки посол. Причому посол, акредитований. В Офісі президента були думки відправити до Вашингтона нового посла, але тоді він би просто не був присутній на інавгурації. Всі інші перебувають на певній відстані. Під час прийняття присяги, як правило, присутні всі попередні президенти. Але цього разу вперше за 150 років Трамп не братиме участь в цій церемонії. Це його чергова оригінальна ідея. Але це не змінює суті справи.

- Що інавгурація Байдена означає для нас?

- Я думаю, що це повернення до більш прогнозованої, більш прагматичної політики, яка базуватиметься на дуже серйозному аналізі того, що насправді є національним інтересом. За часів Дональда Трампа в багатьох випадках превалювали його особисті переваги та фобії. Звичайно, американські інститути не давали йому робити все, що він хотів. Але все ж він встиг втілити в життя багато чого з того, що до його обрання президентом США було абсолютно неприйнятним. Я думаю, що Україні слід готуватися до призначення в США людей, які дуже добре знають нашу країну і розуміють, яким чином впливати на процеси всередині нашої держави. І я думаю, що Сполучені Штати будуть набагато активніші в рішенні тих проблем, які нас цікавлять з точки зору безпеки та відновлення нашого суверенітету. Принаймні, мій досвід говорить про те, що коли вибудовується така система управління державою, коли розставляються довірені професіонали, які знають свою справу, то вони працюватимуть відповідно до загальних вказівок президента Джо Байдена. Працюватимуть досить автономно, звіряючи з ним свій годинник. І якщо хтось сподівається, що у Вашингтоні буде нікому працювати по Україні, навколо України та з Україною, то вони помиляються.

Читайте також: Санкційна політика США буде більш жорсткою, постраждає й Україна - Костянтин Грищенко

- Народний депутат України Олександр Дубинський потрапив під санкції США. В Україні все розділилися на два табори - чи повинна бути якась реакція чи ні?

- Я думаю, це проблема Дубинського. Він сам повинен був знати або з кимось порадитися перед тим, як робити те, що могло викликати таку реакцію у американців. Я не бачу, чому владні структури України повинні якось втручатися в цю справу. Зрештою, не в перший раз проти громадян України застосовуються санкції. В інших випадках люди розуміли, що це проблема, яку потрібно якось вирішувати. Або міняти свою поведінку, або ігнорувати рішення Вашингтона. Зрештою кожен для себе сам це визначає. Але наші депутати настільки самостійні, що вони не слухаються будь-яких вказівок ані від Банкової, ані від власного керівництва в парламенті.

- Уже звучали заяви про те, що з цього приводу треба викликати посла США. Наскільки серйозний скандал це може спровокувати на дипломатичному рівні?

- Ніякого скандалу не буде. Просто буде величезне здивування, з якого приводу викликали посла. Це рішення, яке стосується стандартної практики США. Вона застосовується не конкретно щодо України або українських громадян. Ця практика давно відома і не викликає особливих заперечень поки вона не використовується проти тебе коханого. Ось тоді це викликає обурення. Але це не означає, що це повинно позначитися на відносинах між нашими державами. Є проблема. Скажімо, ти приїжджаєш в Нью-Йорк з візою, але тобі кажуть, що в'їзд в США вам заборонений. Що вам тоді робити? Невже викликати посла?

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки