RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У переговорах щодо Донбасу ситуація зміниться лише в одному випадку - Костянтин Грищенко

Дипломат переконаний, що переговори Путіна з Меркель і Макроном на ситуацію не впливають

Константин Грищенко Костянтин Грищенко Фото: Апостроф

Президент Росії Володимир Путін провів телефонні переговори з лідерами Німеччини та Франції - Еммануелем Макроном та Ангелою Меркель. Одним з головних питань переговорів було обговорення загострення на Донбасі. Чи коректно говорити про ситуацію на Донбасі з Росією, але без України - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснив дипломат, міністр закордонних справ України у 2003-2005, 2010-2021 роках Костянтин Грищенко.

- Росія, Франція і Німеччина обговорювали Україну без України. Про що, на вашу думку, це говорить? Чи це нормально?

- Дійсно, про Україну, мабуть, розмовляють у різних форматах. Ми можемо також бути проти того, щоб Макрон з Меркель розмовляли про Україну. Так не буває, щоб вас обов’язково обговорювали за вашої присутності.

Питання тут в іншому. Зміст того, що обговорювалося. Наскільки українська сторона поінформована, що саме було змістом таких перемовин. У даному випадку, я думаю, у нас немає причин не довіряти нашим німецьким та французьким партнерам щодо того, яким мало бути спрямування того, що вони мали висловлювати на адресу Москви в контексті загострення на сході України, втрати життів, необхідності встановлення жорсткого припинення вогню.

В даному випадку, я сподіваюся, що українська сторона донесла відповідну інформацію до Парижа та Берліна. Ми повинні були надати нашим партнерам аргументи для їхньої розмови з президентом Росії.

- Ми знову чуємо, що від Росії вимагають стабілізувати ситуацію. На Росію це взагалі може якось вплинути?

- Нічого абсолютно не має абсолютного впливу. Тому точно не можна говорити, що якась розмова може привести до щастя на нашій землі. Але те, що це чинить додатковий тиск на Росію... Мабуть, питання тільки одне: до якого ступеню Кремль готовий відчувати цей вплив або, скажімо, реагувати на цей вплив.

В даному випадку йдеться про те, що треба використовувати всі можливості для того, щоб просуватися в напрямку, який є для нас принципово важливим. Якщо ти заздалегідь підготував свого партнера – що саме ти хочеш, щоб він довів до російської сторони – якщо це все вже було узгоджене в трикутнику Україна-Німеччина-Франція, то ми можемо сподіватися на, нехай, невеликі, але необхідні сьогодні кроки.

Адже треба припинити втрату життів на сході України. Більше очікувати від таких розмов на даному етапі не доводиться.

- Чи є зараз необхідною зустріч в нормандському форматі? Наскільки вірогідно, що вона відбудеться найближчим часом?

- Вона необхідна виключно в тому випадку, якщо від її проведення очікуються якісь конкретні результати. Можна не погоджуватися з тим, що заявляється Росією, але насправді вони кажуть банальність. Для того, щоб проводити таку зустріч, вона має бути підготовлена. Всі учасники мають погодити хоча б базисні основи того тексту, який має бути результатом таких перемовин. Це базис.

Звичайно, що під час такої зустрічі може бути досягнений і більший прогрес, але якась мінімально погоджена позиція має бути узгоджена ще до її проведення. Поки що не видно, щоб у цьому напрямку був суттєвий прогрес.

Думаю, що тільки тоді, коли у Вашингтоні буде сформована команда, яка буде предметно займатися питаннями відносин Сполучених Штатів з Росією, і буде визначена позиція Вашингтону щодо активних дій США, спрямованих на припинення конфлікту, на повернення під юрисдикцію України тих територій, які сьогодні неконтрольовані. Тільки після цього ситуація зміниться.

Наскільки це все приведе до реального прогресу, залежить від багатьох обставин. Але, як мінімум, тоді вже будуть сподівання, що в такій ситуації можна розраховувати на більш активні дії всіх тих, хто підтримує Україну. А відтак і зміну позиції Росії.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників