RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блеф чи реальна загроза: чому росіяни почали розмахувати "Кинджалом"

У Путіна знову нагадали про свої нові розробки

У Путіна знову нагадали про свої нові розробки МіГ-31к з макетом гіперзвукової ракети «Кинджал» Фото: wikipedia.org

У Кремлі, отримавши від НАТО дзвінкого ляпаса, традиційно переходять до гучних погроз. У відповідь на прохід біля берегів окупованого Криму британського есмінця і проведення в Чорному морі навчань "Sea Breeze-2021", російське керівництво почало демонстративно "трясти" супер-зброєю: міжконтинентальними ракетами, гіперзвуковим зброєю і новітніми системами ППО. Чого в діях росіян більше - реальних погроз чи пропагандистського блефу, а також чи варто Києву боятися російських новинок, читайте в матеріалі "Апострофа".

Путінські образи

Кремлівське керівництво сприйняло рішення уряду Великобританії направити до берегів Криму есмінець Defender як особисту образу. Корабель демонстративно йшов у повній бойовій готовності, не реагуючи на вимоги окупантів терміново покинути "російські територіальні води".

Під час недавньої "прямої лінії" з росіянами кремлівський лідер Володимир Путін назвав інцидент "комплексною провокацією", підготовленою Великобританією за сприяння США. За його словами, за проходом корабля Defender стежив американський розвідувальний літак.

Судячи зі слів Путіна, він розраховував, що після недавньої зустрічі з Джо Байденом в Швейцарії Вашингтон утримається від різких дій щодо РФ заради "відновлення діалогу", але не склалося.

"Зустріч недавно відбулася в Женеві. Питається, навіщо було після неї здійснювати таку провокацію? Щоб показати, що вони без поваги ставляться до вибору кримчан по відношенню до Російської Федерації? Вони там щось не визнають (російську окупацію Криму - "Апостроф"). Не визнайте далі, але навіщо провокації?", - обурився російський президент.

Утім, "наїзд" Путіна на США виглядає абсолютно надуманим, оскільки мова йде про британський корабель, а не про американський.

"Джо Байден і Володимир Путін в Швейцарії домовилися про правила ведення холодної війни. Москві пообіцяли, що американських есмінців не буде, але про літаки-розвідники розмови не було. Те, що кораблі Британії не ходитимуть біля півострова, американці обіцяти не могли. Паралельно з цим Москві дали зрозуміти, що Україна через ПДЧ буде до НАТО. І, відповідно, будь-які спроби діяти (проти Києва - "Апостроф") військовими методами не залишаться без відповіді", - пояснив у розмові з "Апострофом" керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Чергова "супер-зброя"

У Москві на тлі історії з Defender і проведенням масштабних навчань "Sea Breeze-2021" вчергове вирішили полякати Захід російською зброєю. За пару днів до "прямої лінії" в Кремлі як би мимохідь анонсували серйозні оновлення армійського арсеналу.

"Уже поставлено на бойове чергування гіперзвукову зброю - комплекси "Авангард" і "Кинджал". На підході інші унікальні системи озброєнь, серед них - міжконтинентальна балістична ракета "Сармат", корабельна гіперзвукова ракета "Циркон", зенітні системи С-500 "Прометей" та інші комплекси", - сказав Володимир Путін на зустрічі з випускниками військових вузів.

В уряді РФ, анонсуючи нову держпрограму озброєння на 2024-2033 роки, заявили, що акцент буде зроблений на гіперзвукову зброю, озброєння, засновані на "нових фізичних принципах" і системи зі штучним інтелектом.

Як відзначають експерти, насправді такі меседжі мають політичний сенс.

"Володимир Путін як би звертається до Заходу. Він показує, що санкції не завадили РФ вплутатися в гонку озброєнь. З іншого боку, його послання адресоване російському суспільству. Росіян намагаються переконати, що вони живуть бідно, оскільки "змушені оборонятися" від Заходу, який на них напав в Україні. Тому величезні суми витрачаються на зброю, а не соціальні проекти", - пояснив в коментарі "Апострофу" глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Володимир ПутінФото: Getty images

Плани та реальність

"Авангард" - російський стратегічний ракетний комплекс з гіперзвуковим плануючим крилатим бойовим блоком. "Кинджал" - комплекс з гіперзвуковими аеро-балістичними ракетами, який встановлюється на літак МіГ-31К. "Сармат" - новий міжконтинентальний балістичний комплекс. Планується, що перший полк заступить на чергування наступного року.

Гроші на подібні "іграшки" у росіян є. Питання тільки в тому, скільки зразків здатна реально зробити російська оборонка, в які терміни і де потім вони будуть використані.

"Річний оборонний бюджет росіян становить близько 42-43 млрд доларів. З них мінімум 35-40% йде на озброєння. Не виключено, що вони підвищили цю планку до 50%. Такими витратами не можуть похвалитися Україна і навіть держави НАТО, які в середньому витрачають на зброю близько 20% від грошей, виділених на армію", - зазначив у розмові з "Апострофом" експерт з військово-економічних питань Микола Белесков.

Його доповнює Валентин Бадрак. "За останні два-три роки РФ в деякому сенсі деградувала. Частину проектів згорнули або зірвали строки. Sukhoi Superjet 100 на 80% залежить від західних комплектуючих. Звернули широко розрекламований проект нового танка "Армата". Виникли проблеми з важким безпілотником "Мисливець". Складнощі є і з російським експортом зброї. Наприклад, Індія, яка купила в РФ винищувачі, тепер розглядає варіант покупки ракет для цих винищувачів в Україні. Йдеться про ракети з головками самонаведення", - говорить Валентин Бадрак.

Показуха і провали

Кремль далеко не вперше погрожує "Сарматом". Володимир Путін у посланні Федеральним зборам в березні 2018 року багато говорив про ракети, прямо погрожуючи США.

"Ні, з нами ніхто по суті не хотів розмовляти, нас ніхто не слухав. Послухайте зараз", - заявив Володимир Путін. Його виступ супроводжувався показом мультфільму, в якому міжконтинентальні ракети вражають цілі в західній півкулі.

Серед іншого російський президент розповів про крилаті ракети з ядерною енергетичною установкою, виробництво якої США і СРСР ще в минулому столітті визнали технічно недоцільним.

Через півроку Володимир Путін рушив у розлогі міркування про те, що росіянам не страшна ядерна війна, так як вони потраплять в рай "мучениками", а їх вороги (читай - американці і українці) - "просто здохнуть".

Командування НАТО сприймає подібну поведінку росіян з практичної точки зору. Турецькі війська восени 2015 року демонстративно збили російський Су-24, вбивши двох пілотів. У відповідь Москва заборонила імпорт помідорів.

Палаючий в повітрі росиійський Су-24МФото: wikipedia.org

Американці били по авіабазі Шайрат і кришили бойовиків ПВК "Вагнера". Відповіді на послідувало. Хвалені системи ППО С-400 не зробили жодного пострілу, хоча російське МЗС хвалилося, що небо над Сирією "закрито".

Ризики для України

Якщо США і Великобританія дивляться на кремлівські потуги (демонстрацію супер-зброї і загрози ядерного удару) холодним поглядом, це не означає, що ніяких ризиків немає взагалі. У деяких аспектах росіяни мають тактичну перевагу перед Україною: військовий флот, військово-повітряні сили, системи ППО, радіоелектронна боротьба, використання автоматизованих систем управління (АСУ).

Якщо Київ намагається у відповідь на мілітаризацію Криму будувати "москітний флот", то з інформатизацією і автоматизацією справи йдуть не дуже добре. Росіяни як і раніше випереджають нас за швидкістю прийняття рішень і ефективністю управління військами, що в умовах війни може мати вирішальне значення.

Ще один важливий момент: росіяни посилюють тактичний компонент в зброї і військових засобах. Обсяги нових озброєнь в західному військовому окрузі РФ (потенційна армія вторгнення в Україну) доходить до 70% від загального арсеналу. Судячи з того, що РФ, починаючи з 2014 року, розгорнула активне військове будівництво в прикордонних з Україною регіонах і в окупованому Криму, основним "пріоритетом" Кремля є агресія проти нашої країни.

"Не думаю, що такі погрози Москви можна проігнорувати, назвавши їх блефом. "Циркони" на стадії завершення. "Кинджали" вже використовують в тестовому режимі. Так, у росіян є проблеми технологічного плану, але тут важливо розуміти, що для тактичних операцій (проти України - "Апостроф") їм достатньо буде в межах десятка таких комплексів (передусім, "Кинджал", - "Апостроф"). Вони виберуть найбільш пріоритетні цілі по лінії фронту і будуть по ним бити. Тут у них лише одне хворе місце - слабкі системи наведення. Ударна міць є, але прицілюється вони тяжко", - говорить Микола Белесков.

Для Києва основний варіант захисту від "Цирконіїв" і "Кинджалів" - модернізациія та закупка нових систем озброєння, а також зміцнення відносин із США і лояльними державами НАТО. На жаль, по обом пунктам у нашій владі виникли серйозні проблеми . Чи зможемо ми всерйоз зайнятися питаннями переоснащення нашої армії і отримати технології від наших західних союзників - все це залежить від Банкової, де поки що питаннями оборони займаються за залишковим принципом, а своїми заявами часто вводять наших партнерів в ступор...

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Новини партнерів