RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Початок кінця Кремля: Китай відвертається від Росії

Стратегічний партнер стає надто токсичним

Стратегічний партнер стає надто токсичним Фото:

Співпраця між Китаєм та Росією є взаємовигідною для обох країн, як з погляду політики, так і у сфері економіки. Пекін та Москва позиціонують себе як основні сили у протистоянні з колективним Заходом. При цьому КНР, яка, безумовно, грає в цьому альянсі першу скрипку, щоб потішити самолюбство Володимира Путіна, називає РФ наддержавою та рівним собі партнером. Водночас, війна проти України та введені через неї санкції країнами Заходу роблять для Китаю такий союз вкрай токсичним.

Один з небагатьох союзників Росії, що залишилися, Китай, схоже, не готовий страждати через шалену авантюру Володимира Путіна в Україні.

Якщо ще зовсім недавно Пекін досить часто приєднувався до Москви, накладаючи вето на проєкти резолюцій Радбезу ООН, які ініціювали США та їхні союзники, то на останньому засіданні не став цього робити.

І це цілком логічно. Адже ніхто не хоче нести відповідальність за чужі злочини проти людяності, особливо якщо ти претендуєш на статус супердержави і потайки сподіваєшся в середньостроковій перспективі будувати власний світопорядок. Це – про Китай, якщо що.

Нагадаємо, 25 лютого на засіданні Ради безпеки ООН розглядалася резолюція про засудження російської агресії проти України з вимогою негайно вивести російські війська з нашої країни. 11 із 15 членів Радбезу (з яких США, Велика Британія та Франція - постійні). Росія прогнозовано наклала на неї вето, на яке вона має право як постійний член Ради Безпеки. А ось Китай, який також є постійним членом Радбезу, разом з Індією та Об'єднаними Арабськими Еміратами, утримався.

Дякуємо, більше не треба

Піднебесна публічно демонструє поважне та рівноправне ставлення до РФ, проте кулуарні повідомлення свідчать про те, що КНР використовує Росію як свій сировинний придаток.

Під час візиту до Пекіна на відкриття Олімпіади 2022 року на початку лютого Володимир Путін заявив, що РФ підготувала для Китаю "дуже добрі нові рішення щодо постачання вуглеводнів".

Але сьогодні Сі Цзіньпін може вже бути не до цих нових пропозицій – під загрозою опинилися, в принципі, будь-які поставки енергоносіїв з РФ.

Пов'язано це з безпрецедентними санкціями, які цивілізований світ запроваджує проти Росії за війну з Україною.

Так, агентство Bloomberg повідомило, що найбільші державні банки Китаю обмежують закупівлю російської сировини – їм потрібно ретельно проаналізувати можливі ризики, пов'язані із санкціями.

Справа в тому, що Китай, хоч і потребує значних обсягів енергоносіїв, проте не є критично залежним від російського імпорту. А щодо санкцій, то Пекін навряд чи змінюватиме своєму прагматичному підходу – банківському сектору КНР потрібен доступ до міжнародної фінансової системи, а тому через Росію вона ризикувати не буде.

На сьогодні китайські компанії призупинили закупівлю російської нафти. Вони також оцінюють можливі ризики санкцій.

Важливо відзначити, що експорт енергоносіїв поки що не потрапив під санкції, а Росію відключать від міжнародної фінансової системи SWIFT лише через якийсь час, але деякі європейські банки вже почали запроваджувати обмеження на фінансування торгівлі російською сировиною.

Якщо Путін продовжуватиме війну, санкції будуть ще жорсткішими і згубнішими для Росії, а тому нинішня пауза в постачанні нафти до Китаю може затягтися.

"Китай сьогодні реально відмовився купувати російську нафту. Навіть боягузливі німці щось відчули - нарешті вирішили нам передати каски для бійців і заговорили про відключення СВІФТу", - написав у Facebook український журналіст Юрій Ніколов.

Аналогічні проблеми можуть виникнути з постачанням газу та вугілля. Повідомляється, що китайські держкомпанії, що імпортують вугілля, зазнають складнощів із залученням кредитів на забезпечення постачання з Росії.

Що стосується газу, то незабаром газопровід "Сила Сибіру", яким газ поставляється з Росії на північ Китаю, зупиниться на профілактику. Це - запланований захід, який відбувається щороку, але питання у тому, чи повернеться газопровід до роботи після цієї профілактики.

У будь-якому випадку, для Китаю путінська Росія стає токсичною, і зовсім не виключено, що КНР комфортніше пожертвуватиме примарною дружбою зі світовим ізгоєм, ніж зберігатиме її заради геостратегічного протистояння зі США.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів